Murteesta halutaan pitää kiinni

Helsinkiin muuttaneet oululaiset kielellisessä ristiaallokossa

Markku Rättilä

OULU Helsingin seudulle muuttaneet oululaiset haluavat puhua Oulun murretta. Täydellistä taipumista Helsingin puhekieleen, tai peräti ”stadin slangiin”, pidetään lähes kerettiläisyytenä, itsensä myymisenä.

Oululaiset arvostavat murrettaan ja vaalivat sitä, ainakin omissa piireissään, vaikka yleispuhekielisyyden paine on murskaava, aiheesta pro gradu -tutkielman ”Alakko nää mua” Helsingin yliopistossa tehnyt oululaislähtöinen Susanna Pakkanen sanoo.

Yleisimmin omaa murretta puhuvat luonnollisesti ne jotka ovat olleet Helsingin seudulla vasta vähän aikaa ja asuvat yhdessä toisen oululaisen kanssa.

Harvat häpeävät murretta niin paljon että haluavat vaihtaa sen oikopäätä helsinkiläisversioon. Pakkasen mukaan ainakin opiskelijapiireissä moiseen sortuviin suhtaudutaan kriittisesti.

”Kielellisesti parhaiten omia itseään uskaltavat olla sellaiset joilla on terve itsetunto ja paljon sosiaalisia kontakteja”, Pakkanen kuvailee.

Oulun menestys ja eteläänkin kiirinyt maine eivät Pakkasen arvion mukaan ole vaikuttaneet Oulusta lähteneiden puheeseen.

”Eivät oululaiset sitä tunnu tarvitsevan. Heille riittää että itse arvostavat Oulua rakkaana kotikaupunkina.”

Oma murre katoaa

Murteesta kiinni pitäminen ei ole kuitenkaan helppoa. Yleiskielisyyden paineen alla oma murre katoaa lähes huomaamatta. Pakkasen mukaan monet Helsinkiin muuttaneet oululaiset puhuvat enemmän helsinkiläisittäin kuin itse tiedostavat. Kieli tasapainoilee vaihtelevasti Oulun murteen ja Helsingin yleiskielen välimaastossa ja vaihtelee paljon tilanteen mukaan.

Tilanne muuttu sitä mukaan kun vuosia Helsingissä kertyy. Pidempään pääkaupungissa asuneet eivät enää tunne olevansa oululaisia, mutteivät helsinkiläisiäkään.

”Eikö se ole tyypillistä tämän päivän ihmisille, jotka muuttavat usein, etteivät ole oikein mistään kotoisin”, Pakkanen heittää.

Naiset luopuvat selvitysten mukaan alkupeäismurteestaan miehiä helpommin. Naisten pyrkimys yleiskieleen näkyy myös Helsinkiin muuttaneiden oululaisnuorten keskuudessa. Sukupuoliset erot eivät kuitenkaan ole kovin merkittäviä. Naisista Oulun murteesta pitää kiinni kuusi kymmenestä, miehistä seitsemän.

Enemmän murteellisuuteen vaikuttaa Helsingissä vietetty aika sekä suhde omaan murteeseen. Suopea asenne alkuperäiseen kieleen pitää Oulun murretta hengissä Helsingissä, Susanna Pakkanen summaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva