SPR:n katastrofivarat karttuvat Kontin kautta

Oulussa pian vuoden toiminut keskus työllistää pitkäaikais- työttömiä ja maahanmuuttajia

Antti Ervasti

OULU Viime toukokuusta asti Oulussa toiminut SPR:n Kontti kierrättää tehokkaasti kansalaisilta liikeneviä ylimääräisiä vaatteita ja tavaraa. Kirjat, lelut, astiat ja vaatteet tekevät kauppansa yläkerran kirpputorilla, ja alakerrassa lajitellaan sekä paalataan vaatepaketteja katastrofialueille, tällä hetkellä Afganistanin ja Tazhikistanin talvioloissa kärsiville.

Pakkahuoneenkatu 34:ssä toimivan Kontin kierrätyspalvelutyöntekijä Pirjo Solaranta lajittelee alakerrassa naisten talvivaatteita metallikoriin ja vie ne yläkertaan Azad Koshraville paalattavaksi. Palaaminen tarkoittaa sitä, että vaatenippu puristetaan tiiviiseen pakettiin. Sen jälkeen Koshrav pakkaa paketin muoviin, merkkaa tiedot ja vaatteet ovat valmiita lähetettäväksi maailmalle.

Konttiin kelpaavat kaikenlaiset muut käyttökelpoiset tavarat paitsi elektroniikka, jonka käsittelyyn valmiudet eivät riitä. Lajittelutilat ovat täynnä vaatetta. Vaatteista vähiten käytetyt ja merkkituotteet tuodaan myyntiin Kontin kirpputorimyymälään.

”Esimerkiksi turkkeja ei voi panna avustuspaketteihin, koska ne saattavat pilaantua matkan aikana. Jos vaatteessa lukee esimerkiksi USA, sitä ei voi kriisialueille lähettää”, luettelee kierrätyspalvelutyöntekijä Susanna Kuosmanen valintaperusteita.

Kevät tuo lisää lahjoituksia

SPR:n Kontin vastaava Riitta Kallio kertoo, että vaatepaketit matkaavat ensiksi Tampereelle SPR:n logistiikkakeskukseen, josta ne sitten matkaavat eteenpäin. Avustuksia annetaan myös kotimaisille avun tarpeessa oleville tilanteen mukaan, esimerkiksi tulipalon uhreille.

Oulussa tarpeettomaksi tullutta tavaraa voi jättää Limingantullin Prisman, Äimäraution Suuredun, Ruskon Superedun, Tuiran Supersparin ja Kastellin ostoskeskuksen luona sijaitseviin pisteisiin.

”Oululaiset ovat lahjoittaneet tavaraa innokkaasti. Syksy oli erittäin hienoa aikaa siinä suhteessa, joulun jälkeen on ollut hieman hiljaisempaa. Kunhan kevätsiivoukset pääsevät vauhtiin, lahjoitusten määrä varmasti taas lisääntyy”.

Kallio sanoo, että suurimmaksi osaksi lahjoitetaan puhtaita ja ehjiä vaatteita. Sekaan mahtuu myös likaisia ja rikkinäisiä, jotka joudutaan kärräämään kaatopaikalle, koska pesuun ja korjaamiseen ei ole mahdollisuuksia.

Kansainvälistä väkeä

Kontista lähtee Tampereelle puolitoista rekallista vaatetta Tampereelle kuukaudessa, eli noin 5 000 kiloa. Myymälän tuotosta 25 prosenttia menee SPR:n katastrofirahastoon, toiset 25 prosenttia valtakunnallisen Kontti-ketjun kehittämiseen. Lopuilla pyöritetään myymälän toimintaa.

Kallio sanoo, että tavoitteena on pyörittää Kontin toimintaa niin, että tappiota ei tulisi. Myymälässä ja paalaamisessa työskentelee kaikkiaan 22 pitkäaikaistyötöntä. Työaika on 24 tuntia viikossa, ja heidät on palkattu yhdistelmätuella.

”Heidän joukossaan on 12 maahanmuuttajaa kaikista maanosista: yksi on jamakailainen, lisäksi on vietnamilaisia, gambialaisia, bosnialaisa ja sudanilaisia, jotka ovat tosin vapaaehtoisia”, Kallio luettelee.

Lisäksi kontti antaa suojatyöpaikan yhdelle kehitysvammaiselle, toimii harjoittelupaikkana opiskelijoille, työvoimahallinnon kautta tuleville harjoittelijoille sekä työkokeilussa oleville.

Eniten työvoimaa tarvitaan vaatteiden lajittelussa, jossa työskentelee paljon järjestön vapaaehtoisia tunnista viiteen, kuuteen tuntiin kerralla. Kallio kertoo, että Oulussa on kymmenisen vapaaehtoista, joista käy Kontissa säännöllisesti viisi henkilöä. Myös vapaaehtoisten joukossa on maahanmuuttajia.

Kontti-ketjulla on Oulun lisäksi myymälät Kuopiossa, Jyväskylässä ja maaliskuussa avattu Helsingin Malmin myymälä.

Tilat haussa Rovaniemellä

Rovaniemellä Kontin perustaminen on kiinni sopivista toimitiloista. Aloitus on siirtymässä keväästä syksyyn. SPR:n Lapin piirin toiminnajohtajan Martti Vepsäläsen mukaan Kontti tarvitsisi noin 1 200 neliön toimitilat katutasosta, ensimmäisestä kerroksesta ja läheltä keskustaa tai muutoin vilkkaalta paikalta. Suomen Punaisella Ristillä ei ole myöskään varaa maksaa tiloista huippuvuokraa.

Suomen pohjoisinta Konttia Vepsäläinen ei halua missään tapauksessa verrattavan kirpputoriin. Kontti tehdään siistiksi, valoisaksi ja tilavaksi myymäläksi, jossa vaatteet ovat esillä samalla tavalla kuin missä tahansa liikkeessä. Kontin perustaminen Rovaniemelle on laskettu kannattavaksi, kun talousalueella on yli 50 000 asukasta.

Kontti työllistäisi Rovaniemellä pari vakituista työntekijää ja yli kymmenkunta yhdistelmätuella palkattavaa.

Pekka Peura

Oikeaan osoitteeseen. Pirjo Solaranta valitsee tietyn kokoiset vaatteet samaan läjään paalitettavaksi ja lähetettäväksi maailmalle.

Pekka Peura

Vaatteet pakettiin. Paalituskoneen äärellä työskentelee irakilaissyntyinen Azad Koshraw, joka on työskennellyt Kontissa neljä kuukautta.

Pekka Peura

Tarkkaa tietoa. Paaliin kirjataan tarkat tiedot, kumman sukupuolen vaatteista on kysymys, mitä kokoa ne ovat, ja ovatko ne talvi- vai kesävaatteita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva