Anti meni myttyyn, mutta QPR aikoo silti pörssiin

Pekka Siltanen

OULU Oululaisen QPR Software -ohjelmistotalon listautumisanti epäonnistui pahan kerran, mutta yhtiö aikoo toimitusjohtaja Jouko Pelkosen mukaan silti Helsingin pörssin NM-listalle. ”Yrityksen kansainvälistyminen edellyttää sitä”, hän katsoo.

Edellisen kerran QPR Software järjesti listautumisannin syksyllä 2000, mutta silloinkin se epäonnistui.

Oululaisyrityksen pörssisuunnitelmat herättivät tällä kertaa poikkeuksellisen suurta mielenkiintoa, koska QPR on pitkästä aikaa ensimmäinen, Helsingin pörssiin pyrkivä yritys.

Annin epäonnistuminen ei ole mikään katastrofi. Alunperinkin ajattelimme ns. teknistä listautumista, listautumista ilman siihen liittyvää omistuspohjan laajennusta osakeannilla. Palaamme vain alkuperäiseen suunnitelmaan, Jouko Pelkonen kertoo.

Yhtiö toivoo kaupankäynnin alkavan osakkeillaan NM-listalla jo 12. maaliskuuta.

QPR:llä on kaikkiaan 262 osakkeenomistajaa. Omistuspohjan laajennusta se tavoitteli annissa, jossa tarjottiin merkittäväksi noin 1,8 miljoonaa osaketta 3,3 euron hintaan. Annin onnistuessa osakeantirahaa olisi kertynyt liki 6 miljoonaa euroa.

Vain 101 sijoittajaa kiinnostui

Yhtiön osakkeet kiinnostivat kuitenkin vain 101 yksittäistä sijoittajaa, jotka tekivät merkintäsitoumuksen ainoastaan 64 500 osakkeesta. Sitoumuksia tehtiin näin vain runsaan 200 000 euron arvosta.

Koska anti epäonnistui, yhtiö varaa merkintäsitoumuksia tehneille mahdollisuuden perua aikeensa.

Vaikka listautumisen yhteyteen satutettu osakeanti epäonnistuikin, Jouko Pelkonen kiistää olevansa suuremmin pettynyt.

Yrityksen liiketoiminta on kehittynyt ja siirtynyt parin viime vuoden aikana Suomen rajojen ulkopuolelle: ”joka tapauksessa yritys tarvitsee listayhtiön statuksen”. Se pyritään hankkimaan jo alunperin mietityllä tavalla, ns. teknisellä listautumisella, Jouko Pelkonen kertoo.

Hänen mukaansa tilanne on yrityksessä nyt hyvin hallinnassa; suunnitelmat etenevät ja kassa on positiivinen. ”Kyllä ne sijoittajat tulevat perässä, sitten kun he huomaavat yrityksen arvon”, hän luottaa.

Listalle vertailtavaksi

Pörssilistalle QPR aikoo ja haluaa myös päästäkseen vertailtavaksi muiden pörssiyhtiöiden kanssa. ”Silloin meidän tunnusluvut erottuvat ja houkuttelevat”, Pelkonen luottaa.

Nyt epäonnistuneessa annissa kaikki merkinnät tehtiin yleisöannissa. Yrityksen institutionaalisille sijoittajille suuntaama anti kuivui täysin kokoon.

Näinkin asian voi ilmaista. Mutta olimme nyt ainoana liikkeellä ja saimme sen mukaisen kohtelun. Tapasimme runsaasti instituutioiden sijoituksista vastaavia henkilöitä. Kunhan he pääsevät seuraamaan tunnuslukujemme kehittymistä ja vertaamaan niitä muiden yritysten lukuihin, syntyy myös sijoituspäätöksiä, Jouko Pelkonen luottaa.

QPR:n lanseerasi uuden tuotteensa helmikuussa, jonka kansainvälisen markkinoinnin rahoittamiseen osakeannilla kerättyjä varoja oli määrä käyttää.

Jouko Pelkosen mukaan yhtiö pystyy viemään suunnitelmiaan eteenpäin, vaikka anneilla kerätty rahamäärä jäi pahasti tavoitteesta: ”Tietysti suunnitelmia joudutaan sopeuttamaan syntyneeseen tilanteeseen”.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva