Taidemuseon homesali korjataan

Pintavesiviemäröinti uusiksi, rakenteet kuiviksi ja suursiivous ilmastointiin

Jarno Mällinen

OULU Homeongelman vaivaama Oulun taidemuseon D-sali korjataan. Ala-aulan vieressä sijaitsevan salin sisäpuoli saadaan valmiiksi kesän kynnyksellä, ja pintavesiviemäröinti uusitaan heti kun sää sallii, kertoo alueisännöitsijä Johan Alatalo Oulun kaupungin teknisestä keskuksesta.

Alatalon mukaan homekasvusto on päässyt syntymään, kun pintavesi on kostuttanut D-salin alapuoliset maamassat. Pintavesi on valunut perustuksiin, koska taidemuseon talo on vieressä kulkevaa Kasarmintietä alempana eikä 1980-luvulla asennettu pintavesiviemäröinti ole toiminut suunnitellulla tavalla.

D-salin lattia avattiin jo viime syksynä. Kostunut maa poistetaan, rakenteet kuivataan ja käsitellään homeenestoaineella ja pintavesiviemäröinti uusitaan salin ympäriltä.

Homeitiöiden vuoksi sali on nyttemmin myös eristetty talon muusta ilmastoinnista. Itiöiden hävittämiseksi ilmanvaihtojärjestelmä puhdistetaan ja ala-aula siivotaan ja otsonoidaan.

Alatalo uskoo, että näillä toimenpiteillä tilanne korjautuu. Tehotarkkailuun jatkossa ei hänen mukaansa ole aihetta - varsinaisesta ongelmarakennuksesta ei ole kyse. Muualla kuin D-salissa ei kosteutta ole todettu.

Ongelmia ollut jo pitkään

Homeongelmaa alettiin epäillä vuosi sitten maaliskuussa, kertoo taidemuson vs. johtaja Elina Vieru. Ala-aulan palvelupisteessä työskennelleet valvojat ja lipunmyyjät kärsivät muun muassa päänsärystä, silmien kirvelystä, nenän vuotamisesta ja hengitystietulehduksista.

Kolmelta testatulta työntekijältä löytyikin verestä homeiden vasta-aineita. Yläkerran toimistossa työskentelevillä ei altistumista ole havaittu.

D-salissa olevasta pienestä tarvikevarastosta löydettiin terveydelle haitallisia homeitiöitä, ja huhtikuussa koko sali suljettiin. Itiöiden havaittiin levinneen palvelupisteen tienoille. Sen sijaan alakerran päänäyttelysali todettiin mittauksissa puhtaaksi. Yläkerrassa mittauksia ei tehty.

”Kosteusongelma on ollut tiedossa jo pidempään. D-tilassa on tehty kosmeettisia korjaustoimenpiteitä, poistettu kostunutta seinää ja pistetty laastia ja maalia päälle”, Vieru kertoo.

Taidemuseossa pidetään keinotekoisesti yllä tiettyä ilmankosteutta teosten säilymisen takaamiseksi. Johan Alatalo sanoo, ettei tällä ja nyt havaitulla homeongelmalla ole yhteyttä keskenään.

D-salin remontti ei vaikuta museon näyttelyohjelmaan, kertoo Vieru. Pääsisäänkäynti kuitenkin suljetaan ja lippukassa sekä museomyymälä siirretään pois D-salin vierestä. Väliaikainen sisäänkäynti järjestetään talon takaa A-salin kautta.

Pekka Ala-aho

Melkoinen myllerrys. Taidemuseon D-salin alta on poistettu kostunutta maata.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva