Oscar-houkutin ei kiihdyttänyt

Tampereen elokuvajuhlilla torstaina POEM-paketti

Sirpa Heikkinen

OULU Kun Tampereella tulevana lauantaina julkistetaan kansainvälisen lyhytelokuvakilvan voittaja, samalla saatetaan maailman tietoisuuteen yksi dokumenteista, joka vuonna 2003 tavoittelee lyhyiden elokuvien Oscaria.

Kansainvälisen kilvan paras on Tampereella Canal+ nimikko. Puolestakymmenestä kansainvälisessä sarjassa kilpailevasta suomalaisteoksesta dokumentiksi on nimetty vain Tuukka Harin yksitoistaminuuttinen Telakka.

Oscarin tavoittelumahdollisuuden eikä edes kansainväliseen kilpaan tehdyn sääntömuutoksen katsota nostaneen elokuvatulvaa, vaikka sisäänpyrkijöitä kertyi parituhatta.

Sääntömuutos antoi nyt mahdollisuuden lähettää kansainväliseenkin kilpaan - eikä vain kotimaiseen - myös alunperin videotallennetut sittemmin filmille siirretyt tuotokset.

Paitsi kilpaa 32. elokuvajuhlat ovat lukuisien erikoisnäytösten estradina.

Torstaina muun muassa Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus POEM esittää puolitoistatuntisen paketin tuotantoaan. Shorts from the North - lyhyet pohjoiset -paketissa ovat Tuija Karénin käsikirjoittama ja ohjaama neliminuuttinen musiikkivideo Muukalainen (2002), Karoliina Niemelän ohjaama ja käsikirjoittama seitsenminuuttinen fiktio Gosh (2001), Jani Honkakosken käsikirjoittama ja ohjaama neliminuuttinen tietokoneanimaatio Save our Souls (2001), Juha Wilénin alkuperäisidealle rakentuva Saara Cantellin käsikirjoittama ja ohjaama 15-minuuttinen fiktio Jätkien ilta (2001), Tapio Turpeisen ohjaama ja käsikirjoittma neliminuuttinen fiktio Market (2002) sekä POEMin kannalta yhteistuotantomallia edustavat Jari Leinosen käsikirjoittama ja ohjaama 27-minuuttinen fiktio Siunattu maa (2001), Lauri Haukkamaan käsikirjoittama ja ohjaama 30-minuuttinen Sankarit (2001).

Rax Rinnekangasta kolmasti kotimaisessa

Kotimaisesta kilpailusta, sen alle puolituntisten teosten joukosta, löytyy kolme Reijo ”Rax” Rinnekankaan ohjaamaa dokumenttia. Kaikkien tuottajayhtiö on Kinotar. Tuottaja Lasse Saariseen törmääminen oli elokuvapolulle otollinen tapahtuma.

”Jotka minut tuntevat, tietävät, että olen elokuvan perään - niin kauan kuin tietoisuutta on ollut. Määrätyt karilleajot yleisessä taiteentekemisessä kolme-neljä vuotta sitten panivat ajattelemaan, mitä isona aion. Tilanne muistutti 80-luvun loppua, kun laitoin ajattelua uusiksi. Sallin itseni - kirjailijaksi aikovana - ruvetakin valokuvaamaan.”

Tiistaina Tampereella nähtiin jo Rinnekankaan Auschwitz 2000 ja keskiviikkona Ajattomasta maailmasta - Elvi Maarnin taide vuoro. Jälkimmäinen kertoo 40-luvun modernistista, nyt yli 90-vuotiaasta taiteilijasta, joka käänsi viralliselle taide-elämälle selkänsä ja toteutti itseään yhdelle mesenaatille. Torstaina on vuorossa Emma, kunnianosoitus Kain Tapperille.

Auschwitz 2000 ja Emma saavat Oulussa Studion teemaillassa viikon kuluttua (13.3.) seurakseen Jumalan narri - Luis Buñuelin, jossa Neil Hardwick tallaa Buñuelin jälkiä eksyneenä miehenä Espanjan vuorilla. Televisiossa narri nähdään siitä kuukauden päästä. Niin ikään Oulussa katsellaan myös Toisen jumalan lapsia, vuonna 2000 kuvattua 30-minuuttista niittymareista.

Kinotar/Rax Rinnekangas

Väläys Maarnia. Rax Rinnekankaan 16-minuuttinen dokumentti Ajattomasta maailmasta - Elvi Maarnin taide ottaa osaa Tampereen elokuvajuhlilla kotimaiseen kilpaan.

Kinotar/Rax Rinnekangas

Väläys Tapperia. Rax Rinnekankaan reilu 20-minuuttinen Emma, kunnianosoitus Kain Tapperille ottaa osaa Tampereen elokuvajuhlilla kotimaiseen kilpailuun.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva