Tärppejä keskustan parkkipaikoille

Vain kävelymatkan päästä Rotuaarin pallosta löytyy ilmaisia tilaisuuksia pysäköintiin

Kari Sankala

Se on jo ennakkoon varma, että tämä juttu kaduttaa moneen kertaan. Yksin tarkistukseen käytetyt 13 ajokilometriä ennakoivat tulevaa. Viisainta ja tyylikkäintä olisi ollut hoitaa homma taksimersun takapenkiltä.

Oulussa on vuosikymmenet puhuttu, kuinka keskustasta ei löydy vapaita parkkipaikkoja. Vastaus on kallioparkki.

Mutta mikä on kaupungin ytimen pysäköintitilanne keskellä arkista päivää? Liian monella parkkipaikalla on lumikasa, sillä muutaman pyrypäivän jälkeen töitä ei ole ehditty vielä tehdä näiltä osin.

Pitäisikö hanki laskea vapaaksi pysyköintipaikaksi? Ei tarvitse, sillä paikkoja on tarjolla muutenkin.

Oulun kaupungissa löytyy hyvinkin läheltä Rotuaaria ilmaisisa pysäköintipaikkoja ja jopa ilman aikarajoitusta. Kiekkopaikkoja on sitten vielä helpompi löytää. Se on muistettava, että lippuautomaateissakin on aikarajoitus. Pysäköintiaika riippuu siitä, kuinka paljon lataa euroja maksuautomaatin ahnaaseen kitaan.

Kallioparkissakin aika on rahaa.

Varmuuden vuoksi katsaus linja-autoaseman parkkipaikalle paljasti, että vain asematunnelin päässä kaupungista on tilaa tarjolla runsaasti. Aikarajoitus on kaksi tuntia. Tarkalla ajoituksella se on käytännössä kaksi ja puoli.

Autotullin pysäköintialueella Rautatienkadun ja Heikinkadun kulmauksessa on voimassa osittain kahden tunnin rajoitus, mutta onpa täysin aikarajoittamattomia paikkojakin. Autotullin surkeus on huonosti tehdyt lumityöt, eikä tätä surkeutta ole omiaan helpottamaan se, että monet autoista ovat olleet paikoillaan pitkään.

Rautatienkadun varresta löytyy ilmaista pysäköintilaa Pakkahuoneenkadusta Saaristonkatuun päin. Seksikaupan kohta on varmin pikaiseen pysähdykseen, sillä oululaiset pelkäävät tuttujen näkevän. Kyseisen pysäköinnin heikkous on tuo puoli tuntia. Sekö on oululaisen seksin aikamitta?

Lähempää Saaristonkatua löytyy sitten parin tunnin vinopysäköintipaikkoja. Kokemuksesta voi sanoa, että melkein aina on tilaa yhdelle.

Myös Kauppurienkadun varressa Rautatienkadun ja Koulukadun välissä on ilmaisen pysäköinnin paikka. Pitää vain tuntea liikennemerkki ja se, onko kuluva viikko parillinen vai pariton, sillä pysäköintikielto säädetään vuoroviikoin kadun molemmin puolin.

Lääkärikeskus Poruksen nurkilla on ilmaisia paikkoja muuallakin. Koulukadun varressa välillä Kauppurienkatu-Saaristonkatu on aikaa asioida kaksi tuntia. Mäkelininkadulla samalla pätkällä niin ikään. Arkikierroksen aikana molemmissa paikoissa oli vapaata.

Keskustan terveysaseman pysäköintipaikka toimii erityisesti viikonloppuisin, mutta olisi vapaata löytynyt arkenakin tekun ja terveysaseman välisestä solasta. Kansankadun toisella puolella paikkoja on tarjolla jo kosolti. Kansankatua etelään mennessä ilmaisten parin tunnin paikkojen vyöry vain jatkuu.

Diakonisslaitoksen eteläpuolelle saa miltei aina autonsa puoleksi tunniksi parkkiin, jos ei viitsi maksaa Autonummeen.

Kaupungin keskustaa lähestyttäessä Heinäpään suunnasta Isokatua pitkin kannattaa katsella kadun varsia ennen Nummikatua. Löytyy täysin vapaata pysäköintitilaa ja aikarajoitteista puolesta tunnista kahteen tuntiin. Ja jos ei muka löydy, niin Nummikadun varressa on tilaa viistoon ja kadun varteen. Nummikadun pätkällä pitää olla kiekon kanssa tarkkana, sillä aika vaihtelee samassa korttelissa puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Kelan korttelin kohdalla Kirkkokadulla on puolen tunnin paikkoja molempiin suuntiin, vain parin korttelin päässä Rotuaarista. Mannerheiminpuiston kohdallakin on kolme paikkaa ilman rajoituksia!

Torikatu on maksuvapaata vyöhykettä Albertinkadusta etelään. Aikarajoitukset päättyvät Heinälinnan nurkilla. Jouluostosten aikana juuri tuo kulminaatiopiste on kallis, sillä Stockalle on matkaa vain neljä korttelia eli tuollaiset 400 metriä, kun oululaisen korttelin mitta on yleispätevästi laskuja helpottaaksemme pyöreät sata metriä. Kasseja jaksaa kantaa autolle kolmeen eri kertaan ja joulukassit ne maksavat.

Ranta on oululaisille tullut viime vuosina entistä rakkaammaksi.

Rantakadun varresta löytyy ilmaisia pysäköintipaikkoja aina, jos malttaa jättää peltilehmänsä Kuusiluodon koulun tai Pyrinnön nurkille. Tällöin on vain Meritullin verran matkaa kauppahalliin.

Meritullin torin puoleltakin löytyy ilmaisia paikkoja. Kauppahallin eteläpään parkin aikarajoitus on puoli tuntia. Saaristonkadun varressa ranta-aittojen kupeella saa parkkeerata jo kaksi tuntia. Ehdoton tärppi on Kiikelinsaari, jossa on kymmenekunta paikkaa pariksi tunniksi. Kesällä se kannattaa muistaa. Talvella paikka löytyy.

Rantakadun varsikin kestää pysäköintiä kaksi tuntia ilman euron euroa - vain kiekko riittää.

Ahtisaarenaukion pysäköintikentällä on aina tilaa köyhälle, jolla ei ole vara ajaa autoaan Autorannan lippuautomaatin katveeseen. Kirjaston luona parin tunnin paikkaa joutuu jo kyttäämään.

Varsinainen herkkupala on Uuden seurahuoneen ja Arkkitehtuurin osaston välissä Pakkahuoneenkadulla. Kahdeksan paikkaa täysin ilman aikarajoitusta kadun vasemmalla laidalla! Katuosuudella on läpiajokielletty, joten kannattaa kurkistaa Rantakadulta tarkkaan, onko vapaata tilaa, ettei ole pakotettu syyllistymään liikennerikkomukseen.

Rantakadulla tuomiokapitulin edessä hotellia vastapäätä on samanlainen onnenpaikka. Ojakadun puolella aikarajoitus on kaksi tuntia, mutta kokouksessa kävijälle se riittää. Jos kokous venyy yli kahden tunnin, on syytä miettiä puheenjohtajan vaihtamista.

Kaupungintalon ympäristö on ihan oma lukunsa Oulussa. Kaupungintalon piha on ollut pitkään parkkipaikkana. Mistä mahtavat parkkipirkot tunnistaa kunnallispoliitikon auton tavallisen veronmaksajan autosta?

Toki kaupungintalon ympäristössä on ilmaista tilaa muutenkin. Jo Hallituskadulla Nukun kohdalla voi pysäköidä kadun eteläreunalle puoleksi tunniksi kiekon voimin.

Asemakatu molemmin puolin kaupungintalon kohdalla kestää parkkia pari tuntia. Paikkoja on miltei aina. Torikadulla ei ole aikarajoitusta kaupungintalon kohdalla, mutta Suomen Pankin kohdalla kyllä ja Oulun lyseon kohdalla sitten taas ei. Kolmiotalon puolella pysäköinti on täysin vapaata niin Torikadulla kuin Oikokadulla.

Lääninhallituksen eteen maaherran auton kaveriksi voi heittää autonsa huoletta tunniksi. Tilaa löytyy, sillä ei lääninhallituksellakaan ole virka-autoja kuin Suomen Pankin johtokunnalla.

Tuomiokirkon edusta on miehitetty pitkäksi aikaa autojen lumikinoksista päätellen. Eikä ihme, sillä paikat ovat ilmaiset ilman aikarajoitusta. Kaupunkikierroksella yksi paikka oli vapaa ja invapaikka päälle.

Kaasuteltaessa Kajaaninkatua aseman suuntaan löytyy tilaa aikarajoitteilla. Päinvastaiseen suuntaan tilaa on Asemakadullakin. Asemakadusta lippuautomaatin pihdeissä on ainoastaan väli Isokatu-Kirkkokatu. Kajaaninkadun ja Asemakadun poikkikadut tarjoavat Uudenkadun ja Rautatienkadun välissä ilmaista pysäköintiä, jos muistaa noudattaa aikarajoituksia. Samoin löytyy Pakkahuoneenkadultakin postitalon kohdalta kiekkopaikkoja.

Keskellä päivää tehty kierros Oulun ydinkeskustaan kilometrin säteellä kertoi, että tilaa löytyy autolle runsaasti ja vielä ilmaiseksi.

Kallioparkki on kiva idea. Kumpa jotkut löytäisivät sen kadoksissa olleen Oulun linnan tunnelin suun, niin ajoramppikin olisi valmiina.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva