Linnanmaan jäähallin viat selvitetty

Kaupungin virkamiehet vaiti hallin korjausvastuista, remontti alkaa toukokuussa

Heidi Hietala Panu Pökkylä

OULU Linnanmaan harjoitusjäähallissa ilmenneitä rakennusteknisiä vikoja ryhdytään korjaamaan toukokuun puolivälissä.

Virkaatekevä hallipäällikkö Matti Rautio uskoo, että halli tulee kuntoon:

”Remontin jälkeen jäähalli toiminee harjoitushallina ihan hyvin.”

Tekninen keskus sai valmiiksi selvityksen hallin vioista lähes kolme kuukautta myöhässä. Alun perin selvityksen piti valmistua jo viime vuoden puolella.

Virkamiehet ovat pakoilleet tiedusteluja hallin tilasta ja selvityksen etenemisestä monipuolisesti.

Kaupunginjohtaja Kari Nenosen mukaan jäähallin vaiheista tiedottaminen kuuluu apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennaselle, jota ei tavoitettu yrityksistä huolimatta. Myös liikuntatoimenjohtaja Seppo Kangas ja teknisen keskuksen rakennuspäällikkö Jukka Heikkilä olivat tavoittamattomissa.

Perjantaina Oulun kaupungin tekninen keskus julkaisi tiedotteen torstaisesta palaverista, jossa se neuvotteli liikuntaviraston kanssa hallin kohtalosta.

Tiedotteessa kerrotaan alustavan kustannusarvion olevan 42 000-50 000 euroa (250 000-300 000 markkaa). Kaupungin tilapalvelut tulevat neuvottelemaan kustannusvastuista hallin tehneen urakoitsijan kanssa. Vielä on epäselvää, kuka remontin lopulta maksaa.

Tilapalvelut aloittaa toimenpiteiden toteuttamisen kesäkuun viidentenätoista, remontti on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Halli on suljettuna heinäkuun puoliväliin, liikuntavirastolta ei peritä hallivuokraa sulkemisajalta.

Kiinnioloajalta ei tule mainittavia kustannustappioita, sillä suurin osa hallin käyttäjistä on junioriseuroja joilta ei peritä käyttömaksuja. Vuorot alkavat pyöriä normaalisti heinäkuun 15. päivän jälkeen.

Hallin kokonaisvastuurakentamisurakan toinen takuuvuosi päättyy 28. syyskuuta. Oulun kaupunki haluaa, että toiminnalliset ongelmat saadaan korjattua ennen takuuajan päättymistä.

Viallisia putkia ei vaihdeta

Liikuntaviraston tekniseen keskukseen antama korjausta tarvitsevien kohteiden lista oli pidempi kuin alkukesästä korjattavien lista. Esimerkiksi jään alla olevat, syksyllä fresiumia vuotaneet putket jäävät edelleen betonilaattaan. Tehtävillä toimenpiteillä halli saadaan kuitenkin nykyistä parempaan kuntoon.

Kakkoskaukalon kenttä aiotaan pienentää ykköskaukalon mallin mukaisesti ja kaukalon betonipinnan korkeustaso hiotaan asianmukaisesti. Vaihtoaitioiden runkorakenne tarkistetaan, vaikka niissä onkin selvästi vikaa.

Vaihtoaitiot on rakennettu lahoavasta puusta, vaikka jäähallitila edellyttäisi rakentamista kuumasinkitystä metallirungosta ja kosteudenkestävästä vanerista. Puurakenne estää aitioille tarpeellisen pesun.

Kaukaloiden ja päätykatsomoiden rajakohtaan leikataan liikuntasauma, jolla parannetaan katsomon etureunojen ja kaukalon välin toimivuutta. Tällä hetkellä eri tilojen kylmä ja kuuma lattia ovat suoraan toisiaan vasten. Se on aiheuttanut lattian halkeamisen.

Myös sivuseinien pilarien juuria kiertävät liikuntasaumat suurennetaan niiden toiminnan vaatimaan leveyteen. Saumat jätettiin huomiotta rakentamisvaiheessa.

Kaukolämpö jää toiveeksi

Jäänhoitokoneen kulkureitin jäädyttämisen mahdollisuus selvitetään kustannusten määrittämisen vuoksi. Jäänhoitokone ei ole taipunut kaukalosta toiseen.

Jos jäädyttäminen osoittautuu liian vaikeaksi tai kalliiksi, varteenotettavana vaihtoehtona pidetään pinnoitteen korvaamista toisella materiaalilla. Nykyisellään pinnoitteena oleva betonilattia on pettänyt painavan koneen alla, jolloin mursketta kulkeutuu radalle aiheuttaen koneen höylän terien tylsymisen.

Saatujen lausuntojen mukaan halliin ei tarvita kaukolämpöä, vaan se saa edelleen tulla toimeen lauhdelämmöllä ilman ulkopuolista lämmöntuottoa. Lämmöntuottoa on aiemmin lisätty sähkövastuksilla, niiden mahdollinen lisätarve aiotaan myös selvittää. Sähkökatkosten syyt poistetaan.

Jo hankitut kompressorit asennetaan paikoilleen vasta remontin alettua.

FAKTAA:

Linnanmaan täysin automatisoitu jäähalli rakennettiin vuonna 2000 ja se otettiin käyttöön saman vuoden lokakuussa. Rakennuttajana toimi JIA-tilat / Finnice oy.

Halli otettiin käyttöön myöhässä ja töitä tehtiin yhä, vaikka ensimmäiset luistelijat tulivat jäälle.

Joulukuussa 2000 jäänhoitokoneen vetyarvot kohosivat lähelle räjähdysvaaraa, haittaa oli lähinnä aamulla töihin tuleville työntekijöille. Ilmanvaihtoa lisättiin huippuimurilla.

Kuukautta myöhemmin tammikuussa 2001 huomattiin, että kaukalon reunat elävät. Myös jäädytysputket olivat jäässä.

Helmikuussa 2001 kompressorit pimenevät ja jäähdytys oikkuilee.

Halli suljettiin huhtikuussa 2001 kesällä suoritettavaa tarkistusta varten. Hallissa tehtiin takuukorjauksia.

Heinäkuussa 2001 jäähallin putket vuotavat. Halli avattiin elokuussa.

Syyskuussa jäältä sulaa noin 30 senttimetrin kokoinen reikä keskelle kenttää. Samalla havaittiin hallin seinärakenteiden elävän. Syyskuussa hallille tehtiin 1-vuotistarkastus.

Marraskuussa jäädytykseen käytettävät kompressorit vuotivat ammoniakkia hallin tiloihin parin viikon ajan. Ulkopuolinen selvitysmies ryhtyy selvittämään vikoja.

Maaliskuussa 2002 halli aiotaan laittaa remonttiin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva