Elokuvahullu Oulusta

Kauppojen lehtihyllyihin ilmestyi helmikuun alussa uusi erikoisaikakauslehti Elokuva. Julkaisun päätoimittajana on Kalevankin elokuvakriitikkona tunnettu oululainen elokuvahullu Juhani Nurmi.

Elokuva-lehti on Nurmelle pitkäaikaisen haaveen täyttymys. Ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa Nurmi lupaa sisällön kattavan laajan spektrin elokuvataidetta, mutta lopputulos on hyvin päätoimittajansa näköinen lehti. Ja Nurmihan tunnetaan sinisilmäisestä ihastuksestaan Hollywood-elokuvaan, varsinkin sen tähtikulttiin ja erikoistehosteisiin.

Oli miten oli, elokuvien suurkuluttajille lehti on tervetullut. Suomessa vastaavaa kaupallista fanilehteä ei ole julkaistu sitten Elokuva-aitan.

Suuren yleisön tietoisuuteen Juhani Nurmi pongahti kevättalvella 1993, kun hän puuhasi Ouluun ikiomaa elokuvafestivaalia. Elokuvamusiikkiin painottunut Oulu Film Festival sai mediassa mukavasti näkyvyyttä, sillä Nurmi sai houkuteltua pohjoisen perukoille alan nimimiehiä ohjaaja Renny Harlinista ja säveltäjä Jerry Goldsmithistä lähtien.

OFF kuitenkin kaatui innokkaan vetäjäänsä persoonaan. Juhani Nurmen tapauksessa yhden festivaalijohtajan harteille ei olisi pitänyt kasata sekä taiteellista että taloudellista vastuuta. Muut puuhamiehet seurasivat kauhuissaan, kun festivaalijohtaja teki täysin omavaltaisia ratkaisuja, vaikka hänellä ei välttämättä täyttä realismintajua tekemisistään ollutkaan.

Kahden vuoden jälkeen festivaali ajautui ylitsepääsemättömiin taloudellisiin vaikeuksiin. Konsertteja varten kirjoitetut 100 000 markan partituurit olivat viimeinen pisara. Huomattava osa veloista jäi lopulta Nurmen itsensä maksettavaksi.

Kaikesta huolimatta OFF sai paljon kiitosta. Esimerkiksi eteläamerikkalaissyntyinen säveltäjävieras Trevor Jones kehui festivaalia ainutlaatuiseksi ja uskoi muiden maiden ottavan Nurmen aikaansaannoksesta mallia.

Eikä OFF ole unohtunut vieläkään. Huhujen mukaan Elokuva-lehden taustavoimat ovat patistaneet Nurmea herättelemään festivaalia uudelleen henkiin, ei kuitenkaan enää Oulu Film Festivalin nimellä. Kaupunkikin vaihtunee harmittavasti Helsingiksi.

Elokuvakärpänen puraisi Juhani Nurmea jo alaluokilla Kaukovainion ala-asteella. 12-vuotiaana Nurmi muutti perheensä kanssa Ruotsiin. Ouluun hän palasi armeijan kutsuessa seitsemän vuotta myöhemmin.

Kriitikonuransa Nurmi aloitti Oulun paikallislehdissä. Päällekkäisyyksiä välttääkseen hän turvautui välillä salanimeen Veikko Kiviniemi, mutta elokuvaihmiset tunnistivat kyllä tyylistä kuka kirjoittaja todellisuudessa oli.

Työtoverit arvioivat Juhani Nurmea taiteilijasieluksi. Myös Nurmen kritiikitön amerikkalaisen elokuvan ihannointi saa aikaan päänpuisteluja, mutta kaikki kyllä arvostavat hänen vankkaa tietämystään omasta rakkaasta kiinnostuksen kohteestaan.

Intoa Nurmelta ei puutu. Vuosittain hän matkustelee pääasiassa levittäjäyhtiöiden laskuun kymmenissä pressitilaisuuksissa eri puolilla maailmaa. Tähtien suomista muutaman minuutin kahdenkeskisistä audiensseista Nurmi pusertaa mairittelevaa materiaalia televisioon ja moniin eri lehtiin.

Työt vievät Nurmea maailmalle, mutta aina hän palaa takaisin. Muuttoa pääkaupunkiseudulle Nurmi ei kuulu edes harkinneen.

ANSSI JUNTTO

Kuka: Juhani Nurmi

- Syntynyt Oulussa 7.2.1966. Muutti perheensä kanssa Etelä-Ruotsiin 12-vuotiaana, mutta palasi Ouluun armeijaan.

- 1986 Oulun yliopistoon pohjoismaista ja englantilaista filologiaa lukemaan, mutta keskeytti opinnot neljä vuotta myöhemmin.

- Vapaaksi elokuvakriitikoksi ja -toimittajaksi 1988. Televisiotyötä 1993 lähtien.

- Oulu Film Festivalin festivaalijohtaja vuosina 1993 ja 1994.

- Elokuva-lehden päätoimittajaksi tämän vuoden alusta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva