Maakunnallinen yhtiö haussa

Oysin strategiassa etsitään kuntien röntgen- ja laboratorioyhteistyötä

Pekka Karjalainen

OULU Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee maakunnallisen laboratorio- ja röntgenyhtiön perustamista. Kunnat näyttivät vihreää valoa asian selvittämiselle. Lopullisesti ne ottavat kantaa niiden valmistuttua.

Nykyisin kunnat tuottavat palvelut pääosin itse tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Sairaanhoitopiiri pyysi kuntien kannanottoja yhteistyöhön vuoteen 2008 ulottuvan strategiasuunnitelmansa osana.

Sairaanhoitopiirin johtaja Pentti Silvola ei ota kantaa siihen, millainen hallintomalli voisi olla. ”Se voisi olla joko Oysin tulosyksikkö, kunnallinen liikelaitos tai yhtiö, jonka omistaisivat sairaanhoitopiiri ja kunnat tai pelkästään kunnat tai sairaanhoitopiiri.”

Tehokkuutta ja säästöjä etsitään

Monissa kunnissa tehtävät laboratorio- ja röntgentutkimukset tulevat kalliiksi, koska yksiköt ovat liian pieniä.

Sairaanhoitopiirin alueella arvioidaan laboratorio- ja röntgentutkimuksien maksavan vuodessa 33-50 miljoonaa euroa.

Silvola uskoo, että yhteistyöllä ja keskittämisellä voisi kertyä 10 prosentin säästöt. Koko maassa tutkitaan samantyyppistä ratkaisua, ja säästöjä arvioidaan kilahtavan 100-120 miljoonaa euroa vuodessa.

Laboratoriotutkimuksissa ei uudistus näy paljoa potilaalle. ”Näytteet kulkevat, eivät ihmiset”, sanoo Silvola.

Sensijaan röntgenissä palvelupisteet vähenevät. ”Pitkällä tähtäimellä kuvaukset keskittyvät alueittain, koska kuvauslaitteet ovat kalliita. Kunnissa uudistus tulee ajankohtaiseksi silloin, kun laitteita uusitaan”, sanoo Silvola.

Röntgenissä voidaan digitaalitekniikalla siirtää kuvia tutkittavaksi sopivaan paikkaan. Tämä voi vähentää potilaiden tarvetta mennä röntgeniin Oysiin Ouluun.

Uusi yksikkö haluaa kuntien lisäksi asiakkaakseen myös yksityisiä hoitolaitoksia. Röntgen- ja laboratoriopalvelujen lisäksi se voisi tuottaa myös muita tukipalveluja.

Neljän aluekeskuksen malli

Sairaanhoitopiirin strategiasuunnitelmassa piiri on jaettu neljän alueeseen: Oulun ja Iin seutukunnat, Raahen seutukunta, Ylivieskan, Nivala-Haapajärven ja Siikalatvan seutukunnat sekä Koillismaan seutukunta.

Pyrkimyksenä on, että väestö saisi palvelut samanlaisena paikkakunnasta riippumatta. Jatkossa voivat olla palvelujen tilaajina olla myös vaikkapa alueet yksittäisten kuntien sijasta. Alueiden yhteistyön uskotaan myös paranevan.

Ikääntyvän väestön terveydenhoito on tulevaisuudessa kaiken aa ja oo.

”Tämä edellyttää yhteistyötä sairaalan ja kuntien sosiaalitoimen ja kuntien kanssa”, korostaa Silvola. Joka kuntaan tehdään kuntakohtaiset palvelutarvearviot valtuustokausittain. Kunnan lisäksi tulee huomioida myös yksityiset palvelujen tuottajat.

Lääkäri- ja hoitajapula päällimmäistä arkea

Kunnat ovat lausunnoissaan kannattaneet uutta aluejakoa. Myös strategian toimintalinjat nähdään oikeina, sanoo niistä yhteenvetoa valmisteleva hallintoylihoitaja Kaarina Torppa Oysista.

Eniten kuntia huolettaa lääkäri- ja hoitajapula.

Nivalan kunta perää sairaanhoitopiirin vastuuta lääkäripulaan. Kunta haluaa Oulaskankaalle myös yhteispäivystystä Oulun seudun tapaan.

Nivala on tukevasti aluejaon kannalla. ”Riittävän suuret, telelääketiedettä hyödyntävät, asiantuntevat palveluyksiköt auttavat turvaamaan terveydenhuoltoa alueelle.”

Piippolan kunta puolestaan esittää Oysin pitämää lääkäripankkia, josta palveluja myytäisiin kunnille kohtuuhinnalla. Erityistä huomioita pitäisi kiinnittää myös kalliiden hoitojen kustannusten halllintaan.

Potilas unohtuu helposti

Potilas, ihminen, unohtuu helposti strategioiden syövereihin.

Munuais- ja siirtopotilaiden liitto perää potilaan asemaa. ”Potilaan tulee olla tietoinen hoidosta ja osallistua itse aktiivisesti hoitopäätökseen sekä omaan hoitoonsa.” Syöpäyhdistys puolestaan on valmis antamaan kuntoutuspalveluja yhteistyössä muiden kanssa. Järjestöllä onkin laaja tukihenkilöverkko Pohjois-Suomessa.

Järjestöt kaipaavat kolmannen sektorin, järjestöjen, huomioimista koko järjestelmässä.

Strategia tulee yhtymävaltuuston syyniin toukokuun 29. päivänä.

Tapio Maikkola

Yhteistyötä röntgenissä. Nykytekniikka mahdollistaa laajan yhteistyön. Suunnitteilla on maakunnallinen yksikkö. Röntgenhoitajat Minna Tikkanen (etualalla) ja Sirpa Illikainen kuvaavat Oysissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva