Vanerille piirretty muoto

Taidenäyttely

Eeva-Kaisa Jakkila, Muotokuvia ja digiunet Galleria 5:ssä Oulussa 3.3. saakka.

Muotokuvia ja digiunet on taivalkoskelaisen kuvataiteilijan Eeva-Kaisa Jakkilan (s. 1954) Galleria 5:een Ouluun pystyttämän näyttelykokonaisuuden nimi.

Kahdessa gallerian kolmesta tilasta on esillä muotokuvia, jotka on nimetty kuvatun henkilön etunimen mukaan. Kolmannesta huoneesta löytää installaatiomaisuuteen pyrkivän teoksen Digiunet.

Jakkila on piirtänyt kuvansa hiilellä puun väriselle vanerilevylle, joka on sittemmin sahattu kuvatun kohteen muotoon. Tapa on vähäeleinen ja yksinkertainenkin, mutta se tuottaa näyttelytilaan ilahduttavan vahvan tunnelman.

Muotokuvissa on keskitytty kuvaamaan vain ihmisruumiin ilmaisuvoimaisimpia osia, kasvoja ja käsiä, kuten muotokuvamaalauksissa on ollut tapana. Jakkilan teokset jatkavatkin perinnettä, sitä kuitenkin muokaten ja lempeästi ironisoiden.

Vaneriin leikatut kasvot ja kädet on asetettu gallerian seinille. Hahmot on täydennetty seinään piirretyillä viivoilla ja pienin elein kuvista on tullut eloisa osa näyttelytilaa.

Vanerilevyn paksuus antaa siitä sahatuille kasvoille ja käsille painoarvoa, joka asettuu mielenkiintoiseen yhteyteen ohuella viivalla seinälle kuvatun hahmon kanssa. Idea on hyvä ja lopputulos mietityn oloinen.

Tekotapa on Digiunissa samantapainen. Niissä vanerille on vain piirretty ja siitä leikattu koko ihmishahmo.

Nuorten tyttöjen käsiin on asetettu leikkipyssyjä, joilla he hurjasti osoittelevat toisiaan. Kasvot, kädet ja aseet on kuvattu realistisesti. Muu osa ruumiista on vain hiilenmusta silhuetti, joka painuu taakse synnyttämään uhkaavuutta.

Kannanoton kohde on selvä, tietokonepelien väkivaltaisuuden ja lumovoiman ristiriita. Jakkila kysyy, mitä lapsille tapahtuu, kun päivät pääksytysten pelaavat ja tappavat pelatessaan? Asia olisi todellistunut ilman särkyneitä cd-levyn palojakin.

Timo Jokelainen

Piirustus vanerilla. Eeva-Kaisa Jakkila on piirtänyt ihmishahmot puunväriselle vanerille, joka on sitten leikattu kuvatun kohteen muotoon. Kuvassa työ nimeltä Miku.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva