Seikkailu tuo työtä

Elämyspalvelut antavat jo neljänneksen matkailun työpaikoista

Aku Ahlholm

KUUSAMO Espoolainen Kirsi Sillanpää jännitti tiistaina ensimmäistä koiravaljakkoajeluaan Kuusamossa Yli-Kitkan jäällä. Jälkeenpäin hänestä tuntui, että vauhtia olisi voinut olla enemmänkin.

Eestinkallion kuudesluokkalaiset hakevat keskiviikkona lisää elämyksiä Posion Korouomasta, jossa he kiipeävät pitkin jäistä seinämää. Viikon kestävän leirikoulun aikana lapset saavat elämyksiä, jotka eivät varmasti unohdu.

Elämysmatkailun suosio lisääntyy vuosi vuoden jälkeen. Talouden taantumakaan ei yrittäjien mukaan ole vienyt ihmisten, varsinkaan ulkomaalaisten, seikkailunhalua.

Kuusamon ohjelmapalveluissa työskentelee ajoittain melkein puolet kaikista matkailualan työntekijöistä. Yhteensä 66 ohjelmapalveluyrityksessä on 250 työntekijää, ja nyt vilkkaimpana aikana sitäkin enemmän. Kokonaisuudessaan matkailu työllistää 650 henkilöä.

Koko maassa elämysmatkailu työllistää 25-30 prosenttia matkailun ammattilaisista. Nopeimmin ala paisuu suurten matkailukeskusten lähellä.

”Kaiken aikaa tuotetta kehitetään siihen suuntaan, että oheispalveluja tulee lisää”, arvelee sopimussihteeri Lassi Ojanen Palvelualojen ammattiliitosta.

Joka vuosi kasvua

Mika Vesilahti on vetänyt koira-ajeluja Kitkan rannalla seitsemän vuotta, jona aikana suosio on jatkuvasti lisääntynyt. Husky Toursin sesonki kestää parhaimmillaan puoli vuotta.

”Meillä ei paljon muita käykään kuin ulkomaalaisia asiakkaita. Noin 80 prosenttia on heitä”, Vesilahti kertoo.

Vesilahtien pihassa, muuten kovin hiljaisessa maisemassa haukkuu sata koiraa, jotka isäntä ja emäntä Sirpa Vesilahti tuntevat jokaisen nimeltä. Heillä on myös kaksi hevosta, mutta merkittävin tulonlähde ovat edelleen koira-ajelut.

Elämyspalveluiden suurimmat yritykset kuten Rukapalvelu Oy ja RukaSafaris Oy ovat Kuusamossa. Suuria yrityksiä on myös Rovaniemellä, mutta enimmäkseen ohjelmapalvelu työllistää yrittäjän lisäksi vain muutaman henkilön.

Alan kulta-aikaa pohjoisessa on edelleen kevättalvi, jolloin matkailijoita liikkuu eniten. Kesällä seikkailijoille on tarjolla muun muassa koskenlaskua ja kanoottiretkiä.

Hyvin nuori ala

Elämysmatkailu on vielä niin tuore ja voimakkaasti laajeneva ala, että sen työllisyysvaikutuksesta liikkuu vain arvioita.

Nuorella alalla on myös ongelmansa. Sopimussihteeri Lassi Ojanen kertoo, että alalla on melko kirjavat työolosuhteet.

”Työehtosopimusta ei ole, eikä alan työehtokäytäntö ole vakiintunut, joten siellä maksetaan vähän mitä maksetaan”, hän toteaa.

Koulutusta kuitenkin jo on. Työntekijät voivat hankkia matkailun perustutkinnon tai käydä erilaisia kursseja. Esimerkiksi koskenlaskua varten oppaat suorittavat lisäksi erillisen kortin.

Suuri osa työntekijöistä ei ole vielä käynyt alan koulutuksessa.

Matkailun lisääntyessä myös elämyspalveluilla lienee edessään hyviä vuosia. Tilastokeskuksen mukaan hotelliyöpymiset ovat hiljalleen lisääntyneet useita vuosia. Viime vuonna eniten lisääntyivät yöpymiset lomakylissä ja retkeilymajoissa.

Suomalaiset tekivät tammikuussa 1,2 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa kotimaassaan, mikä oli kymmenen prosenttia viimevuotista enemmän. Myös ulkomaalaisten matkailu piristyy Suomessa tasaisesti.

Aku Ahlholm

Koiratkin innoissaan. Kevättalvi nostaa myös elämysmatkailun huippuunsa Pohjois-Suomessa. Husky Toursin koirat lennättivät tiistaina espoolaisia, mutta yleensä asiakkaat ovat ulkomaalaisia.

Aku Ahlholm

Koko viikko seikkailua. Espoolaisen Eestinkallion koulun oppilaat hakevat elämyksiä pohjoisesta.

Aku Ahlholm

Ei pelota. Espoolaisen Eestinkallion koulun oppilaat nauttivat koira-ajelusta. Tänään lapset kokeilevat jääkiipeilyä.

Aku Ahlholm

Koiria kaikkialla. Esa-Pekka Mattila tutustui koiriin ennen vauhdikasta koira-ajelua Yli-Kitkan jäällä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva