Zeppelin toi z-kirjaimen jäädäkseen

Kempeleessä on parinkymmenen viime vuoden aikana nimetty useita paikkoja z-kirjaimella alkavilla nimillä.

Trendin liikkeelle laittanut Zeppelin nimettiin nimikilpailun avulla. Viime vuosina z-kirjaimen käyttö on muuttunut suunnitelmallisemmaksi.

Heidi Peltonen, teksti
Pekka Peura, kuvat

Kempele

Pohjantieltä Kempeleeseen noustaessa ja rampin jälkeen oikealle käännyttäessä vastaan tulee yritysalue Zatelliitti.

Jos samasta liittymästä kääntyy vasemmalle, maisemasta erottuu kolmen kopla: Zeppelin, Zimmari ja Zemppi. Kolmikon naapuriin on suunnitteilla myös YIT:n pienliikekeskus Zittari.

Suomen kielessä harvinaisen z-kirjaimen runsas käyttö Kempeleessä herättää väistämättä kysymyksen, onko kaikki suunniteltua. Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohen mukaan z-kirjaimen käyttö ei ole ollut suunnitelmallista.

– Kaikkihan sai alkunsa Zeppelinin tulosta Kempeleeseen 1990-luvun alussa, Lohi kertoo ja kehottaa ottamaan yhteyttä häntä ennen toimineeseen kunnanjohtajaan.

Vuonna 1991 kunnanjohtajana aloittanut ja jo eläköitynyt entinen Kempeleen kunnanjohtaja Kari Ahokas kertoo, että hänen aloittaessaan kunnan johdossa kauppakeskuksen nimi oli jo päätetty.

– Se nimettiin muistaakseni nimikilpailun perusteella, Ahokas muistelee.

Kalevassa vuonna 2012 julkaistussa kauppakeskuksen 20-vuotisjuhlista kertovassa jutussa kirjoitetaan, että nimi olisi saanut inspiraationsa kauppakeskuksen ilmalaivaa eli zeppeliniä muistuttavasta muodosta. Voittajaehdotuksen keksijä ei ole tiedossa.

Sen sijaan viisi vuotta kauppakeskuksen jälkeen avatun virkistysuimala Zimmarin nimeäminen on Ahokkaalle tutumpi aihe.

Nimen kehittelyssä pyöriteltiin Ahokkaan kanssa erilaisia uimista kuvaavia sanoja, kuten simmaamista ja zimmaamista.

Z-rintamalla oli vuosia hiljaista, kunnes Kempeleen keskustan ulkopuolelle ryhdyttiin suunnittelemaan yritysaluetta 2000-luvun alussa.

– Zatelliitin kohdalla ajatuksena oli satelliittialue, sillä se on hieman etäämpänä keskustasta, Ahokas toteaa.

Alueen nimeämisessä ei kuitenkaan Ahokkaan mukaan ajateltu ensisijaisesti z-kirjaimen käyttöä.

Nykyinen kunnanjohtaja Lohi myöntää, että z-kirjaimen käyttö on ollut harkittua viime vuosina. Lohen mukaan esimerkiksi tänä vuonna avatun liikunta- ja tapahtumakeskus Zempin z-kirjaimen käytössä oli jo suunnitelmallisuutta.

– Z on alkanut muodostua tunnusomaiseksi Kempeleelle ja on siksi kaikissa nimikilpailuissakin vahvasti esillä, Lohi toteaa.

Z-kirjaimen käyttö ei ole jäänyt suurempien hankkeiden käyttöön, vaan sitä näkee myös pienempien liikkeiden nimissä. Kauppakeskuksesta löytyy muun muassa Ze Linssi ja vastapäisen huoltoaseman pihalla mainostetaan autokorjaamo JaZua. Kempeleläiset näyttävät ottaneen kirjaimen omakseen.

– Se on kempeleläisten oma juttu, pohtii liminkalainen Henna Ahola.

Kolme vuotta sitten Itä-Suomesta Kempeleeseen muuttanut Antero Lappalainen toteaa, ettei kunnan nimeämispolitiikka ole tullut puheeksi kahvipöytäkeskusteluissa niin hyvässä kuin huonossakaan mielessä.

– Ei se ihmetyttänyt muuttaessakaan, ehkä tämä on osa Kempeleen brändiä, Lappalainen pohtii.

Z-nimien jatkumossa ajoittain on noussut esiin myös vitsi siitä, pitäisikö kunnan brändäyksen hengessä vaihtaa nimensä samaan sarjaan sopivaksi. Kempeleen kunnanjohtajasta tuskin tulee Zempeleen kunnanjohtajaa.

– Kunnan nimeä tuskin tullaan muuttamaan, Lohi summaa.

Kuin sattumalta kauppakeskuksen käytävällä tulee vastaan roskakori, jossa Zeppelinin apteekki mainostaa uutta vitamiinilisää z-kirjaimilla höystettyinä.

Vuonna 1992 avattu kauppakeskus Zeppelin oli ensimmäinen kunnan alueella z-alkuisesti nimetty paikka.

Liminkalainen Henna Ahola (vas.) ja muhoslaiset Saija ja Inka Taskila pitävät z-kirjaimia kunnan omana juttuna.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 28.10.2017.