Areena-asiantuntija omasta takaa

Markku Peura

OULU Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.

Vaikka Oulun Kärpillä itsellään on kokenut areenarakentamisen ammattimies, asialle on pantu suunnittelijoita ja arkkitehtejä, ja onpa Ouluun roudattu itse Hjallis Harkimokin opastamaan oikean areenaratkaisun tekemisessä.

Mutta Hjallis ei ollut vielä edes kiertänyt purjeveneellä maapalloa, kun Juha Junno oli jo rakentanut ensimmäisen areenansa Haapaveden Kirkkojärven jäälle.

Tosin Junnon veljesten ja naapurin poikien areena ei vastannut mitoiltaan (eikä hinnaltaan) nyt Ouluun suunniteltua, mutta periaatteessa se tarjosi pienemmässä mittakaavassa samat palvelut.

Ekat hokkarit Liukkoselta

Juha Junno siirtyi luistimille vasta 12-vuotiaana, kun Keijo-veli osti nuoremmalle veljelleen Liukkosen urheiluliikkeestä kympillä käytetyt hokkarit. Kirkkojärven jää taas tarjosi oivat puitteet luisteluharjoituksille - sikäli kun jää kesti.

Pojilla oli niin kova hinku luistelemaan ja pelaamaan, että joka syksy ainakin yksi nuori kiekkoilija putosi jään läpi Kirkkojärven onneksi mataliin rantavesiin.

Areenan rakentaminen lumettomalle syysjäälle oli helppo juttu, mutta varsinainen urakka alkoikin vasta lumisateiden myötä.

Mutta pahinkaan pyry ei sammuttanut hirmuista jääkiekkonälkää. Lapiot, kolat ja harjat aseinaan pojat aurasivat kentän auki kovimmankin pyryn jälkeen.

Kenttähuoltoa kuun valossa

Kun pakkasen ja lumen ryydyttämä jää meni muhkuraiseksi, pojat hakkasivat areenan sivuun avannon, mistä lapettiin ämpärillä jäälle vettä, joka sitten silitettiin räsymatolla tasaiseksi. Luonto huolehti lopusta niin, että kenttä oli taas seuraavana iltana pelikunnossa.

Kirkkojärven areena oli erikoisen ahkerassa käytössä sellaisina iltoina, jolloin kuu möllötti taivaalla. Pelihommiin kuunvalo ei oikein riittänyt, mutta kenttähuoltotyöt kävivät hyvin päinsä kuutamovalollakin.

Kirkkojärven areena tarjosi jään lisäksi myös asianmukaiset yleisöpalvelut aitioineen ja ravintoloineen. Aitoita markkeerasivat vallit kentän ympärillä ja ravintolapalveluja termospullo hangessa.

Tosin kovin kattavia yleisöpalveluja ei Kirkkojärven areenalla tarvittu, kun kyseessä oli varsin interaktiivinen toiminta, jossa kaikki osallistuivat tekemiseen eikä vain muiden tekemisen katselemiseen.

Buffalo Billille reikä päähän

Haapaveden jääkiekkopojat eivät suinkaan tyytyneet pelkkään talviseen jääharjoitteluun Kirkkojärven areenalla, vaan ohjelmaan kuuluivat myös kovat kesätreenit, joita vedettiin urheilutalon yhdistetyssä tanssi- ja elokuvasalissa.

Pelikin luisti salissa mainiosti, kun lattialle levitettiin liukasteeksi pottujauhoja. Harjoituslaukauksia vedettiin muovikiekolla elokuvakankaan esirippuun.

Urheilutalon saliharjoitukset jouduttiin kuitenkin lopettamaan erään elokuvaesityksen jälkeen, kun inkkareiden takaa-ajamalle Buffalo Billille oli yhtäkkiä ilmestynyt jääkiekon muotinen reikä päähän.

Kukaan ei varsinaisesti syyttänyt poikia valkokankaan tärvelemisestä, mutta reikäpäisen Buffalo Billin jälkeen heillä ei ollut enää saliin asiaa.

Haapaveden Balderis liigaan - valmentajana

Kun Pyhäjokiseutu-lehti oli yli puolen sivun jutussaan tituleerannut Haapaveden Urheilijain kolmosdivarijoukkueen keskushyökkääjää Haapaveden Balderikseksi tuon ajan kuulun latvialaistähden mukaan, Juhan kiekkonälkä vain kasvoi.

Mutta kovasta halusta ja yrityksestä huolimatta Juha Junnosta ei tullut koskaan liigapelaajaa. Tämä tosiasia ei kuitenkaan sammuttanut hänen haluaan esiintyä liigassa.

Seitsemän vuotta KalPa:n liigajoukkueen valmentajana toi valtavasti oppia ja kokemusta, yhden SM-hopean ja kutsun Oulun Kärppien toimitusjohtajaksi.

Kokeneena areenanrakentajana Juha Junno suhtautuu viileän rauhallisesti kädenvääntöön Oulun areenasta.

”Jos puhutaan pelkästä jääkiekkoareenasta, sellainen syntynee saneeraamalla vanhastakin hallista. Jos taas puhutaan monitoimiareenasta, silloin kai lienee viisainta rakentaa uusi”, Junno pohtii uskoen, että Oulun päättäjät osaavat ratkaista asian parhain päin.

Jotakin kantaa Junno sentään suostuu areenahankkeeseen ottamaan.

”Kyllä siitä pitää ainakin vähän isompi tehdä kuin Kirkkojärven areena oli.”

Lunta kaukalossa. Kirkkojärven areena on päässyt tarpeettomana lumettumaan, kun haapavetisetkin pelaavat kiekkonsa jo omassa hallissa. Juha Junnon nuoruudessa jäähallista ei nähty edes unta ja tekojäästäkin puhuttiin vain kuiskaten.

Tapio Maikkola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva