Oulun seudulla pulaa vuokramökeistä

Markku Rättilä

OULU Vuokrattavien lomamökkien tarjonta Oulun seudulla on lähes olematonta. Siinä missä muualla maassa erilaisten mökkivälitysorganisaatioiden kautta on tarjolla tuhansia yksityisten omistamia mökkejä, Oulun alueella niitä on tuskin lainkaan tarjolla.

Kysyntää mökeillä riittäisi, sanoo toimitusjohtaja Jukka Laulajainen Lomarengas Oy:stä. Helsingissä toimiva yritys on Suomen suurin vuokramökkivälittäjä. Sen listoilla on yli 1 000 loma-asuntoa ja 130 maatilamatkailukohdetta.

”Oulun seudulla on vuokramökkiverkostossa kiusallinen aukko. Kysyntää alueella olisi mutta tarjontaa ei”, Laulajainen harmittelee.

Lomarengas on ryhtynyt kampanjoimaan Oulun seudulla saadakseen kohteita välitykseen. Torstaina yritys järjesti asiasta tiedotustilaisuuden, jossa välitystoimintaa esiteltiin muun muassa alueen kuntien edustajille.

Syyksi heikkoon tarjontaan Laulajainen arvioi välitystoiminnan ”pizzakolmio-keskeisyyden”, eli välityspalvelujen tarjoajien ajatukset ovat pyörineet liikaa Helsinki-Turku-Tampere -akselilla.

”On aika huomata että kysyntää on myös muualla, varsinkin isompien kaupunkien ympäristössä.”

Satoja mökkejä haussa

Varsinaista kartoitusta Oulun alueen ja Pohjois-Pohjanmaan mökkitilanteesta Lomarengas ei ole tehnyt. Laulajainen kuitenkin arvioi, että alueen tuhansista loma-asunnoista voisi löytyä potentiaalisia, tiukat laatuvaatimukset täyttäviä vuokrauskohteita useita satoja.

”Oma lukunsa ovat isot laskettelukeskukset, joiden läheisyydestä mökkejä kysytään erittäin paljon”, Laulajainen korostaa.

Pohjois-Pohjanmaalla ei operoi yhtään isoa vuokramökkivälittäjää. Pieniä alueellisia toimijoita sen sijaan on. Esimerkiksi Pudasjärvellä ja Sotkamossa on omat välitysorganisaationsa.

Kysyntä kasvussa

Vuokramökkien kysyntä on jatkuvassa kasvussa. Lomarenkaan välityksessä olevien kohteiden vuokraus on lisääntynyt vuosittain yli kymmenen prosenttia. Majoitusvuorokausia niissä kertyi viime vuonna jo yli 300 000. Ulkomaisia asiakkaita määrästä oli kolmannes. Eniten ulkomaisia asiakkaita tulee Venäjältä, Saksasta, Sveitsistä, Espanjasta, Hollannista ja Englannista.

”Kysyntä on tänä vuonna edelleen vilkastunut. Varauksia on tehty selvästi viime vuotta enemmän”, Laulajainen sanoo.

Paras menekki kohdistuu laadukkaisiin loma-asuntoihin. Laulajaisen mukaan ne varataan aina ensin.

Myös maatilalomat ovat lisäämässä suosiotaan. Lomarengaskin saa jatkuvasti uusia välityskohteita. Kestiläläinen maaseutumatkailuyrittäjä Veijo Riikonen Maalaiskartano Pihkalasta näkee välitystoiminnan merkittäväksi osaksi alan markkinointia, vaikka vielä nykyisellään sen vaikutus liikevaihtoon on vähäinen.

”Osuus kuitenkin kasvaa koko ajan. On tärkeää olla mukana modernissa, valtakunnan kattavassa, koko ajan kehittyvässä välitysorganisaatiossa”, Riikonen toteaa.

Lomarenkaan mökkivälitys siirtyi viime vuonna internet-aikaan. Varauksista internetin kautta tehdään jo 40 prosenttia. Maatilalomissa vastaava tapahtuu kuluvan kevään aikana, Jukka Laulajainen sanoo.

Kysyntä kovaa. Kesämökkien kysyntä on jatkuvassa kasvussa. Pohjois-Pohjanmaalla vuokratarjontaa on niukasti.

arkisto

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva