Rikas elämänkokemus piirtyy sarjakuviksi

50-vuotias

Harri Hietala Oulussa.

Lähes joka toisesta Hintan perän talosta lähdettiin 1970-luvun taitteessa merille. Niin teki myös 16-vuotias Harri Hietala.

Työläisperheen pojalla oli palattuaan näkemystä maailman menosta. ”Tiesin, miltä kana cyrrykastikkeessa maistuu ja totuin siihen, että jääkaapissa on leikkeleitä”, hän naurahtaa.

Laivat, sarjakuvien piirtäminen ja sukututkimus ovat aiheita, joista Sievissä syntynyt Harri Hietala innostuu yhä uudestaan. Sukututkimus tuo hänen mukaansa maata jalkojen alle, laivojen tutkiminen perehdyttää historiaan. Sarjakuviin siirtyy oma elämänkokemus, myös rankkoine ajanjaksoineen.

Harri Hietalan nuoruuteen kuuluu kokkikoulu ja kymmenenkunta vuotta oululaisten ravintoloiden keittiöissä. Hän näki oululaisen ravintolaelämän kasvun ja oli aktiivisesti mukana niin alan ammattiyhdistystoiminnassa kuin kunnallisvaaliehdokkaanakin.

16 vuotta vierähti Kemissä, jossa Harri Hietala vaihtoi kokin työn mainosalaan. Perhe muutti takaisin Ouluun viime vuoden lopulla.

Tällä hetkellä työtön graafinen suunnittelija kuvaa olevansa ajassa roikkuja. Hän on opiskellut vanhemmallakin iällä vaikka tietää, ettei ole työmarkkinoilla välttämättä enää kova sana.

”Työn syrjässä kiinni pysyminen voi olla keski-ikäiselle rankkaa. Esimerkiksi mainosmaailma on siirtynyt pöydältä päätteelle ja yhden ihmisen täytyy hallita niin nettisivujen tekeminen kuin taittaminenkin.”

Harri Hietalalla on viime vuosilta taskussaan mainosalan ammattitutkinto, graafisen alan tietojenkäsittelyn opiskelua ja yritys- ja osuuskuntakoulutusta -sekä viime kesänä suoritettu ajokortti.

”Ehkä sekin kuvaa uusiutumiseni halua”, hän pohtii.

Hietala suunnittelee hakeutuvansa kevään aikana takaisin oululaiseen mainosmaailmaan perustamalla oman yrityksen. Myös alan opettaminen kiinnostaa, samoin osuuskuntamuotoinen yrittäminen.

”Osuuskuntayrittämiselle on sosiaalinen tilaus. Sitä vain tulisi kehittää ja markkinoida paremmin. Osuuskuntia pitäisi johtaa kuin yrityksiä”, toteaa Hietala.

Hietala pitää kynänsä terävänä sarjakuvia piirtämällä. Piirroksia on julkaistu muutamissa sanomalehdissä sekä merenkulkualan lehdissä.

Yksi Harri Hietalan hahmoista on Kossunen. Raittiusalan lehdissä ja omakustanteenakin julkaistut stripit kertovat suomalaisesta juomakulttuurista ja ovat tekijänsä omia kokemuksia 15 vuoden takaa.

”Kävin silloin aivan pohjalla, mutta selvisin uusille raiteille”, juttelee Hietala. Hän jatkaa, että jollekin usko voi olla tie raitistumiseen, toisille AA-kerho.

”Minä pystyin palaamaan yhteiskuntaan itse, maltilla.”

Sukututkimus on rikastuttanut Hietalan elämää ja hän toteaa jääneensä siihen koukkuun. ”On hyvä tietää mistä on kotoisin”, hän sanoo ja kertoo löytäneensä itsestään Kaari Utrionkin kuvaaman tyypillisen pohjalaisen: käsityötaitoisen, itsellisen, yrittävän ja vähän uppiniskaisenkin.

”Olen päässyt tutkimuksissani 1800-luvulle ja tiedän kuuluvani ljymäen sukuun. Mutta tosi hurjiakin juttuja on tullut vastaan. Suvut ovat kadonneet milloin sotien, milloin tautien takia ja kaikki oli aloitettava nollasta.”

Uusimmaksi harrastuksekseen Hietala listaa teen, sen valmistamiseen ja nauttimiseen liittyvän filosofian. ”Kun näitä jasmiininkukkia hauduttaa, ne aukeavat kuin kukat”, hän esittelee.

Harri Hietala viettää syntymäpäiväänsä perhepiirissä.

ANNA MIKKONEN

Pekka Peura

Viimeisiä höyrylaivoja. Harri Hietala rakensi parikymmentä vuotta sitten haukiputaalaisen höyrylaiva Unarin pienoismallin. Hän myös seilasi puutavaralastissa olleen laivan mukana Välimerellä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva