Itseironiaa ja satiiria meistä suomalaisista

Madetojan musiikkilukion, Oulun seudun ammattiopiston
ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä ensi-iltaan tuleva
musikaali Täällä Pohjankartanon alla peilaa suomalaista
identiteettiä sketsien kautta.

Esko Aho

Marraskuun puolivälissä saa Oulussa ensi-iltansa Madetojan musiikkilukion suurhanke, Suomi 100 -musikaali Täällä Pohjankartanon alla. Yhteistyöproduktiossa on mukana opiskelijoita myös Oulun seudun ammattiopistosta ja Oulun ammattikorkeakoulusta.

Kaikki osa-alueet, käsikirjoitus, sanoitukset, sävellykset ja tanssit, ovat esittäjien itsensä ideoimia ja toteuttamia. Opettajat ovat lähinnä vain suunnitelleet, laittaneet liikkeelle ja ylläpitäneet toimintaa.

– Olemme tarkistaneet esityksen dramaturgisen muodon ja pitäneet prosessin käynnissä, selvittää musiikkilukion taiteellinen johtaja, musiikin lehtori Johanna Kemppainen.

Näyttelijäjoukkoon kuuluvat musiikkilukion kakkosluokkalaiset Veeti Kainulainen ja Eelis Saurio.

Kainulainen esiintyy kaksoisroolissa Suomen pääministerinä Aleksi Stuffina ja virolaisena rakennusmestarina Gunnarina.

– Meidät jaettiin ensiksi rooliryhmiin, joiden sisällä aloimme hahmottamaan erilaisia rooleja. En alussa tiennyt, että minusta tulee pääministeri Stuffi. Mutta kaikki yhteydet oikean maailman henkilöihin ja tapahtumiin ovat hyvin hallitusti satunnaisia.

Saurio näyttelee byrokraatti Stefan Strömbergiä, joka käy aina kesken kaiken tarkastamassa, että hommat hoituvat EU-direktiivien mukaisesti.

– Jos lavalla näkyy turisteja, byrokraatin täytyy tarkastaa, etteivät heidän salamavalonsa häiritse saimaannorpan pesintää. Mummoilta pitää katsoa, että heidän tekareidensa kaltevuusaste on oikea.

Pohjankartanon juhlasalin näyttämölle nousee musikaaliesityksissä 53 nuorta, joista osa soittaa myös big bandissa. Kaikkiaan esittäjiä on yli 70.

Ammattiopistolaiset vastaavat puvuista, markkinoinnin suunnittelusta ja toteutuksesta, monikamerataltioinnista, projisoinneista, maskeerauksesta ja kampauksista.

Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden vastuulla on ollut musikaalin visuaalinen ilme, juliste ja käsiohjelma.

Alansa huippuammattilainen Vellu Halkosalmi sovitti opiskelijoiden sävellykset musiikin lehtori Jaakko Jauhiaisen johtamalle big bandille.

Koreografiaa suunnittelemassa ja ohjaamassa on ollut mukana tanssinopettaja Annamari Kess.

Täällä Pohjankartanon alla on suunnattu nuorille ja aikuisille, yläasteikäisille ja siitä ylöspäin.

Tekijät määrittelevät tuotoksensa humoristiseksi, satiiriseksi ja itseironiseksi musikaalitulkinnaksi suomalaisista ilmiöistä.

Juoni etenee löyhän kehyskertomuksen puitteissa. Käytännössä se tarkoittaa sketsejä; miten eri hahmot kokevat Suomen ja suomalaisuuden.

”Työtapamme perustuu siihen, että opiskelijat saavat kosketuksen oikeaan musikaalin tekemiseen pukuja ja maskeja myöten. Tämän jälkeen he tietävät, mitä kaikkea musikaalityö voi tarkoittaa.”

Anne Ålander

Madetojan musiikkilukion
musiikin lehtori

Pohjankartanon lavalla nähdään edellä mainittujen roolihenkilöiden lisäksi turisteja, saunaäijät, äkäset mummot ja papat, Totte & Åke ja ruotsalaisnaiset, rallienglantityypit ja vartijat, tiernapojat, kiroilun MM-kisojen seremoniamestari Tapani Antero, rakennusmestari Gunnarin ulkomaalaiset työmiehet, ilmasuunsoittajat ja byrokraatti Stefa Strömbergin assistentti Pekka Suomela.

– Musikaalia työstäessämme huomasimme, miten ihan normikielessäkin kiroileminen on yksi suomalainen ilmiö. Koska teemme tätä projektia koulutyön puitteissa, emme voi pelkästään kiroilla lavalla. Loimmekin esitykseen kiroilun MM-kisat, joissa kaikki tietysti menee loppumetreillä pieleen, niin sanotusti jäädytään, kertoo musiikin lehtori ja draamaopettaja Anne Ålander.

– Työtapamme perustuu siihen, että opiskelijat saavat kosketuksen oikeaan musikaalin tekemiseen pukuja ja maskeja myöten. Tämän jälkeen he tietävät, mitä kaikkea musikaalityö voi tarkoittaa.

Täällä Pohjankartanon alla -musikaalista nähdään Pohjankartanon juhlasalissa Oulussa seitsemän esitystä: 16.11. ensi-ilta kello 19; 17.11. koululaisnäytös kello 10 ja yleisönäytös kello 19; 18.11. yleisönäytökset kello 13 ja 18 sekä 19.11. yleisönäytökset kello 13 ja 16.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.10.2017.