Prisma-muistio jäi pimentoon

Raahen kaupunginjohtajaa arvostellaan ympäristökeskuksen kielteisen kannan pimittämisestä

Timo Myllykoski

RAAHE Kaupunginjohtaja Jaakko Nahkurin väitetään salanneen Raahen Prisman laajentamiseen liittyviä tietoja luottamushenkilöiltä. Kyseessä on Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen kutsusta 29. tammikuuta käydyn neuvottelun muistio, jota ei Nahkurin määräyksestä jaettu kaupunginhallituksen varajäsenille eikä tiedotusvälineille. Muistion sisältöä ei ole kerrottu myöskään kaupunginvaltuutetuille.

Muistiossa esitetään kriittinen kanta Prisman laajennushanketta kohtaan. Ympäristökeskus pitää Palokunnankadun yli rakentamista varsinkin visuaalisuuden kannalta erittäin ongelmallisena. Maankäyttöpäällikkö Tapio Tuuttilan mielestä Arinan olisi tutkittava vielä kokonaan uuden rakennuksen rakentamista ABC-liikenneaseman ympäristöön.

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Pirkko Utriainen (kok.) kysyy, millä valtuuksilla ja mihin kuntalain pykälään vedoten kaupunginjohtaja jätti muistion postittamatta tietyille luottamushenkilöille. Utriaisen mukaan muistio on julkinen asiakirja, jonka tarkoitus on toimia olennaisena osana puolueetonta päätöksentekoa Osuuskauppa Arinan laajennushakemusta käsiteltäessä.

”Kaupunginjohtajan toimenpide on raskauttava, koska ympäristökeskuksen asiakirja sisältää oleellista kaavamuutoshakemukseen liittyvää asiatietoa, muun muassa hanketta kohtaan esitetyn kriittisen viranomaiskannanoton”, toteaa Utriainen.

Kärpäsestä tehty härkänen

Ympäristölakimies Liisa Koski-Ahosen laatimassa muistiossa todetaan, että Nahkuri lupasi esittää ympäristökeskuksen kriittisen kannan seuraavana päivänä pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

”Jos Nahkuri ei ole valtuuston kokouksessa meidän viestejämme ja keskeisiä näkökohtiamme välittänyt, meidän toivomuksemme ei ole toteutunut”, Tapio Tuuttila sanoo.

Kaupunginjohtaja Nahkuri ei ole halukas kommentoimaan koko asiaa ja kiistää salailleensa mitään tietoja. Hänen mielestään kärpäsestä on tehty härkänen, sillä kyseessä on korkeintaan väärinkäsitys.

”Kun lupasin esittää heidän kantansa, tarkoitin, että se tulee esille tämän prosessin aikana, mutta voi olla, että he tulkitsivat sen niin, että minun pitää kertoa se heti. Minä kyllä tuon sen kielteisen kannan esiin, sillä se muistio tulee valtuustolle tiedoksi”, hän sanoo.

Mahdollisimman avointa tiedottamista

Tuuttila kertoo ympäristökeskuksen halunneen käydä neuvottelun nimenomaan ennen 30. tammikuuta pidettyä kaupunginvaltuuston kokousta, jotta heidän kantansa Prisman laajentamisesta Palokunnankadun päälle tulisi myös päättäjien tietoon.

Hän korostaa, että neuvottelusta laadittu muistio ei ole salainen. Hän pitää jopa suotavana, että osapuolet toimittaisivat asiasta tietoa eteenpäin.

”On vain hyvä, että asiaa on pidetty tiedotusvälineissä esillä ja siitä jo tässä vaiheessa julkisesti keskustellaan. Tällaisissa asioissa kannattaa maankäyttö- ja rakennuslain hengessä olla mahdollisimman avoin. Se on moderni tapa viestittää asioista”, maankäyttöpäällikkö sanoo.

Vasta Raahen kaupunginvaltuuston mahdollinen kaavamuutospäätös aloittaa Tuuttilan mukaan vuorovaikutteisen kaavamuutostyön. Siinä vaiheessa Arina ja kaupunki joutuvat käymään viranomaisneuvotteluja paitsi ympäristökeskuksen, myös Museoviraston ja maakuntaliiton kanssa.

”Viranomaisneuvottelujen muistiot ovat julkisia. Päättäjien pitää saada ne käyttöönsä”, Tapio Tuuttila korostaa.

Helge Murtovaara

Lisää vaihtoehtoja. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus muistuttaa, että maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää vaihtoehtoja ja vuorovaikutusta. Jos Raahessa ryhdytään tekemään Arinan esittämää asemakaavan muutosta yhden ainoan vaihtoehdon pohjalta, ei laki toteudu.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva