Utajärvi kasvatti onnea

Utajärvellä koetaan, että tyytyväiseen elämään voi päästä ennen kaikkea omilla ratkaisuilla.

Yhteisöllisyys on vähäväkisen kunnan suuri voimavara.

Petri Hakkarainen

Utajärvi

Utajärveläisten onnellisuus on lisääntynyt kolmessa vuodessa melkein prosentilla. Kunnan hyvinvointivastaava Hannele Karhu on ehtinyt tutustua 191:n kuntalaisen antamiin vastauksiin vasta pintapuolisesti, mutta on näkemäänsä tyytyväinen.

– Kun 83,5 prosenttia vastaajista kertoo olevansa elämäänsä melko tai erittäin tyytyväisiä, voimme mekin olla. Selvästi jotain on tehty oikein.

Utajärven päättäjät sopivat kolme vuotta sitten, että kunta ottaa kaiken toimintansa vankaksi ohjenuoraksi onnellisen elämän edellytysten luomisen. Onnellisuus päätettiin saman tien mitata.

Silloin vastaajia oli 125. Nyt tarjottiin mahdollisuutta vastata paitsi netissä, myös paperilomakkeella. Uuteen kyselyyn saatiin vastaajiksi enemmän eläkeläisiä kuin työssä käyviä.

Kyyninen voi kysellä, ovatko vastaamaan rientäneet vain aktiivisimmat ja positiivisimmat utajärveläiset?

Vastausta ei tiedä kukaan, mutta hyvinvointivastaavan mielestä onnellisuuskysely on arvokas tapa pitää yllä aitoa vuoropuhelua kuntalaisten kanssa.

Karhu ei tiedä, että vastaavaa kyselyä olisi toteutettu yhdessäkään muussa kunnassa. Kyselyn tuloksia aiotaan hyödyntää kuntastrategiaa toteutettaessa niin, että onnellisuus voi edelleen kasvaa.

– Onnellisuus on läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää. Tärkeimmät onnen lähteet ovat kyselyn perustella perhe ja työ. Eräässä vastauksessa todettiin, että Utajärvi voisi olla maailman paras asuinpaikka. Miksipä emme siihen pyrkisi.

Takavuosina Utajärveä pidettiin usein esimerkkinä kurjasta ja köyhästä kunnasta. Talous on sittemmin väännetty raiteilleen ja palveluistakin on pidetty melko hyvin kiinni.

Vaikka kyläkoulut ja -kaupat on suljettu, sivukylillä asuvat kaikkein tyytyväisimmät utajärveläiset. 99 prosenttia kylillä asuvista kertoo voivansa vaikuttaa omaan onnellisuuteensa.

Ikääntyneetkin kokevat olevansa Utajärvellä oman elämänsä herroja: kaikki eläkeikäiset vastaajat kokevat voivansa vaikuttaa onnensa määrään.

Eniten onnellisuutta tuottavat ystävät, perhe ja vapaa-aika. Parisuhteesta saadaan voimaa, mutta sinkkujenkin keskuudessa onnellisuus nousee yli 80 prosentin.’

”Onnellisuus on läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää. Tärkeimmät onnen lähteet ovat kyselyn
perusteella perhe ja työ.”

Hannele Karhu

Hyvinvointivastaava

Onnellisuuden jatkuvaa kasvua voidaan vastaajien mielestä ruokkia lisäämällä työpaikkoja, pitämällä pavelut lähellä, tukemalla yhdistystoimintaa ja harrastusmahdollisuuksia sekä yleensäkin yhteisöllisyyden vaalimisella.

– Yhteisöllisyys on meillä korkeassa kurssissa. Se on nähty hienolla tavalla esimerkiksi kiintiöpakolaisia vastaanotettaessa. Heitä ei ole jätetty työntekijöiden vastuulle, vaan kaikille on riittänyt vapaaehtoisia auttajia ja opastajia, Hannele Karhu kiittelee.

Tyytymättömyyden aiheitakin löytyy. Onni ei vastausten perusteella ole rahasta kiinni, mutta parempi työ ja toimeentulo voisi lisätä tyytyväisyyttä.

Omaa vastuuta ei kartella tyytymättömyyden syitä mainittaessa: moni toteaa, että fyysinen kunto voisi olla parempi.

fakta

Parituhatta tyytyväistä

Oulujokilaakson keskimmäisessä kunnassa Utajärvellä on hieman alle 2 800 asukasta.

Kunnan pinta-ala on runsaat 1 700 neliökilometriä.

Kuntanaapureita ovat Muhos, Vaala, Oulu, Pudasjärvi ja Puolanka.

Valtatie 22, rautatie ja Oulujoki halkovat kuntakeskusta.

Ouluun on matkaa 56 kilometriä.

Utajärvellä on yksi peruskoulu ja lukio.

Työttömyysprosentti on 12,5 eli lähellä maakunnan keskiarvoa.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.10.2017.