Oikea yritys oppimista varten

Ammattikorkeakoulun tradenomeille ”tekemällä oppii” -yritys

Pekka Siltanen

OULU Käytännön yrittäjyyskoulutuksen tehostamiseksi Oulun seudun ammattikorkeakoulun opetusta varten perustettaneen jo ensi syksynä täysin oikea, markkinoilla liikeperustein toimiva oppimisyritys.

Ponnisteluista huolimatta yrittäjyyttä ei saatu tämän päivän opiskelijoiden tavoitteiden kärkilistalle, perustelee Oulun seudun ammattikorkeakoulun kaupan ja hallinnon yksikön johtaja Paavo Similä.

Toivomme sitä, että omakohtaiset kokemukset ja ”tekemällä oppii” -periaate lisäisi nykyisten tradenomi-opiskelijoiden kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan, Paavo Similä taustoitti suunnitelmaa.

Yrittäjyyskasvatuksen tehostamista varten ammattikorkeakoulun yhteyteen on suunnitteilla yritys, jonka omistajia olisivat tradenomiksi opiskelevat opiskelijat, mutta myös opettajille varattaisiin mahdollisuus merkitä yhtiön osakkeita.

Tavoitteena on Paavo Similän mukaan aivan normaali liikeyritys, jonka johdosta, hallinnosta ja toimeksiannoista vastaisivat opiskelijat.

Oulun kaupungin entisenä elinkeinojohtajana Paavo Similä näkee, ettei alkavien yritysten alkutaival koskaan ole pelkästään ruusuinen.

Kuolemanlaakson ohituskonsteja

Aina uutta yritystä uhkaavan kuolemanlaakson ohittamiseksi ja muutenkin yrityksen kehittymisen varmistamiseksi hallitustyöskentelyyn tarvittanee opiskelijoiden osaamista täydentävää tietämystä ja kokemusta, hän ennakoi.

”Oppimisyrityksen” perustamisesta ei ole vielä virallisia päätöksiä, mutta suunnitelmat ovat Paavo Similän mukaan edenneet jo pitkälle: ”Yritykselle laaditaan parhaillaan liiketoimintasuunnitelmaa. Sitäkin alusta lähtien oppilastyönä”.

Meneillään on myös markkinatutkimus osakaspohjan muodostamisen edellytyksistä. Pääkysymyksiin kuuluu, miten opiskelijaomisteisen yrityksen osakepääoma saadaan kasatuksi osakeyhtiölain suuruiseksesi.

Selvitettäviin asioihin kuuluu myös se, miten opintonsa päättävät tekevät yrityksessä tilaa uusille opiskelijaosakkaille.

Opintoviikkoja palkaksi

Eri oppilaitoksissa on tätä nykyä runsaasti erilaisia harjoitusyrityksiä, mutta me olemme suunnittelemassa aivan oikeasti markkinoilla toimivaa liikeyritystä, Paavo Similä kertoo.

Koska pelkistetysti ”vain tekemällä oppii”, tavoitteena on kädestä pitäen kouluttaa opiskelijoita yritysten arkityöhön ja kasvattaa heitä samalla yrittäjyyteen.

Erilaisiin yritysten palvelutehtäviin erikoistuvan yrityksen työntekijöinä opiskelijat saavat ”palkaksi” opintoviikkoja, mutta myös suunnitelmissa on myös rahallista käytetystä työajasta ja osinkoakin yrityksen tuloksen sen salliessa.

Paavo Similä huomauttaa, että yrityksen perustaminen on vasta tavoiteasteella, mutta myöntää hankkeen sen verran vahvaksi, ”että aion itsekin sen osakkeita sitten merkitä”.

Jukka Leinonen

Tradenomit työllistyneet hyvin

OULU Oulun seudun ammattikorkeakoulusta valmistuneet tradenomit ovat saaneet yrityksistä työpaikan odotuksiakin paremmin ja suurelta osin vielä koulutusta vastaaviin tehtäviin.

Vuosina 1995-2001 talouden ja hallinnon koulutusohjelmasta valmistuneet tradenomit ovat työllistyneet lähes 90-prosenttisesti, todetaan Virpi Huttusen ja Eeva Koretin opinnäytetyössä.

Nykynimeltään liiketalouden koulutusohjelma on osoittanut toimitvuutensa myös siten, että valtaosa valmistuneista tradenomeista on sijoittunut yritysten ja vain vajaa viidennes kunnan tai valtion palvelukseen, kaupan ja hallinnon yksikön johtaja Paavo Similä myhäilee.

Tradenomin tutkinto on vielä nuori. Oulussa siihen tähtäävä koulutus alkoi ammattikorkeakoulussa väliaikaisena vuonna 1992 ja pysyvästi vasta vuonna 1995.

Vaikka tilanne on aika hyvä, tutkinnon tunnettuus ei ole yrityksissä vielä riittävä, Paavo Similä miettii.

Tradenomin tutkinto on kaupallista perustutkintoa, merkonomin tutkintoa selvästi vaativampi. Opintoviikkoina se asettuu tiedekorkeakoulun kauppatieteen kandidaatin ja ekonomitutkinnnon väliin.

Silti tradenomit sijoitetaan useasti lähemmäs merkonomia kuin ekonomia, mikä tutkintoon vaadittavien opintoviikkojen mukaan olisi oikeampi suunta, Paavo Similä murehtii.

Vaikka tradenomin tutkinnon suorittaneita ei vielä sijoitetaakan aivan oikeaan paikkaan tutkintoasteikossa, tutkinnon suorittaneet ovat kohtuullisen tyytyväisiä koulutuksen ja ensimmäisten työtehtävien vastaavuuteen.

Tavoitteena on kouluttaa tradenomiksi valmistuneet esimies- ja asiantuntijatehtäviin, Paavo Similä kertoo.

Osan kohdalta tavoite toteutuu, mutta noin puolet vastavalmistuneista tradenomeista on kokenut kuitenkin ensimmäisen työnpaikan koostuvan suoritustason tehtävistä.

Usealle on kuitenkin alkuunsa varattu mukavakin urapolku: ”Jos vain raamit siihen sitten riittävät”, Paavo Similä huomauttaa.

Mutta tutkimuskin todentaa sen, ettei tradenomin tutkinnon tuomia valmiuksia yrityksissä aivan täysin vielä tunneta.

Mukavaa Paavo Similästä on silti se, että pääosa opiskelunsa päättäneistä on sijoittunut Oulun seudun pieniin ja keskisuuriin teollisuusyrityksiin ja ”kaikesta huolimatta huomattava osa esimies- ja asiantuntijatehtäviin, joihin koulutuksella pyritään juuri luomaan valmiuksia”.

Hän näkeekin, että tutkimus antaa hyvät edellytykset tradenomitutkinnon markkinoinnille. Uuden tutkinnon luomista valmiuksista on tiedotettava nykyistä enemmän yrityksille ja tietysti myös opintopaikkaa valitseville. (PS)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva