Porot öykkäröivät porokeisarille

Mosku-elokuvan kuvaukset aloitettiin Kuusamon tuiskussa

Anne Hentilä

KUUSAMO Kuusamon metsissä aloitetuissa Mosku-elokuvan kuvauksissa ohjaaja Tapio Suomisen ohjeet ja komennot menivät hyvin perille. Ainoa ongelma oli porojen kanssa, ne kun eivät aina tottele edes omistajaansa.

Moskun tekijät saivat ensimmäisenä kuvauspäivänä Säkkisessä sitä mitä toivoivatkin eli lumisadetta. Kuusamossa kuvataan kolmena päivänä, sitten Taivalkoskella lauantaina ja Pudasjärvellä ensi viikolla.

Kuusamossa kuvattiin Moskun eli vuosina 1882-1938 eläneen Aleksi Hihnavaaran pororeissuja. Pudasjärvellä kuvauskohteena ovat Moskun kotiolot. Kotitaloksi löytyi Latva-Kouva; sähkötön ja tietä vailla oleva 1900-luvulla rakennettu talo.

Mosku - porokeisari ja Lapin legenda - oli myyttinen hahmo, jota kunnioitettiin, mutta myös pelättiin ja vihattiin.

Elokuva kertoo pyyntimiehestä ja erämaiden tuntijasta; hänen nousustaan koilliskairan porokeisariksi.

Elokuva kertoo myös Moskun ystävyydestä K.M. Walleniukseen, joka tuli kansalaissodan jälkeen rajavartioston päälliköksi itäiseen Lappiin.

Mosku oli selviytyjä

Alunperin suunnitelmissa oli kuvata elokuvaa nimenomaan itäisessä ja koillisessa Lapissa. Tapio Suomisen mukaan sieltä ei kuitenkaan löytynyt enää tarpeeksi erämaisia metsiä järkevällä etäisyydellä teistä.

”Itäisen Lapin metsät on jo täysin hakattu ja raiskattu, ja joetkin melko lailla pilalla. Kesällä tosin kuvaamme Sodankylässä ainakin Nattasilla. Päädyimme näihin Koillismaan maisemiin, koska kuvillahan elokuva pelaa.”

Elokuvan tekijöiden mukaan Mosku ei ollut kirkasotsainen sankarihahmo, vaan erämaan ankarista elinehdoista voimansa ammentanut selviytyjä. Hänellä oli myös julma maineensa porovarkaiden jäljittäjänä ja rankaisijana.

”Mosku oli tietysti kiistelty hahmo aikanaan. Yritämme lähteä liikkeelle sen ajan hengestä. Silloin vallitsi korpilaki, jossa heikot eivät pärjänneet.”

Idea elokuvasta sai alkunsa, kun sen tuottaja Asko Apajalahti sattui lukemaan Moskusta kirjoitetun lehtijutun.

”Olen itse sielultani pohjoisen ihminen. Ihmisen ja luonnon välinen suhde on minusta paljon kiinnostavampi kuin niin sanottu sivilisaatio”, kertoi ohjaaja Tapio Suominen.

Kai Lehtinen pääosassa

Elokuvan päänäyttelijät Tapio Suominen kaivoi ”muistilokeroistaan”. Moskua näyttelee Kai Lehtinen ja K.M. Walleniusta Petteri Sairanen. Kolttamies Mitriä näyttelee rovaniemeläinen Markku Köngäs. Maria Järvenheimo on Moskun avovaimon roolissa.

Lisäksi mukana on avustajina vielä laskematon määrä ihmisiä. Heitä etsittiin kolmessa koekuvauksessa Kuusamossa, Sodankylässä ja Savukoskella.

Päähahmon elämään Kai Lehtinen on paneutunut lukemalla hänestä tehtyä kirjallisuutta ja myös haastattelemalla Moskun sukulaisia. ”Roolina tämä on minulle haaste. Elokuva kuvaa pohjoisen miestä, jonka elämä on ihan oma maailmansa.”

Pelkosenniemellä tällä hetkellä asuva Annika Kostamo on aikaisemmin näytellyt teatterissa, mutta elokuvan teossa hän on mukana ensi kertaa. ”Minulla on pari pientä kohtausta kolttatyttönä. Olin koekuvauksissa Sodankylässä ja sitten tuli kutsu.”

Elokuvantekijät palaavat Kuusamoon kesäkuun alussa, jolloin kuvataan kolme viikkoa mm. jokikohtauksia. Syksyllä kuvausten kohteena on poroerotus, jolloin tarvitaan suuri joukko avustajia.

Moskun ensi-ilta on ensi vuoden helmikuussa. Elokuvan kustannusarvio on 1 513 691 euroa, josta puolet tulee elokuvasäätiöltä. Myös Kuusamon kaupunki osallistuu rahoitukseen.

anne hentilä

Moskun turkissa. Moskua näyttelevälle Kai Lehtiselle pohjoisen olot eivät ole outoja, sillä hän on vanha Lapin kulkija.

anne hentilä

Tuiskua riitti. Ohjaaja Tapio Suominen sai välillä pidellä hatustaan kiinni, ettei tuisku vienyt sitä mukanaan.

anne hentilä

Kahvitauolla. Markku Köngäs mietiskeli edessä olevaa kuvausta tulen lämmössä.

anne hentilä

Neuvonpitoa. Kolttamies Mitriä näyttelevä Markku Köngäs (vas) sai ohjaaja Tapio Suomiselta neuvoja ennen kuvauksia.

anne hentilä

Teutarointia. Moskun kuvaukset aloitettiin kuusamolaisen poromatkailuyrittäjän leirissä. Porot eivät heti olleet valmiita yhteistyöhön Moskua esittävän Kai Lehtisen kanssa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva