Julkista kuvataidetta tulossa

Timo Jokelainen

OULU Jo 1960-luvulla Oulussa käyttöön otettu ja vaihtelevalla menestyksellä noudatettu taidehankintojen prosenttisääntö unohtui päättäjien ja virkamiehien mielistä autuaasti 1990-luvun lamavuosina.

Uudelleen asiaa on herätetty henkiin viime vuosikymmenen lopulta lähtien. Tulostakin on tullut ja prosenttisääntöä, jossa taide on osa rakennuskustannuksia, ryhdyttiin täysimittaisesti noudattamaan vuoden 2001 alusta.

Vuosien hiljaiselon jälkeen julkiset taidehankinnat ovat piristyneet. Viime vuoden keväästä alkaen prosenttisäännön mukaisia hankintoja on pantu alulle liki kymmenen. Ne ovat julkisiin tiloihin tai ulos sijoittuvia taideteoksia, joista suuri osa tulee valmistumaan tulevan kesän aikana.

Nopeasti vauhtiin

”On tapahtunut paljon. Asia on lähtenyt nopeasti liikkeelle, sillä nyt on toimittu käytännössä vasta yksi vuosi”, Oulun taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen sanoo.

Prosenttisäännön käyttöönoton puolesta toiminut taidemuseon entinen johtaja Ullamaria Pallasmaa esitti teknisen keskuksen ja taidemuseon välille asiaa hoitamaa helsinkiläisten mallin mukaan arkkitehtia. Vuoden antamalla kokemuksella Kekäläinen sanoo, että arkkitehdille olisi ollut käyttöä, mutta ilmankin on toimeen tultu.

Nyt niin kutsuttuun prosenttiryhmään kuuluvat kaupunginarkkitehti, rakennuskohteen arkkitehti, käyttäjien edustaja, taidemuseon johtaja ja kokoelma-amanuenssi.

”Hankkeet ovat edenneet kohtuullisen hyvin. Toivoisin kuitenkin, että meihin otettaisiin ajoissa yhteyttä, kun rakennushanke alkaa. Sen pitäisi tulla automaatioksi.”

”Hiomista onkin juuri tiedon kulussa, mutta uskoisin senkin paranevan, kunhan toimintamallit vakiintuvat”, Kekäläinen kertoo.

Ympäri kaupunkia

”On hyvä, että nyt menossa olevat prosenttihankkeet tuottavat taidetta ympäri kaupunkia. Kaikki ei tule keskustaan”, hän kertoo.

Ensi kesänä valmistuvista hankkeista Inka Niemisen Kattojänikset tulee Saarelan monitoimitaloon, Veikko Törmäsen Ruutuvihko Laanilan yläasteelle ja lukioon ja Taru-Liisa Varstan seinämaalaus Kuivasojan ala-asteelle.

Kari Huhtamon mobile nimeltä Kansanlaulu valmistuu sekin tulevana kesänä. Paikka on Kontinkankaan sairaala. Sinne on kuluvan vuoden aikana tulossa muutakin. Seinämaalauksien ja tekstiiliteoksien tekijöitä ei kuitenkaan ole lopullisesti päätetty.

Työn alla olevaan Asematunneliin on tulossa kaksikin teosta. Janne Räisäseltä on tilattu luonnos seinämaalauksesta ja toisena teoksena sinne on tulossa jotakin veistosmaisempaa. Raimo Metsänheimolta on taas tilattu ulkoveistos Hintan ala-asteelle.

Kevään aikana pitäisi Kekäläisen mukaan lähteä liikkeelle Tuiranpuistossa hanke, Maikkulan monitoimitalostakin on jo puhuttu. Syksyllä edessä on kaupunginteatterin laajennuksen yhteyteen tuleva taide.

Prosenttisäännöllä näyttää tulevan paljon taidetta. Taloudellinenkin merkitys on suuri. Jos rakentamisen nykytahti jatkuu, niin tulevina vuosina prosenttisäännön kautta tulee taidetta hankituksi suuremmalla summalla kuin taidemuseon ostoina.

Työtilauksia tekijöille

”Nyt toteutettavissa hankkeissa tehdään mukavan monipuolista kuvataidetta. Tulossa on eri tavoin tehtyä taidetta ja eri tyylejä. Se onkin yksi prosenttisäännön hyvistä puolista, kuten myös se, että taiteilijoille tarjotaan työtilaisuuksia.”

Nyt tehdyistä töistä pääosaan tekijä on valittu suoraan. Saarelaan haastateltiin kolmea tekijää, joista haastattelun perusteella Nieminen valittiin tekemään luonnosta. Kontinkankaalla taas teetettiin kolmella kuvanveistäjällä luonnos, joista Huhtamon Kansanlaulu valittiin toteutettavaksi.

Kekäläisen mukaan kilpailujakin voitaisiin käyttää, mutta kustannussyistä vain suurimmissa kohteissa. Normaaleissa rakennuskohteissa rahat menisivät kilpailun järjestämiseen ja taidetta saataisiin vähemmän.

”Prosenttihankkeiden avulla voidaan antaa nuorille tekijöille mahdollisuus. Myös alueellisuus tulisi painottua hankinnoissa”, Kekäläinen linjaa hankintapolitiikkaa.

Ympäristötaidetta

Prosenttisäännön mukaisesti tuleva taide ei toki ole ainoa tapa julkisen taiteen saamiseksi Oulun kaupunkiin. Näyttöjä viimeajoilta on muitakin.

Esimerkiksi Jaakko Pernun Lyötyn puistossa oleva Päivänvarjo on hankittu katu- ja viherpalvelujen puistorakentamisen määrärahoilla.

Taidemuseon ulkoveistosrahoista on hankittu Ukri Merikannon nyt taidemuseon sisääntulon edessä oleva ja tulevaisuudessa Madetojan musiikkikeskuksen pihalle siirrettävä kiviveistos.

Kiikelin puistoon reilun vuoden päästä valmistuvan Reijo Hukkasen teoksen rahoitus on aloitettu teknisestä keskuksesta. Jatkossa hanketta tullaan yhteisrahoittamaan taidemuseon ja teknisen keskuksen toimesta.

Nämä hankkeet ovat tuottaneet ja tulevat tuottamaan todella näkyvää julkista taidetta. Prosenttisäännön mukaan tuleva taide enemmän vain rakennuksen käyttäjien nautittavissa. Siksi prosenttisäännön laajentaminen myös aluerakentamiseen tuntuisi perustellulta.

”Toivoisin, että prosenttisäännön mukaisesti taidetta alettaisiin tekemään myös aluerakentamisen yhteydessä. Näin saataisiin ympäristöteoksia. Se olisi hyvä suunta laajentaa”, Kekäläinen lopettaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva