Kuolleita

Reijo Kokko. Oulussa kauan näyttelijänä työskennellyt Reijo Kokko kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen kotonaan, Jurvassa 26. helmikuuta 2002. Hän oli syntynyt 21. toukokuuta 1943 Kannuksen Rättylässä, jonka lapsuuden maisemista tuli hänelle ja hänen perheelleen läheinen vapaa-ajan viettopaikka.

Teatterityönsä Reijo Kokko aloitti 60-luvun alussa Rovaniemen teatterissa. Tampereen yliopiston draamastudion monivuotiselta näyttelijöiden kesäkurssilta valmistuttuaan hän siirtyi vuonna 1965 Lappeenrannan kaupunginteatteriin.

Vuonna 1967 Reijo Kokko siirtyi näyttelijäksi Oulun kaupunginteatteriin. Oululaiset muistavat hänet muun muassa Betruccion roolista Shakespearen näytelmässä Miten äkäpussi kesytetään, H. Gogolin Reviisorin nimiroolista, legendaarisen Kalevalan Lemminkäisenä ja muun muassa Niskavuoren Aarnena.

Vuonna 1983 Reijo Kokko siirtyi Oulusta Porin teatteriin, mistä hänet vuonna 1985 kutsuttiin Vaasan kaupunginteatteriin. Vaasan teatterin rakennusvaiheen aikana hän toimi myös teatterin hallintotehtävissä.

Jäätyään näyttelijäntyöstä virkavapaalle 90-luvun alkupuolella Reijo Kokko tuotti kesäteatteria Vaasassa ja oli mukana Turun ja Lappajärven kesäteattereissa, sekä teki elokuvia ja tv-töitä.

Tunnustuksena näyttelijäntyöstä hänelle on myönnetty Suomen teatterijärjestöjen keskusliiton kultainen ansiomerkki ja Suomen näyttelijäliiton kultainen näyttelijämerkki.

Teatterityön ja moninaisen muun toiminnan lisäksi Reijo Kokko oli intohimoinen aktiivikuntoilija ja maailmanmatkaaja. Seurallisena ihmisenä hänellä oli laaja ystäväpiiri. Viimeisinä vuosinaan Reijo Kokko eli maanläheistä elämää, josta oli aina pitänyt.

KAARINA KOKKO

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva