Orkesteri sovitti monttua

Muusikkojen mukaan vain nelisenkymmentä soittajaa mahtuu työskentelemään

Esko Aho

OULU Madetojan salin lattiaan vedettiin perjantaiaamuna Oulun kaupunginteatterin remontin yhteydessä uudistettavan orkesterimontun suunnitellut ääriviivat. Kaupunginorkesteri yritti sitten mahtua niiden sisään.

Näin haluttiin kokeilla, kuinka monta soittajaa uuteen tilaan todellisuudessa sopii. Asiasta on näet vallinnut erimielisyyttä suunnittelijoiden ja orkesterin välillä.

Suunnittelijoista ainoana oli paikalle ehtinyt arkkitehti Sampo Valjus.

Kaupunginarkkitehti Seppo Kanniaista kovasti kaivattiin kertomaan tilaajan näkökantoja, koska arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy suunnittelee vain saamiensa toimeksiantojen mukaisesti. Kanniainen on kaupunginteatterin rakennustoimikunnan sihteeri.

Arkkitehti Valjus pyrki vakuuttamaan tilastojakin apuna käyttäen, että tila- ja akustiset olosuhteet kaupunginteatterissa paranevat merkittävästi: montun lattiapinta-ala ja sen katon aukko suurenevat.

Oopperatalon monttua teatteriin ei ole tarkoituskaan tehdä.

Pieni mikä pieni

Muusikot eivät kaikesta huolimatta olleet suunnitelmista lainkaan vakuuttuneita.

Loppupäätelmäksi noin puolentoista tunnin mittaisesta keskustelusta jäi orkesterin näkökanta, että uuteenkin monttuun mahtuu kunnolla vain noin 40 soittajaa, mikä tulee entiseen tapaan rajoittamaan Oulussa esitettävien oopperoiden laatua ja valikoimaa.

Mikäli monttusuunnitelmat toteutuvat nykymuodossa, orkesterin loput parikymmentä muusikkoa joutuvat jatkossakin oopperapäivinä rokuliin. Mittaustilaisuudessa jopa heitettiin merkitsevästi, että he voisivat silloin viettää aikaansa kaupunginteatteriin remontin yhteydessä rakennettavissa saunassa ja kuntosalissa.

Kaupunginorkesteri toivoo ennen muuta, ettei monttuun jätettäisi minkäänlaista kattoa ja että soittajat nostettaisiin ylemmäs niin, etteivät äänet pääse kimpoilemaan montun seinästä toiseen.

Toivomuslistalle kuuluu myös, että kaikilla soittajilla olisi suora näköyhteys kapellimestariin ja videomonitoreista päästäisiin eroon.

Työsuojelukysymys

Orkesterilaisten näkemyksen mukaan säästöt kaupunginteatterin remonttikustannuksissa kohdistuvat väärään paikkaan.

Suurempi ja avonaisempi monttu olisi arkkitehti Sampo Valjuksenkin mukaan periaatteessa mahdollista rakentaa, mutta se maksaisi liikaa suhteessa hankkeen kokonaiskustannuksiin, jotka on tiukasti raamitettu.

Työsuojelullisesti pisin sallittu oleskeluaika kaupunginteatterin nykyisessä montussa on laskettu noin kahdeksaksi minuutiksi, mutta orkesterilaiset ovat tähän asti suostuneet esiintymään oopperoissa terveytensä uhalla.

Nyt soittajien mitta alkaa olla täysi. Ellei kaupunginteatterin uudistettu monttu täytä työsuojelumääräyksiä, ei kaupunginorkesteri aio enää siellä soittaa.

Muutamat muusikot ovat käyttäneet apuna kuulosuojaimia, mutta suojaimet päässä esiintyminen on osoittautunut hankalaksi.

Seuraavaksi orkesterin valtuuskunta aikoo lähestyä monttuasiassa kaupunginteatterin rakennustoimikuntaa, jotta se antaisi arkkitehtuuritoimistolle uudet evästykset.

Tapio Maikkola

Entiseen tapaan tiukkaa. Madetojan salissa mittailtiin ja todettiin, että ahtaus on tulee kaupunginteatterin uudessakin montussa olemaan sietämätön ellei suunnitelmia tarkisteta. Jousisoittajat varsinkin vaativat reilusti tilaa ympärilleen, koska jousitukset eivät aina satu kulkemaan samaan suuntaan. Lyömäsoittimien välittömässä läheisyydessä on hankala istua meluongelmien takia. Jonkinlainen hätäpoistumistie pitäisi muusikoilla myös olla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva