Maakuntayliopisto pysyväksi

Kolmivuotisella kokeilulla luotiin malli alueelliselle korkeakouluopetukselle

Aimo Kajava

KUUSAMO Oulun yliopiston, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston luomasta maakuntayliopiston toiminnasta tulee pysyvää.

Korkeakouluopetuksen viemistä maakuntiin pohjustettiin kolmivuotisella projektilla. Suunnitelmassa saavutettujen hyvien tulosten vuoksi maakuntayliopistosta allekirjoitettiin jatkuva sopimus perjantaina Kuusamossa.

Vuosina 1998-2001 toteutetussa maakuntayliopistokokeilussa olivat mukana Oulun lisäksi Kuusamo, Raahe, Ylivieska ja Pyhäsalmi. Opetuksen järjestäminen nykyaikaisen tekniikan avulla jatkuu kaikissa aluekeskuksissa.

Parempi osaaminen tärkeää aluekeskuksille

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton maakuntajohtaja Pentti Lampinen korosti sitä, että kolmivuotiskauden aikana löytyneen hyvän toimintamallin lisäksi maakunnallisella korkeakouluopetuksella on tuettu tärkeälle sijalle noussutta aluekeskusten kehittämistä.

”Osaaminen on keskeinen tekijä, sillä ihmiset haluavat muuttaa sinne, missä on hyvä opetus ja toimintaedellytykset”, Lampinen sanoi.

Hänen mielestään yliopiston voimavarat takaavat, että aluekeskuksilla on hyvät mahdollisuudet löytää kehittymiseen entistä parempia hankkeita.

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen piti ansiokkaana sitä, että eri tahot onnistuivat löytämään maakuntayliopistolle toimivan konseptin nopeasti, joka on lopulta melko yksinkertainen.

Lajusen mukaan yliopiston aluestrategiaa mietitään parhaillaan. Perjantaina pääsopimuksen lisäksi oli tarkoitus tehdä maakunnallisesta yhteistyöstä tarkentavia liitesopimuksiakin. Ne jäävät kuitenkin tarkempaan neuvotteluun, jonka pohjaksi odotetaan opetusministeriön raporttia alueellisesta korkeakoulutuksen kehittämisestä. Näillä näkymin siitä arvioidaan tulevan lakisääteistä.

Kuusamo sijoitti uuteen opetukseen

Kuusamo on ollut aktiivisimmin liikkeellä maakunnallisen yliopisto-opetuksen kehittämisessä.

Koulutoimenjohtaja Erkki Hämäläinen laskee, että avoimessa opetuksessa ja muuntokoulutuksessa on mukana noin 250 opiskelijaa.

”Se vastaa jo melkoista oppilaitosta”, Hämäläinen muistutti.

Kuusamossa opetusta varten on rakennettu uuden lukion tiloihin oppimiskeskusta, jossa on kirjasto ja nykyaikaiset yhteydet.

Koulutuspäällikkö Kari Kantolan mielestä monipalvelukeskuksen kehittymisen taustalla on kaupungin kova sijoitus, jonka tulokset alkavat näkyä.

”Viime vuosi oli kesäyliopistolle ennätyksellinen, opetusta annettiin yli tuhat tuntia”, Kantola sanoi.

Lajunen korosti myös sitä, että maakuntayliopisto on ollut osaltaan vauhdittamassa uuden tekniikan käyttöä etäopetuksessa. Hänen arvion mukaan opetuksessa ollaankin siirtymässä hyvää vauhtia jo täydelliseen virtuaalimaailmaan.

Maakuntayliopiston keskeistä toimintaa ovat jatkossa avoimen yliopisto-opetuksen suunnittelun ja toteutuksen tehostaminen sekä täydennyskoulutuksen järjestäminen alueilla. Avoin yliopisto-opetus sisältää arvosanaopetusta, yleisöluentosarjoja sekä ikäihmisten yliopistotoimintaa.

Aimo Kajava

Sivistystä maakuntaan. Maakuntayliopiston vakiinnuttavan sopimuksen allekirjoittivat perjantaina Kuusamossa Kari Laine (oik.), Pentti Lampinen, Lauri Lajunen ja Hannu

Pietilä.

Yliopisto tehostaa alueellista toimintaa

Anne Hentilä

KUUSAMO Alueellisissa kehittämisohjelmissa on Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajusen mukaan olemassa selvä päällekkäisyyksien vaara. Yliopistossa tullaan vielä kevään aikana virtaviivaistamaan ja tehostamaan sen omaa alueellista toimintaa.

Yliopisto tulee määrittelemään aluestrategiassaan toiminnan tavoitteet ja keskeiset tehtävät. Tavoitteena on hallinnon selkeyttäminen sekä toiminnan vaikuttavuuden ja laadun parantaminen, Lajunen totesi Koillismaan yliopistopäivillä Kuusamossa.

Yliopiston uusin painoala on ympäristöala. Siinä korostetaan monitieteisen opetuksen ja tutkimuksen järjestämistä sekä yhteiskunnallisen palvelutehtävän merkitystä. Ympäristöalan profiili muodostuu monitieteisyydestä sekä tehokasta sisäisestä ja ulkoisesta yhteistyöstä.

Dosentti Kari Laineen mukaan ympäristötutkimukselle on monenlaisia haasteita. Niihin yliopisto halusi vastata perustamalla uuden painoalan. Ympäristötutkija on hänen mukaansa vastuussa siitä, mitä hän tutkii. ”Aiheen valinta on usein ympäristöpoliittinen kannanotto tai eettinen valinta.”

Yliopistopäivät jatkuvat viikonvaihteessa historiapäivillä, joilla ovat esillä koillismaalainen kirjallisuus ja kirjailijat.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva