Soronen: Hailuoto tarvitsee sillan

Pekka Karjalainen

HAILUOTO ”Kunnan tulevaisuus riippuu paljon myös muista”, sanoo Hailuodon uusi kunnanjohtaja Matti Soronen. Jos Oulun seudun kunnat lyövät hynttyyt yhteen, on selvää, että Hailuoto ei jää silloin omaksi saarekkeekseen. Jos Oulun seutu puolestaan jatkaa edelleenkin pelkästään hyvällä yhteistyölinjalla, myös Hailuodolla on siinä oma pieni tehtävänsä, uskoo Soronen. ”Se voi olla vaikka luontoa, merta, pienuutta, turvallisuutta ja rauhaa.”

Soronen toivoo kuitenkin, että kunta voisi säilyä itsenäisenä, koska saari on hyvin omaleimainen.

Luotolaisia kuolee enemmän kuin syntyy. Väkiluku ei kuitenkaan ole monen muun kunnan tavoin laskenut, vaan pysynyt tasaisena. Hailuotoon muuttaa enemmän ihmisiä kuin sieltä muuttaa pois.

Soronen uskoo saaren matkailuun ja pienyrityksiin. Kalastusmatkailu ja elämysmatkailu voisi tarjota monelle saarelaiselle leivän jatketta. ”Ei mitään suurta, vaan Luotoon sopivan pientä.” Myös saaren luontaisia tuotteita pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän. ”Puu, kala ja luonto.” Ensimmäisiksi Soronen aikoo aloittaa matkailuprojektin, jossa tutkitaan, mitä voidaan tehdä.

Silta olisi kuitenkin tarpeellinen. ”Kyllä lautta asettaa meille paljon haasteita. Myös matkailussa se on pullonkaula.”

Soronen harmittelee, että saaristoasiain neuvottelukunta lähti liian myöhään liikkeelle sotumaksujen alennuksissa. Neuvottelukunta esitti kuutta saaristokuntaa, myös Hailuotoa, lisättäväksi kokeiluun. Kaikki oli kuitenkin jo myöhäistä. Sotu-kokeilussa pelättiin mentävän huutokauppalinjalle.

Merijärven elinkeinoasiamiehestä Hailuodon kunnanjohtajaksi siirtynyt hallintotieteiden maisteri Soronen on virkeä 28 -vuotias. Hänellä on kuusi lasta.

Soronen on vanhoillislestadiolainen. ”Minulle uskonto merkitsee elämänohjetta ja se antaa perustan elämänarvoilleni.”

Risto Rasila

Pienuus valttia. Hailuoden uusi kunnanjohtaja Matti Soronen uskoo, että pienuus voi olla myös valttia. ”Kuntalaiset saavat taatusti räätälöidyt palvelut.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva