Pian satoja tuulimyllyjä Iistä

Pekka Siltanen

OULU Oululainen Winwind Oy aloittaa kotimaisuusasteeltaan erittäin korkeiden tuulivoimaloiden sarjatuotannon Iin Raasakassa.

Tavoitteena on, että valmistamme jo muutaman vuoden sisällä vuosittain satoja tuulivoimaloita kotimaahan ja vientimarkkinoille, markkinointipäällikkö Erkki Kunnari ennakoi.

Iissä Winwind sijoittuu PVO-Vesivoima -yhtiön konepaja-alueelle, jonne Iilaakson teollisuuskylä toteuttaa noin 1 000 neliön tuotantotilat. Yrityksen sijoituspäätös oli meille ja koko Iille erittäin merkittävä, Iilaakson Teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Ari Alatossava arvioi.

Winwindin sijoituspaikka on otollinen myös siksi, että Pohjolan Voimaan kuuluva yhtiö, PVO-Innopower Oy on keskittynyt juuri tuulivoiman rakentamiseen Suomessa. Yhtiön pienosakkaita ovat muun muassa Oulun Seudun Sähkö ja Oulun Energia.

Oulun Seudun Sähkö miettii parhaillaan kahden uuden voimalan rakentamista Oulunsalon Riutunkariin. Oulun Energialle Winwind rakensi Oulun Vihreäsaareen viime kesänä käyttöönotetun tuulivoimalan.

Iihin tuotantotilansa sijoittavan Winwindin tuotekehitys, markkinointi ja hallinto toimivat Oulun teknologiakylässä. Iistä yritys saa tuotantotilat käyttöönsä niin, että se voi käynnistää tuulivoimaloiden sarjatuotannon kesällä.

Toimituksiin päästään näin jo syksyllä, tuotantojohtaja Pekka Launonen kertoo. Tämän vuoden aikana yritys uskoo rakentavansa ja toimittavansa jo 5-7 tuulivoimalaa.

Iihin uusi yhteistyöverkosto

Tuotantoon ja voimaloiden huoltoon tarvittavan henkilöstön yritys palkkaa Launosen mukaan jo tämän kevään aikana. Yhtiön toimintaan kuuluu voimaloiden rakentamisen lisäksi niiden käyttöönotto, kunnossa- ja käynnissäpito.

Yrityksen myötä saamme Iihin kipeästi kaivattuja metallin työpaikkoja. Myös yrityksen toimialayhdistelmä metalli, ympäristö ja teknologia on meille erittäin mieluinen, Ari Alatossava kiittelee.

Winwind Oy:n pääomistajiin kuuluvat Pohjolan Voima -konsernin Powest Oy, pääomasijoittaja Head Future Technologies Oy sekä Sähkö-Rantek Oy.

Yrityksen yhteistyökumppaneita ovat PVO:n lisäksi muun muassa ABB, Metso ja Rautaruukki.

Uuden tuotannon polkaiseminen on ollut sen verran haasteellinen tehtävä, että kehitysprojekteihin on tarvittu alan eri toimijoiden tiivistä yhteistyötä. Ja tuotannollinen yhteistyöverkostomme koostuu tietysti kaikista merkittävistä komponenttitoimittajista, Erkki Kunnari kertoo.

Ilpo Okkonen

Ensimmäinen valmiina. WinWind Oy on rakentanut ensimmäisen suomalaisen tuulivoimalan, joka otettiin käyttöön viime kesänä Oulun Vihreäsaaressa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva