Uutta Oulussa: Teatteri Airopik

Eeva Kauppinen

OULU Uusi oululainen, vasta ristitty Teatteri Airopik edustaa paikkakunnan kulttuuriosaamista Pieksämäen valtakunnallisessa monodraamakilpailussa ensi viikonloppuna.

Teatteri Airopikin ensimmäinen tuotos on monologi Maiju Lassilan novellista Jussi Puranen. Sen on sovittanut ja ohjannut Janne Kuustie - monitaitoinen tekijä Nukketeatteri Akseli Klonkin takaa.

Kaikki muutkin Teatteri Airopikin tekijät ovat tuttuja Akseli Klonkista.

”Suomessa ei ole yhtään välineteatteriin erikoistunutta teatteria. Teatteri Airopik on syntynyt projektina. Monet hyvät bänditkin ovat lähteneet liikkeelle projekteista”, suuntii Janne Kuustie.

Hänelle Airopik on terapiateatteria, sielun aerobiciä nukketeatterin rinnalla.

Perustaja valitsi uhon

Kuustien Janne perusti Teatterimaraton-kilpailun Pieksämälle 1996. Luulisi hänen siis tietävän, millainen proggis siellä voi menestyä.

Pieksämäen monodraamakilpailu on ollut osanottajavalikoimaltaan aina hyvin miehinen. Tänäkin vuonna valtaosa kilpailijoista on miehiä: kolmestatoista esiintyjästä kahdeksan.

”En muista, onko nainen voittanut monologikilpailua ikinä”, muistelee Janne Kuustie.

Niinpä oululaisten ase Pieksämäen kilpailussa onkin miehinen uho.

Purasella pusketaan

Teatteri Airopik on tarttunut Lassilan monologiin, jossa kuvataan yksi Rämekorvan eläjän, Jussi Purasen kateuden täyttämä äksy päivä.

Nikolai Mettovaara saa Purasen roolissa lasketella saakeleita ja mylviä kuin lautapää härkä.

Kotimaiset peräkylän pojat kääntävät paremmin kylkeään kuin mielipidettään.

Ehkäpä olisikin Itä-Suomen sijasta kannattanut dramatisoida Purasen kotikylä Peräpohjolaan.

Lavastuksellinen idea on kiteytetty pölkkyyn, pukkiin ja halkoon. Vyötäkin käytellään ja kirvestä. Puuliiterin eväistä näyttämölle loihditaan koko Rämekorven asujaimisto naapureineen, loismiehineen, joutomiehineen, vaimoineen, leskineen, ukkoineen, tammoineen ja härkämullikoineen. Ohi karauttaa myös kuormallinen Rämekorven mustalaisia.

Monologiksi esityksessä vilisee porukkaa pienen kylän verran.

Tarvittaessa reväistään lautaseinästä puolet esittämään ärsyttävän menestyvän naapurin Antti Hyväkkään nuorta härkää.

Käsittelemätön puutavara sopiikin karhean ja äreän Purasen suvun edustajan tyyliin.

Purasesta on toispuolisine villaslipovereineen leivottu kivikautisen esi-isänsä muotia seuraileva parantumaton jurruttaja.

Jussi on eripuraisten esi-Purasten sankari.

Ehkä hän kelpaa myös tuoreen oululaisen teatterin keulakuvaksi. Härkäpäisesti on puskettava eteenpäin kulttuurin kyläteillä!

Jukka Leinonen

Purasen uhoa. Ouluun perustettu Teatteri Airopik osallistuu Pieksämäen monodraamakilpailuun karheasta ja äreästä Rämekorven Purasesta (Nikolai Mettovaara) kertovalla Maiju Lassilan monologilla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva