Aleksanterintorin koululle muuttaa matkatoimisto

Merja Aakko

OULU Coronaria Oy:n omistama vanha Aleksanterintorin koulu otetaan käyttöön kahden viikon kuluttua.

Alakerran eteläpäädyn noin 300 neliömetristä on solmittu vuokrasopimus Kohdematkat Kaleva Oy:n kanssa, ja ullakolle muuttaa lääkäreiden rekrytointiyritys Keikkalaiset Oy. Yritykset muuttavat koululle huhtikuun alkuun mennessä.

Kahteen toimistokokonaisuuteen etsitään vielä vuokralaisia.

Koululle ei vastoin alkuperäisiä suunnitelmia muuta Coronaria-konsernin omia, lääketieteeseen ja instrumenttiteknologiaan perustuvia yrityksiä, vaan lähes 1 000 neliömetriä käsittävät tilat vuokrataan ulkopuolisille.

Toimistoista peritään suhteellisen korkeaa, 13,5 euron eli 80 markan, kuukausivuokraa neliöltä.

Kohdematkat Kalevan toimistopäällikkö Terttu Sarkkinen uskoo kouluvanhuksen sopivan vasta laajentuneen matkatoimiston käyttöön hyvin.

”Talon sijainti on hyvä, ja ympäristönä ja rakennuksena se on ainutkertainen.”

Vielä talovanhuksen sisällä viimeistellään pintamaalauksia, ootrataan ovia ja asennetaan valaisimia. Korjaustöiden pääsuunnittelija, arkkitehti Juha Paavo Mikkonen Archeus Oy:sta kierrättää vieraita viimeistelytöiden keskellä silmin nähden tyytyväisenä.

”Ylikorjaamista on tässä kohteessa yritetty välttää.”

Uudisrakennus odottaa vielä kaavapäätöstä

Lähes kaikkien uusien toimistojen lattioita komistavat koulun alkuperäiset lankut ja seiniä puolipaneelit. Alakerran tulisijat toimivat yhä, ja huoneiden kokoja tai oviaukkoja ei ole juuri muuteltu. Nykaikaista tekniikkaa on piilotettu muun muassa lattialankkujen suojiin, ja märkätilat on rakennettu pihan alle, Mikkonen esittelee.

Ulkona näkyvin muutos ovat pihan puoleiseen kattoon puhkaistut ja muusta massasta selvästi erottuvat ullakkoikkunat.

Niitä arkkitehti itse sanoo puhelinkopeiksi. ”Näistä varmasti syntyy keskustelua, ja hyvä on, jos syntyykin.”

Modernit kattoikkunat pääsevät Mikkosen mukaan oikeuksiinsa vasta, kun koulua täydentämään nousee uudisrakennus. Coronarian suunnitelmissa on rakennuttaa koulun pihalle vielä moderni osa. Jos siitä syntyy myönteinen kaavoituspäätös, rakennustyöt alkavat syksyllä.

Pekka Peura

”Käyttötarkoitus on muuttunut”

OULU Aleksanterintorin koulua havitteli omaksi toimitilakseen myös Nuorten ystävät ry. Nyt yhdistys ihmettelee Coronarian ratkaisua pysyä nykyisissä Kasarmintien toimitiloissaan ja vuokrata toimistot muille.

”Valtion kiinteistölaitos korosti Coronarian tarjouksen hyväksyttyään vanhan talon käyttötarkoitusta, jonka piti olla riittävän arvokas”, Nuorten ystävät ry:n toiminnanjohtaja Marja Irjala muistelee ja viittaa Coronarian toimialaan, lääketieteeseen ja teknologiaan.

Coronaria puolestaan ei katso talon käyttötarkoituksen muuttuneen. Taloa käytetään toimistoina, olipa sisällä Coronaria tai jokin muu yritys.

”Myös Coronarian omat tytäryhtiöt olisivat vuokraussuhteessa talossa, vieläpä samalla vuokralla kuin muut”, yhtiön projekti- ja myyntijohtaja sekä kiinteistöosakeyhtiön toimitusjohtaja Ilari Kerola vastaa.

Kerolan mukaan Coronarian tytäryhtiöt ovat pitkällä aikavälillä valmiita siirtymään joko koululle tai sen pihalle suunniteltuun uudisrakennuksen.

Museovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan museo eivät ole paheksuneet talon toimistokäyttöä, eikä Coronarian vuokraustoimintakaan viranomaisia häiritse.

”Meidän näkökulmastamme tärkeintä on, että talo on korjattu hienoksi.” tutkija Pasi Kovalainen Pohjois-Pohjanmaan museosta toteaa. (MA)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva