Hyvä ääni ei yksin elätä

Kurssilla koulutetaan laulajista ja soittajista kevyen musiikin yrittäjiä

Jarno Mällinen

OULU Jos itsensä haluaa elättää kevyellä musiikilla, tarvitaan muutakin kuin laulu- ja soittotaitoa. Musiikillinen lahjakkuus on vasta työkalu, joka on osattava muuttaa rahaksi, muistuttaa yrittäjäkouluttaja Outi Heikkilä.

Toisaalta tilausta on muillekin kuin esiintyjille. ”Musiikki tarjoaa monia mahdollisuuksia: musiikkiterapiaa, ohjelmatoimistobisnestä, erilaisia räätälöityjä ohjelmapalvelupaketteja...”, Heikkilä luettelee. Yrittäjäntaidot ovat kaikissa tarpeen.

Kuusi vuotta sitten Heikkilä ryhtyikin ideoimaan kurssia, joka antaisi kevyen musiikin alalle aikoville valmiudet tienata leipänsä yrittäjinä. Tuloksena oli Pohjois-Pohjanmaan ammattioppilaitoksen ja Oulun kauppaoppilaitoksen avulla järjestetty Show Must Go On -kurssi. Nyt takana on jo kuusi puolivuotista kurssia.

Viime syksynä kurssi muuttui aiempaa yrittäjäpainotteisemmaksi, kun mukaan liitettiin yrittäjän ammattitutkinto näyttökokeineen. Yrittäjätutkinnolla oppilaat on tarkoitus saada entistä enemmän sitoutumaan oman elannon hankkimiseen, sanoo Heikkilä.

Lähtökohtana on toimivan liikeidean löytäminen. ”Ensin olemme panneet paperille, millaista osaamista oppilailla on, ja sitten olemme lähteneet miettimään, olisiko siitä elannoksi.”

Syntyneet ideat Heikkilä säilyttää liikesalaisuutena, mutta on niiden suhteen optimistinen. Hän uskoo, että nyt päättyneen kurssin 20 oppilaasta viisi tai kuusi on jo ennen syksyä yrittäjinä.

Mukana ollut Anne Moisala on kurssiin tyytyväinen. ”Jos suunnittelee musiikkialan yritystä, on hirveän tärkeä tietää, miten hinnoitellaan ja maksetaan palkkoja. Viihdepuolella joudutaan myös maksamaan kilometrikorvaukset ja päivärahat ja muut, sillä tavalla systeemi on erilainen.”

Moisalan liikeidea liittyy showryhmään, jonka hän aikoo perustaa. Elannonkin hän uskoo siitä irtoavan.

Luvassa enemmän opetusta

Outi Heikkilän kunnianhimoisena visiona on, että ensi syksynä alkavan uuden kurssin jatkeeksi liitetään eriyttävä jakso, jossa vaihtoehtoina ovat yrittäjyyslinja sekä musiikillisten lahjakkuuksien työharjoittelu. Tämän jälkeen perustetaan yritykset, joille haetaan starttirahoitus. Opetuspaketeista kertyisi yhteensä vuoden jakso.

Lisäksi opintoihin on tarkoitus liittää puolentoista vuoden oppisopimuskoulutus. Sopivia työnantajia haetaan esimerkiksi ohjelmatoimistoista, mediasta ja levy-yhtiöistä.

”Joku voi mennä esimerkiksi juontamaan, joku ohjelmatoimistobisnestä harjoittamaan, joku muusikoksi tai laulajaksi orkesteriin”, Heikkilä havainnollistaa.

Lisäksi Heikkilä kertoo kurssin muuttuvan Oulussa tapahtuvaksi pysyväisluonteiseksi koulutukseksi, joka toteutetaan yhdessä kuntayhtymän eri oppilaitosten kanssa. Aiemmin Heikkilän itsensä organisoimia kursseja ryhtyy jatkossa pyörittämään kauppaoppilaitos. PAO:n ja kauppaoppilaitoksen lisäksi opetuksen antajaksi havitellaan myös Oulun kulttuurin ja tekniikan oppilaitosta.

Yrittäjätaitojen lisäksi Show Must Go On -kurssilla hiotaan luonnollisesti myös musiikillisia valmiuksia. Lisäksi opiskellaan esimerkiksi studiotyötä, mediaviestintää, valokuvausta sekä meikkausta ja stailausta.

Yrittäjiksi tai esiintyjiksi

Heikkilä kertoo kevyen musiikin yrittäjäkoulutuksen poikkeavan tavanomaisesta. Syynä ovat alan omaperäisyydet, muun muassa verotuksen kiemurat.

”Arvonlisäverotus on aivan oma lukunsa. Esimerkiksi ohjelmapalvelut ja laulaminen on verotonta, mutta äänentoistossa ja monessa muussa asiassa arvonlisävero astuu mukaan.”

”Ja jos pelkästään itse myyt itseäsi ja käyt solistina keikoilla, niin voi olla, ettei verottaja hyväksy sitä yritykseksi. Mutta jos otat palkkalistoille esimerkiksi oman orkesterin, muutut yrittäjäksi."

Yrittäjätutkinnon mukaansaamisen myötä Heikkilä uskoo kurssilaisten työllistyvän aiempaa paremmin. Hän arvioi, että aiemmilta kursseilta on kustakin parinkymmenen oppilaan ryhmästä 6-7 löytänyt töitä yrittäjinä tai luonut uraa musiikin esittäjinä. Joukosta löytyvät muun muassa tangoprinsessat Katja Ängeslevä ja Johanna Pakonen sekä tangokuningatar Mira Sunnari.

”Kursseilla on käynyt kahdenlaista porukkaa: iäkkäämpiä, jotka aikovat perustaa yrityksiä ja sitten näitä nuoria ja lahjakkaita, jotka ohjautuvat alalle esimerkiksi laulukilpailujen kautta”, Heikkilä kertoo.

”Veikkaan, että siellä on taas tangokuningatar muhimassa.”

Pekka Ala-aho

Esiintymiskoe. Show Must Go On -kurssilaiset antoivat näytön esiintymistaidoistaan Foxiassa järjestetyssä loppushow'ssa. Anne Moisala (kesk.) esitteli rakentamaansa showpakettia tyttäriensä Outin (oik.) ja Jonnan avustuksella.

Tapio Maikkola

Musiikista bisnes. Yrittäjäkouluttaja Outi Heikkilä haluaa yhdistää musiikillisen lahjakkuuden ja bisnesosaamisen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva