Incap ja JMC Tools yhdistyvät

Pekka Siltanen

OULU Incap Oyj:n ja JMC Tools Oy:n liiketoiminnat yhdistetään aiemmin, tammikuun alussa tehdyn ja julkistetun aiesopimuksen mukaisesti.

Järjestely toteutetaan osakevaihtona, jossa Incap Oyj hankkii omistukseensa JMC Tools Oy:n koko osakekannan, jolloin JMC Tools Oy:stä tulee Incap Oyj:n tytäryhtiö.

Yhdistymisen jälkeen Incap Oyj:n suurimmat omistajat ovat JMC Finance Oy, jonka pääomistaja on Kalevi Laurila ja hänen lähipiirinsä. Sopimuksen mukaan JMC Tools Oy:n omistajien osuus yhdistetyn yhtiön osakkeista ja äänimäärästä on 70 prosenttia. Muita merkittäviä omistajia tulevat olemaan Finnvera Oyj, teollisuusneuvos Jorma Terentjeff ja hänen määräysvallassaan olevat yhtiöt, Teknoventure Oy ja Eqvitec-teknologiarahastot.

Järjestelyjen yhteydessätoimitusjohtaja Kari Saarinen lähtee Incapista. Eron syyksi mainitaan se, että yhdistyvän yrityksen liiketoiminnat painottuvat voimakkaasti Oulun seudulle, jonne ”Saarisella ei perhesyistä ollut mahdollista palata”.

Järjestely vastaus ITC-sektorin muutoksiin

Yritysten yhdistämisen tavoitteena luoda kilpailukykyinen ja ITC-sektorille vahva teknologiayhtiö, joka keskittyy erityisesti langattoman viestinnän verkkojärjestelmiin.

Järjestelyssä syntyvän pääasiakastoimiala on ICT-sektori, mutta asiakaskuntaan tulee kuulumaan myös useiden muiden toimialojen yrityksiä. Suurimpia asiakkaita ovat ABB, Electro-Hill, Instrumentarium, Metso, Nokia Networks, Oras, Remec, SSH, Suunto ja Vaisala.

Yhtiöllä on tuotantolaitoksia viidellä paikkakunnalla Suomessa, ja lisäksi konserniin kuuluu tuotantoyksikkö Virossa.

Yhdistymistä perustellaan ICT-sektorin palvelutarjonnan kehityksellä, jossa tuotteiden suunnittelu- ja valmistusprosessit pitenevät toimialan arvoketjussa. Yhdistynyt yhtiö vastaa tähän kehitykseen, koska se toimii kumpaakin, yksinään toimivaa yritystä laajemmalla osalla langattoman viestinnän infrastruktuurin arvoketjua. Se pystyy tarjoamaan muun muassa ns. tukiasemasuodattimen koko valmistuksen loppukokoonpanoon ja testaukseen saakka.

Yhdistymistä perustellaan myös sillä, että uuden yhtiön rooli kokonaisuuksien toimittajana vahvistuu ja avaa kokoaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

INCAP myi huonekalunsa

Incap Oyj on aiemmin julkistetun aiesopimuksen mukaisesti myynyt huonekalutoimialalla toimivan tytäryhtiönsä Incap Furniture Oy:n koko osakekannan 5,55 miljoonaalla eurolla.

Incap Furnituren osakekannan osti Finnish Furniture Holding Oy, jonka omistajia ovat Incap Furniture Oy:n toimiva johto, Suomen Teollisuussijoitus Oy, JMC Finance Oy, Teknoventure Oy ja Jokilaaksojen Rahasto I Ky.

Yhtiön toimitusjohtajana jatkaa Sauli Huikuri.

Kauppa kuuluu Incap Oyj:n uuteen strategiaan, jonka mukaan se keskittyy elektroniikkatoimialalle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva