Aluearkkitehtejä lisää pohjoiseen

Ympäristöministeriö laajensi palkkaustukea

Antti Ervasti

OULU-TYRNÄVÄ. Ympäristöminsiteriö on laajentanut aluearkkitiehtien palkkaustuen kattamaan tänä vuonna yli 90 kuntaa, kun viime vuonna toiminnan piiriin kuului 70 kuntaa.

Tuen laajentamisen ansiosta aluearkkitehdit palkataan Kestilän, Piippolan, Pulkkilan, Pyhännän ja Rantsilan, Hyrynsalmen ja Puolangan sekä Utsjoen, Inarin ja Sodankylän alueille. Ruukki tulee mukaan Pyhäjoen, Vihannin ja Siikajoen aluearkkitehdin alueeseen.

Pohjois-Suomessa aluearkkitehteja on jo toiminut Lumijoella ja Tyrnävällä, Paltamossa, Vaalassa ja Vuolijoella sekä Enontekiöllä, Kittilässä, Kolarissa ja Muoniossa..

Aluearkkitehti on parin, usean pienen kunnan yhteinen kaavoituksesta ja rakentamisesta vastaava arkkitehti, jonka palkkakustannuksista ympäristöministeriö maksaa puolet. Ministeriö tukee aluearkkitehdin palkkaamista alle 6 000 asukkaan kuntiin, joilla ei yleensä ole varaa omiin arkkitehteihin. Tukea päätettiin laajentaa siksi, että kokemukset aluearkkitehdeista ovat kunnissa olleet hyviä.

Ylitarkastaja Timo Saarinen ympäristöministeriöstä sanoo, että aluearkkitehdin työ on helpottanut kuntien vastuuta maankäytön ja rakentamisen suunnittelussa sekä siihen liittyvästä kuntalaisten osallistumisessa, koska kuntien vastuu ja avoimuuden vaatimukset lisääntyivät vuonna 2000 voimaan tulleessa uudessa maankäyttö- ja rakennuslaissa.

Aluearkkitehdit ovat vaikuttaneet siihen, että vuorovaikutteisuus ja osallistuminen ovat toteutuneet kaavoitusprosesseissa, eikä valitusperusteita ole päässyt syntymään epäasianmukaisesta menettelystä.

”Monet matkailu- tai yrityshankkeet on voitu hoitaa aluearkkitehdin työpanoksella sujuvasti poikkeusmenettelyin. Tunturi-Lapin kunnissa aluearkkitehti on toiminut kymmenkunta vuotta, ja siellä on matkailukaava edennyt tehokkaasti sen ansiosta”, Saarinen mainitsee.

Kunnat ovat voineet hakea avustusta aluearkkitehdin palkkaamiseen. Pohjois-Suomessakin on useita kuntia, jotka Saarisen mielestä vielä voisivat hakea.

”Tämän vuoden määrärahat riittivät kaikille hakeneille, ja periaatteessa jokunen alue voidaan ottaa vielä uusiakin erilaisten järjestelyjen ansiosta”, hän lupaa.

Vanhan ja uuden yhteys

Tyrnävän ja Lumijoen yhteisenä aluearkkitehtinä aloitti viime toukokuussa Maija Niemelä, joka kertoo työnsä koostuvan kaavoituksen ja rakentamisen suunnittelusta siten, että se on näiden kahden kasvavan Oulun seudun kunnan ja kuntalaisten edun mukaista. Yksi päätyö on toimia kaavoitustoimikunnan sihteerinä.

Molemmissa kunnissa on paljon kulttuurihistoriallisesti arvokkaita vanhoja rakennuksia ja maisemaa. Työssä tulee vaalia niiden käyttöä ja säilyttämistä samalla, kun rakennetaan uutta.

Tulevaisuudessa kuntalaisia koskettaa Tyrnävän torin seudun ja keskustan ytimen suunnittelu, jossa yhteistyötä tekevät Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat.

Keskusteltavana on uudenlaisen asuinalueen rakentaminen. Alueella olisi hissillisiä enintään kolmikerroksisia kerrostaloasuntoja sekä rivitaloja ja omakotitaloja. Yleensähän pienillä paikkakunnilla rakennetaan yhtenäisiä omakoti- tai rivitaloalueita.

”Ajatus on, että kortteleiden sisällä tarjottaisiin useita vaihtoehtoisia asumismalleja. Ihminen voisi periaatteessa elää koko elämänsä muuttamatta välttämättä korttelista mihinkään”, Niemelä sanoo.

Lisäksi hän sanoo olevansa mukana kehittämässä koulujen pihoja sekä pohtimassa, miten uusien rakennusten energiahuolto voitaisiin toteuttaa lämpöyrittäjien työllä.

Niemelä työskentelee yhden päivän viikossa Lumijoella ja neljä päivää Tyrnävällä. Alueen kokoa hän pitää ihanteellisena. Jos mukana olisi enemmän kuntia, töitä olisi liikaa.

Timo Saarinen kertoo, että Keski-Suomessa yhdellä arkkitehdilla on alueenaan kuusikin kuntaa. Tosin ne ovat sen pieniä, että niissä ei käsitellä monta kaava- ja rakentamisasiaa vuodessa.

Kestilän, Piippolan, Pulkkilan, Pyhännän ja Rantsilan alueella arkkitehti aloittaa piakkoin. Rantsilan kunnanjohtaja Aimo Lehmikangas sanoo, että tehtäviä tulevat olemaan uuden osayleiskaavan laatiminen sekä vanhojen uusiminen, sillä kaavoitus on polkenut kunnassa paikoillaan.

Myös Siikalatvan alueella on hänen mielestään tärkeää kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuskannan kohentaminen ja säilyttäminen.

Risto Rasila

Arvokasta ympäristöä. Tyrnävän ja Limingan aluearkkitehti Maija Niemelän ohjenuorana on säilyttää vanhaa ja rakentaa uutta yhteensopivalla tavalla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva