Lapsista Lapin lumoon

Taidenäyttely

Marja-Leena Töllin akvarelleja, taidejulisteita ja postikortteja sekä Janne Kosken seigrafioita Oulaisten Vänölässä 3.3. saakka.

Oululaisen Marja-Leena Töllin (s. 1951 Oulaisissa) akvarellien aiheita ovat lapset, luonto ja rakennettu ympäristö.

Neljännesvuosisadan maalannut ja Limingan taidekoulussa opiskellut Tölli on viime vuonna hyväksytty Oulun taiteilijaseuran kokelasjäseneksi. Oulaisten lisäksi hänen töitään on parhaillaan esillä taiteilijaseuran uusien jäsenten yhteisnäyttelyssä Oulun nuoriso- ja kulttuurikeskuksessa.

Töllin akvarellien perustana on vahva piirroksellisuus ja harkittu sommittelu. Näkökulma pysyy kohteilleen uskollisena, värit ovat impressionistisen raikkaita ja valöörit herkkiä. Kokonaisvaikutelma on parhaimmillaan luonnollinen ja tuore.

Näyttelyn parhaita kukkia ovat sinisen maljakon ja ikkunanäkymän kontrasteista korostuvat tuomet - ja varsinkin pihlajat, joiden oksistot ja lehdet valööreineen rytmittävät kukintojen kuohua.

Lapsikuvista herkin on spontaanissa uniasennossa pyllöttävä vauva päiväunen sinisine sävyineen. Rakennettua ympäristöä edustava Oulun kauppahalli on yksityiskohdiltaan rikas ja raikas talvinen näkymä, joka toimii muiden kaupunkikuvien ohella parhaiten myös postikorttina.

Vapauden kutsu on kolmikymppisen ylivieskalaisen, kotikaupunkinsa teatterin valosuunnittelijana kymmenen vuotta toimineen Janne Kosken, ensimmäinen oma näyttely. Serigrafioita Koski on tehnyt toissa syksystä lähtien ja osallistunut äitinsä, taidemaalari Lena Kosken johdolla toimivien Ylivieskan Serigrafistien kursseille. Viime kesänä hänen töitään on ollut esillä alueen yhteisnäyttelyissä.

Vapauden kutsussaan Koski kuvaa Lapin luontoa, kynttiläkuusia kelohonkia, joita hän maisemallisten näkymien ohella käyttää pohjoisten taivaankappaleiden rakennusaineina. Lapin lumon lisäksi näyttelyssä on muutama merellinen aihe, punaisen, sinisen ja vihreän sävyihin jäntevästi sommiteltu laivakonstruktio.

Serigrafioissaan Koski hyödyntää taidokkaita ja lähes valokuvantarkkoja piirroksiaan. Voimakkaat värit pehmenevät välillä utuisiksi talvipäivän pastelleiksi tai tummenevat yön sävyiksi, joita vasten metsää sylissään pitävä Mystinen kuu hohtaa kuin hopeakoru.

Anja Vähäaho

NÄYTTELYN VALOKUVAT (Kuvannut A. Vähäaho)

LAPSISTA LAPIN LUMOON 1

Pyllöttäjä. Marja-Leena Töllin akvarelli.

LAPSISTA LAPIN LUMOON 2

Mystinen kuu. Janne Kosken serigrafia

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva