Kierrätyskeskuksen käyttö kasvussa

Viime vuonna yli 82 000 tavaraa vaihtoi omistajaa

Markku Rättilä

OULU Toppilassa sijaitsevan Oulun Jätehuollon kierrätyskeskuksen käyttö on vahvassa kasvussa. Viime vuonna keskuksessa kävi maksavia asiakkaita lähes 32 500, jotka ostivat yli 82 000 tavaraa. Toiminnan liikevaihto oli reilut 111 000 euroa (lähes 660 000 markkaa). Kasvua edellisvuoteen kertyi kymmenisen prosenttia.

Kierrätyskeskuksen toiminnasta vastaava työnjohtaja Juho Raitio luonnehtii lukuja resursseihin nähden hyviksi. Hän korostaa niiden kansantaloudellista merkitystä, jota kaikki eivät tunnu hänen mukaansa ymmärtävän.

”Talousasioita saa aina perustella. Täytyy ihmetellä ettei kierrätyksen kansantaloudellista merkitystä ole oivallettu. Sehän ei tietystikään näy suoraan tuloksesta kun tilinpäätöksen loppurivillä on miinusta.”

Raitio ottaa esimerkiksi polkupyörät, joiden kunnostus ja myynti ovat keskeinen osa keskuksen toimintaa.

”Keskuksen kautta on tähän mennessä kulkenut 2 139 polkupyörää, jotka muuten olisivat päätyneet romuksi. Sellaisen pyörämäärän tuonti maahan maksaa paljon. Kannattaa muistaa että polkupyörien kunnostus myös työllistää”, Raitio huomauttaa.

Kunnostuksen kautta monet työntekijät ovat lisäksi oppineet arvokkaita taitoja, Raitio korostaa ja toteaa että kierrätyskeskus on vain pisara meressä, joka muodostuu koko kierrätysjärjestelmästä.

”Kierrätys on nykyisin selkeä osa kokonaisvaltaista laatujärjestelmää ja ihmisten normaalia elämää.”

Toiminta jämähtänyt

Yli kymmenen vuotta toiminut Oulun kierrätyskeskus on maan vanhimpia. Alku ei ollut helppo, Raitio muistelee. Hän on ollut mukana toiminnassa sen ensi askeleista alkaen.

”Muutosvastarintaa esiintyi monilla tahoilla, virkamiehistä poliitikkoihin. Asiaa piti tehdä tutuksi monella taholla.”

Hiljalleen kierrätyksestä tuli laman siivittämänä suosittua toimintaa. Vaikka suosio kasvaa edelleen, on Oulun Jätehuollon kierrätyskeskuksen toiminta jämähtänyt paikoilleen resurssipulan vuoksi.

”Tilanne on pitkälle sama kuin muuallakin kunnallisessa suoritusportaassa, esimerkiksi terveydenhuollossa.”

Tällä hetkellä keskus ei pysty noutamaan tavaroita ihmisiltä, kun autokuskia ei ole palkkalistoilla työllistämisjakson loppumisen vuoksi. Uutta pitää odotella muutama viikko. Keskus ei voi myöskään pitää vähäisen henkilöstömäärän vuoksi oviaan auki lauantaisin, joka olisi toiminnan kannalta viikon paras päivä.

Raitio sanoo ymmärtävänsä tilanteen. Oulun Jätehuollon mielenkiinto on kohdistunut suuriin investointeihin, joilta ei pienelle keskukselle ole liiennyt huomiota.

Laatuvaatimukset nousseet

Siinä missä kierrätyksen alkuvuosina keskukselle kelpasi melkein millainen tavara tahansa, ovat laatuvaatimukset nyt toista luokkaa. Huono tavara ei kierrä. Keskus ottaa esimerkiksi vastaan vain 486- ja sitä tehokkaammilla suorittimilla varustettuja tietokoneita ja värinäyttöjä. Heikompitehoiset laitteet eivät kelpaa enää kenellekään. Raition mukaan rajan nostamista pentium-tasolle harkitaan.

Kiinnostavat tuotteet vaihtavat omistajaa nopeasti, tunnin-kahden kuluessa niiden tuonnista. Keskimäärin tavara kiertää reilussa viikossa. Se mikä ei asiakkaille kelpaa, päätyy roskiin.

Keskuksen ovelle tuodaan sulkemisaikana yllättävän paljon jätteeksi luokiteltavaa tavaraa. Viesti siitä, että sellaisen osoite on kaatopaikka, ei ole yrityksistä huolimatta mennut perille, Raitio harmittelee.

Kierrätyskeskus ei elä pelkästä ”aatteesta”, vaan se perii nykyisin tavarasta hinnan. Raition mukaan maksullisuuteen oli aikoinaan pakko mennä kun tavara ilman jaettuna päätyi trokareille kauppatavaraksi.

Tapio Maikkola

Se pyörii. Yksi tärkeimmistä kierrätystavaroita on oululaisille tärkeä polkupyörä.

Tapio Maikkola

Tuhat tarinaa. Tavaroiden uuskäytön rajana on vain mielikuvitus, myyjä Raija Karjalainen kertoo. Peltisestä leipälaatikosta eräs polttarijoukko kyhäsi kierrätyspolkupyörään sivulaukun.

Tapio Maikkola

Lumille. Kierrätyskeskuksen tavaravalikoima täyttää sekatavarakaupan mitat. Sisko ja Heino Nevala etsivät keskiviikkona suksia myyjä Raija Karjalaisen opastuksella.

Tapio Maikkola

Kiertoon. Aikakautensa hittituotteesta ilmankostuttajasta voi tehdä vaikka valaisimen, jos mielikuvitus antaa myöten.

Tapio Maikkola

Laidasta laitaan. Kierrätyskeskuksessa asioi tavallinen kansa. Joukossa on todellisia friikkejä ja satunnaisia kävijöitä. Tavaravalikoima on kuin sekatavarakaupassa, urheiluvälineistä kalusteisiin ja tietokoneisiin. Betty Väyrynen haeskeli keskiviikkona tuolia.

Tapio Maikkola

Laidasta laitaan. Kierrätyskeskuksessa asioi tavallinen kansa. Joukossa on todellisia friikkejä ja satunnaisia kävijöitä. Tavaravalikoima on kuin sekatavarakaupassa, urheiluvälineistä kalusteisiin ja tietokoneisiin. Betty Väyrynen ja Saimi Rajanen tekivät keskiviikkona tuolikauppoja.

Tapio Maikkola

Pokat. Kierrätyskeskuksesta löytyy kaikennäköistä tavaraa, myös ikkunoita ja pokia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva