Hailuodon jättiurakka alkanut

Saarenkartanoon nykyaikaiset tilat palvelutalolle ja terveyskeskukselle

Pekka Karjalainen

HAILUOTO Saarenkankaan palvelukodissa ja terveysasemalla on vasara paukkunut ja saha suihkinut tiuhaan tahtiin viime vuodenvaihteesta lähtien. Uutta tilaa tulee 400 neliötä ja vanhoja korjataan puolestaan lähes 1 500 neliötä.

Pauke päättyy kuitenkin syyskuun loppuun mennessä. Valmistuvat tilat ovat paljon nykyisiä ehommat ja käyttökelpoisemmat. Keittiötä laajennetaan niin, että jatkossa sieltä pystytään hoitamaan koko kunnan ruoan valmistus. Pesulassa huomioidaan reippaasti kasvanut pyykin määrä.

Asukkaille tulevat nykyaikaiset palvelu- ja yhteiset tilat. Myös terveyskeskuksen tilat nykyaikaistetaan ja niissä voidaan kunnolla hyödyntää nykytekniikkaa. Muun muassa atk pääsee paremmin oikeuksiinsa uusien ratkaisujen myötä.

Sinne tulevat tilat myös ”kauneussalongille”, joksi rakennustöitä vetävä projektipäällikkö Juhani Saloranta kutsuu palvelutilaa, jossa asukkaat voivat käydä vaikkapa kampaajalla.

Töitä on tehty siten, että talon 14 asunnon väki on voinut olla koko ajan asunnoissaan. Myös terveyskeskus on toiminut koko ajan normaalisti. ”Etenkin purkutöistä johtunut pöly on aiheuttanut hankaluuksia, mutta niistä on kuitenkin selvitty hyvin”, vakuuttaa Saloranta.

Palvelukodin asuntopaikat eivät lisäänny, mutta rakennuksen tukitilat parantavat muun muassa kotihoidossa tarvittavia palveluja. Tiloihin tulee myös lyhytaikaisia hoitopaikkoja. Tämä lyhentää luotolaisten Oyssin vierailuja. Tilaa voi myös järjestyä vaikkapa sairaalaan joutuneen kumppanille sairaalassaoloajaksi.

”Avohoidon tehostaminen ja katkeamaton hoitoketju”, kunnanjohtaja Matti Sorosen lääkkeet ovat tutut. ”Tämä on nyt nimenomaan sitä peruspalvelua”, lisää Soronen.

Hailuodolle valtava rakennusurakka

Revohkassa ei ole kysymys mistään taskurahoista. Kaikkiaan työt haukkaavat reilut 830 000 euroa, josta kunnan kontolle jäänee liki 670 000 euroa. Se tekee 690 euroa jokaista luotolaista kohti.

Se on kova paikka käyttötaloutensa kanssa tasapainottelevalle pikkukunnalle. Kunnalla on kuitenkin takataskussaan muutaman vuoden takaiset Repo-miljoonat. Niitä näkyy kunnan salkussa mojova kahden miljoonan euron verran.

”Rahat taloon otetaan joko lainana tai irrotetaan Repo-sijoituksista. Talousarvion mukaan hanke rahoitetaan sijoituksia purkamalla, mutta asia tulee vielä harkintaan lähiaikoina, koska lainojen korot ovat alhaisia ja Repo-sijoitusten korkotuotto lainan korkoa suurempi”, sanoo Soronen.

Jos Oulussa tehtäisiin vastaavan suuruinen investointi, puhuttaisiin liki 88 miljoonasta eurosta. Se kattaisi kertarysäyksellä paljon puhutun Oulun areenan ja teatteritalon lisärakennuksen ja jäisipä siitä tähteeksikin jokin sairaala tai harjoitusjäähalli.

Asukkaat talossa remontin aikana

Rakennustyöt on tehty siten, että asukkaat voivat olla koko ajan asunnoissaan.

”Ei tämä häiritse. Töitä tehdään vain päiväsaikaan”, sanoo 89-vuotias Bertta Vaitiniemi, vaikka pientä kilkutusta kuuluu koko ajan. Hän asuu Saarenkankaalla yhdessä Armas -miehensä kanssa.

Bertta Vaitiniemi on viihtynyt talossa hyvin, vaikka hän ei pysty talvella kulkemaan ulkona. ”Mersu ei oikein kulje siellä”, esittelee Bertta-rouva rollaattoriaan.

Ensi viikolla 86 vuotta täyttävä Armas puolestaan pystyy vielä käymään ulkona lähes joka päivä. ”Ihan hyvä, että talon yhteiset tilat ja keittiötilat paranevat”, sanovat Vaitiniemet.

Risto Rasila

Aikataulun mukaan.. ”Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Mitään yllätyksiä ei ole töissä tullut”, sanoo työmaan vastaava mestari Erkki Pulkkinen (kesk.). Myös projektipäällikkö Juhani Saloranta (vas.) ja kunnanjohtaja Matti Soronen ovat tyytyväisiä.

Risto Rasila

Entistä ulos. Entisiin palvelukodin saunatiloihin tulee terveyskeskukselle lisätilaa. Kylppärin laattoja rahtaavat ulos Reijo Palasoja (vas.), Jukka Niemelä ja Pekka Arola.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva