Haapavedellä tehdään taas talopaketteja

Seppo Kangas

HAAPAVESI Talopakettien valmistus on alkanut uudelleen Haapavedellä entisen Salvostalo Oy:n tiloissa. Nyt asialla on oululainen Tarmo-Rakenne Oy, jonka tytäryhtiö on valmistellut uuden talopakettimalliston ja pyrkii tiukasti kilpailuille markkinoille.

”Tavoitteena on tänä vuonna tehdä muutamia kymmeniä taloja. Tiedämme kyllä, että kilpailu on alalla kovaa ja uuden talomerkin lanseeraaminen on työn takana”, yrityksen johtaja Heikki Suorsa sanoo.

Alkuvaiheessa yrityksellä on kuuden talopaketin mallisto. Tällä hetkellä Tarmokodit -mallisto on nähtävissä vain sähköisessä muodossa verkossa.

Yritys toimii entisissä Salvostalo Oy:n tiloissa Hasa Oy:n sahan vieressä. Tarmo-Rakenne osti tilat ja myös Salvostalon konkurssipesän tuotantolaitteet jo vuonna 1997. Tuotanto alkoi tytäryhtiö Liisapuun nimissä.

”Tilat ja koneet ovat hyvinkin meidän tarpeisiimme riittävät. Tilaa riittää toisenkin elementtilinjan rakentamiseen ehkä jo ensi vuonna”, Suorsa mainitsee.

Elementtejä tehty jo useita vuosia

Liisapuu Oy on valmistanut suurelementtejä Haapavedellä jo viitisen vuotta. Kokonaisten talopakettien valmistus on seuraava askel tuotannon kehittämisessä.

”Kahtena viime vuonna elementtejä on tehty enemmän. Lähes kaikki ovat menneet rakennusyritysten rivi- ja paritalokohteisiin. Viime vuonna toimitimme elementit noin 80 asuntoon”, Heikki Suorsa kertoo. Lisäksi yritys on valmistanut pitkään kattoristikoita.

Tänä vuonna yritys tavoittelee 150 asunnon elementtitoimituksia. Niistä noin 50 Suorsa uskoo olevan kokonaisia talopaketteja.

”Tämän hetken tilauskanta on kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.”

”Elementtipuolen tuotantotekniikkaa on omatoimisesti kehitetty noin 1,5 vuotta. Olemme siirtäneet parhaita osia pitkäaikaisesta talonrakentamiskokemuksestamme tehtaalla tapahtuvaan elementtituotantoon. Sitä kautta olemme luoneet uusia tuotantomenetelmiä.”

Yksi uusi idea on se, että elementit viimeistellään pystyasennossa aivan kuin paikalleen rakennettaessa. Muissa tehtaissa elementit tehdään yleensä kokonaan vaakatasossa.

Tällä hetkellä Liisapuu Oy työllistää 9 henkilöä. Maaliskuulta alkavan sesongin aikana työntekijämäärä nousee 12-14 henkeen.

Seppo Kangas

Erilainen työtapa. Elementit viimeistellään linjalla pystyasennossa. Hannu Heikkilä naulaa vuorilaudoitusta suurelementtiin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva