Uimahalli vaatii lisää euroja

Päätös 0,8 miljoonasta eurosta ratkaisee Haukiputaan hallin rakentamisen

Rauni Peltonen

HAUKIPUDAS Uimahallin urakkakilpailut ovat takana ja maanantaina kunnanhallitus hyväksyi halvimmat tarjoukset. Rakentamisen tiellä on enää yksi este: kunnanvaltuuston on ensin hyväksyttävä lisämääräraha.

Uimahallin rakentamiskustannukset kylkiäisineen nousevat suuremmiksi kuin kolmen vuoden talousarvioissa on arvioitu. Siksi kunnanhallitus esittääkin ensi viikon maanantaina kokoontuvalle valtuustolle 841 000 euron lisämäärärahan myöntämistä rakentamiseen. Se katettaisiin viime vuoden ylijäämästä tehtävällä varauksella.

Kustannusarvio noin 5,6 miljoonaa euroa

Uimahallin kokonaiskustannukset nousevat noin 5,6 miljoonaan euroon. Näistä urakkatarjoukset ovat 4,6 miljoonaan euroa sekä erillishankkeet 239 000, rakennuttajakustannukset 553 000 ja suunnittelukustannukset tähän mennessä 168 000 euroa.

Summiin sisältyy myös poikkeusolojen johtokeskuksen rakentaminen, joka maksaa noin 253 000 euroa. Siihen on anottu valtionapua.

Lisämääräraha ei ole itsestäänselvyys. Päätös hallin rakentamisesta syntyi äänestyksellä yhden äänen enemmistöllä. Aikaisemmin kunnanhallituksessa oli myös tiukkaa, mutta toisin päin. Se esitti hallin lykkäämistä.

Suunnitelmiin pieniä muutoksia

Vuoden takaisesta tilanteesta suunnitelmat ovat tarkentuneet ja hieman muuttuneetkin.

Ulkoasu on uudistunut, sillä väestösuojelutilat on päätetty siirtää kellarikerroksesta maanpinnalle. Myös pitkä liukurata näkyy nyt julkisivussa, sillä se kiepauttaa lenkin ”seinästä ulos”.

Suunnittelussa mukana olleet kunnan virkamiehet kuvaavat hallia nykyaikaiseksi uimahalliksi , jossa on asioita, joita tällä hetkellä pidetään tärkeinä.

Pääaltaan lisäksi hallissa on kuntoutusallas, opetusallas liukumäkineen ja lasten allas. Nykyaikaan kuuluvat kuntotusaltaan vesihierontapisteet ja porepenkit. Saunoja on sekä miesten että naisten puolella kolme kappaletta, tavallinen, höyry- ja invasauna.

Sisääntulo on Jatulille ja uudelle osalle yhteinen. Jälkimmäinen sijoittuu Jatulista katsottuna hautausmaalle päin.

Jatuli on rakennettu valmiista elementeistä. Laajennusosa tehdään pääosin tiilestä, jonka värisävy sointuu vanhempaan rakennukseen.

Vuoden päästä valmista

Rakentamiseen ei päästä heti, sillä ensin on odotettava noin kuukausi, että päätös saa lainvoiman. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan työ piti aloittaa hyvissä ajoin huhtikuussa ja valmista sen pitäisi olla vuoden kuluttua

”Jos päätökset menevät jouheasti, voitaisiin aloittaa huhtikuussa ja tärkeimmät valut saataisiin tehdä kesällä”, vapaa-aika- ja liikuntatoimen päällikkö Olli Heinonen arvelee.

Tekninen johtaja Jukka Sipiuskoo, että rakentajilla on tulossa kiireinen kesä. Aikataulu on sen verran tiukka, että jos myöhästymisiä tulee, venyttää se ”rakentamisen häntäpäätä”.

Toisaalta uimahallin rakentaminen on Sipilän mukaan huomattavasti vaativampaa kuin esimerkikssi koulurakentaminen vesieristysten ja ilmastoinnin vaatimusten vuoksi.

Rakentamisessa päästänee ripeästi liikkeelle kuukauden odottelun jälkeenkin, sillä samalla urakoitsijoilla on sama aika henkisesti valmistautua projektiin.

Poikkeuksellisesti kunnanhallitus ei tällä kertaa esityslistalla eikä päätöksensä jälkeen kerro urakoitsijoiden nimiä, vaan odottaa ensin valtuuston määrärahapäätöstä.

Tarjous pyydettiin 8 rakennus-, 7 putki-, 8- ilmanvaihto-, 6 sähkö-, 3 vedenkäsittely- ja 3 rakennusautomaatiourakoitsijalta.

Enemmän kuin liikuntapaikka

Erikoisesti haukiputaalaisille koululaisille oma halli on Heinosen mielestä tärkeä. Yli 16 000 kunnan koululaisia on niin paljon, etteivät ne mahdu Oulun hallivuoroille.

Nyt naapurissa on käyty vuorotellen ikäluokittain, kun pitäisi päästä kaikkien luokkien joka luokkaasteella. Haukiputaan uimahalli tuo kohennusta myös Iin ja Kiimingin uimahallitarpeisiin.

Heinonen muistuttaakin, että uimahalli ei ole vain liikuntapaikka. Se on myös kuntoutuspaikka, investointi terveyteen ja palveluna tasa-arvoa luova, sillä sitä voivat käyttää kaikki vauvasta vaariin.

”Uimahallissa voivat liikkua myös sellaiset ihmiset, joille kävely on vaikeata.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva