Kempele hyväksyi pallokaavan

Päätös syntyi yksimielisesti kehujen kera

Rauni Peltonen

KEMPELE Ylikylän koulun ruokasalissa istui torstai-iltana harvinaisen yksimielinen joukko valtuutettuja.

Vihiluodon asemakaavan muutos, joka sallii korkean Polar Electron pääkonttorin rakentamisen sekä hotellin laajennuksen, hyväksyttiin yksimielisesti.

Asiaa esitti pöydälle vielä harkittavaksi Olavi Nivalainen (vas.), joka piti kohtuuttomana päätösajankohtaa, kun kaava-asia oli ensimmäistä kertaa esillä valtuustossa.

Nivalainen halusi, että asukkaiden kanssa vielä neuvotellaan. Hän viittasi neljään muistutukseen, jotka hänen mielestään olivat saaneet ”aika kylmät vastineet”.

Pöydällepanoesitys ei saanut kannatusta, joten päätöksestä ei myöskään äänestetty.

Kunnan asemakaava-arkkitehti Pekka Salmela torjui moitteet vähästä käsittelystä muistuttamalla, että kaavaehdotus on kahteen kertaan ollut nähtävillä. Lisäksi on pidetty yksi tilaisuus kuntalaisille.

Valtuutetut käyttivät lähinnä pallokonttorisuunnitelmasta 10 puheenvuoroa, joista kahdeksan oli keskustalaisten ja yksi kokoomuksen valtuutetun.

Keskustan Eero Laukkanen avasi keskustelun ilmoittamalla lämpimästi kannattavansa suunnitelmia. Hän iloitsi siitä, että lopultakin on tulossa jotain erikoista kylien arkkitehtuuriin. ”70-luvulta alkaen kaikki kylät on rakennettu samanlaisiksi”, hän puuskahti. ”Lentokentäntietä ohikulkevat liikemiehet ja monet ulkomaalaiset. Torniiin silmä kiinnittyy ja se on näyttävä.”

Haittapuoliinkin Laukkanen viittasi. Merenranta ei muutu, maa nousee edelleen eikä lintukaan ole niin ”sokia”, että törmää isoon pyöreään torniin, hän kumosi aikaisemmin esitettyjä vastaväitteitä.

Zeppeliniin palloa vertasi Pauli Karhumaa (kesk.). Sitäkin aluksi vastustettiin kovasti, mutta nyt siitä Kempele tunnetaan muualla. Pallokonttori on vieläkin tärkeämpi hänen mielestään, sillä suuret rakennushankkeet luovat uskoa tulevaisuuteen. Karhumaa arvioi pääkonttorin maksavan 2-3 kertaa Zeppelinin verran.

Karhumaa kehui Polar Electroa vuosikymmenen yritykseksi ja muistutti , että se on investoimassa samaan aikaan, kun muut korkean teknologian yritykset ovat vaikeuksissa ja lomauttavat väkeä.

Kokoomuksen Pentti Mellenius haki myös vertauskohtaa Zeppeliiniin, josta on tullut hänen mielestään Kempeleen lippulaiva. ”Oulunsalon maisemassa pallo koskee eniten. Jos oulunsalolaiset hyväksyvät, miksi eivät kempeleläiset?”

Valtuutetut herkesivät vitsailemaan lintujen törmäysepäilyillä. Keskustelun palautti todellisuuteen Pauli Määttä (kesk.): ”Linnut ei ole ihan nauramisen asia. Viisisataa miljoonaa lintua kuolee vuosittain Pohjois-Amerikassa, kun ne lentävät päin korkeita rakennuksia. Ehkä ei täällä törmäys olisi niin vakava, kun törmäyskulma on pienempi”, hän itse nauratti valtuustoa.

Myönteisen päätöksen merkittävyyttä ja pallon kehumista jatkoivat keskustalaiset Seppo Heikkilä ja Hannu Nikkinen.

”Elinkeinopoliittisesti merkittävä, hightec-alueelle ja kunnalle imagontekijä, maamerkki lakeudelle, näkyy merellekin, laatutason rakentamista, poikkeava - vastuutonta lähteä kaavapäätöstä vastustamaan”, luetteli edellinen. ”Kateus jyllää valituksissa”, päätteli jälkimmäinen.

Keskustapitoisen keskustelun niittasi vielä ryhmän puheenjohtaja Ahti Tahkola omalla merkillään kiittämällä arkkitehtuurin tasoa ja sitä, ettei rakennuksessa ainakaan ole tasakattoa. ”Jos jokin yritys on valmis uhraamaan pari sataa miljoonaa, se tarkoittaa meille työpaikkoja. Se on sykähdyttävää.”

Keskustalainen Kaisu Juvani huomautti, että molemmat yritysten laajennussuunnitelmat ovat merkittäviä kunnan kannalta.

Lopun torstai-illasta valtuusto käytti homeasian pohtimiseen. Tänä vuonna käytetään kirkonkylän vanhan ja uuden koulun sekä yläasteen homeongelmien korjausten suunnitteluun.

Pekka Peura

Pallo kiinnosti. Kempeleen valtuustossa tutkittiin torstai-iltana innokkaasti arkkitehtien luonnoksia Lentokentäntien varresta ja hotellin laajennuksesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva