Luvassa silmäpeliä ja lento-suukkoja

Pohjois-Suomen ensimmäinen burleskifestivaali nähdään perjantaina Oulussa.

Tarjolla on tanssia, teatteria, korsetteja
ja flirttiä – huumoria unohtamatta.

Anne Helaakoski

Kun LaLa L’More ja Director’s Kat keikistelevät kameran edessä keskustassa Torikadulla, on vaarana, että liikennevalojen vaihtuminen jää joiltain ohi meneviltä huomaamatta.

Neidot antavat silmäkarkkia ja esimakua ensi perjantaina ravintola Ilonassa järjestettävästä Kaamos Kabaree -burleskifestivaalista.

Festivaalin järjestää oululainen fuusioburleskiryhmä Kinky Carnival Burlesque, joka saa vieraakseen myös taiteilijoita pohjoisesta sekä Etelä-Suomesta.

LaLa L’More, eli siviilissä Kinky Carnival Burlesquen varapuheenjohtaja ja tapahtumapromoottori Mette Hänninen sekä Director’s Kat, puheenjohtaja Eeva-Maria Kauniskangas kuvailevat burleskia monisäikeiseksi taiteenlajiksi.

Poikkitaiteellisesti se yhdistelee teatteria, tanssia ja komediaa, ja tietysti seksikkyyttä.

– Se on sensuellia, mutta myös hauskaa. Seksikkyys ei ole päätarkoitus, burleskin kautta voi kertoa vaikka Nalle Puhista, kuten on muuten tehtykin, kertoo Hänninen.

Burleski on tarkoitettu aikuisille, mutta se ei ole aikuisviihdettä, korostavat naiset. Verrattuna strip­teaseen, se on enemmän teasia kuin stripiä.

– Enemmän pointtina on se, mitä ei näytetä. Kirjoittamaton sääntö on, ettei kaikkea riisuta. Joku voi näyttää enemmän, toinen riisua vain yhden hansikkaan, tai joku vain tanssia. Kaikki käy, selittää Hänninen.

Hännisen ja Kauniskankaan mukaan burleski sopii kaikille, oli sitten nainen, mies tai muun-sukupuolinen. Alaikäisiä ei kuitenkaan lavalle päästetä.

– Ryhmässämme nuorimmat ovat 19-vuotiaita, vanhimmat nelikymppisiä, kertoo Kauniskangas.

Vartalon koolla tai muodoilla ei ole merkitystä.

– On ihanaa, että mukana on monta erilaista kroppaa. Ryhmässä ei anneta kenenkään puhua rumasti itsestään. Silloin huudetaan, että ”ei, sinä olet jumalatar”. Kannustus on tärkeää, kun siinä on henkisestikin paljaana, kertoo Hänninen.

Kuten taiteilijanimetkin kertovat, lavalle mennään roolihahmona. Arkakin voi olla lavalla aivan eri ihminen.

– Burleski on rajaton roolileikki. Jos jokin sytyttää sinut, tee se, usuttaa Kauniskangas.

– Hyvä sanonta on, että pukuleikki alkaa viisivuotiaana eikä lopu koskaan, säestää Hänninen.

Kinky Carnival Burlesque -ryhmässä on vaihtelevasti noin 25 jäsentä. Kerralla esiintyy 10–15 tanssijaa.

Ryhmä halutaan pitää pienehkönä, jotta toisiin pystyy tutustumaan. Harjoitukset ja esiintyminen ovat intiimejä tilaisuuksia.

Perjantain Kaamos Kabareessa on luvassa neljä neljän esityksen settiä, joiden välissä on puolen tunnin tauko. Paikalla on myös näytteilleasettajia sekä pukukilpailu.

Järjestäjät haluavat ehdottomasti, että yleisökin pukeutuisi joko kabaree- tai halloween-teemaisesti.

– Tämä on burleskitaiteilijoiden lempikausi, saa pukeutua julkisesti. Lokakuussa järjestetään paljon burleskiesityksiä ympäri Suomen, Kauniskangas kertoo.

Paineita ei kuitenkaan kannata pukeutumisesta ottaa. Hansikkaat tai puuhka jo riittävät hyvin.

– Kannattaa tulla paikalle avoimin mielin ja pilke silmäkulmassa. Ennakko-odotukset ovat turhia, sillä kaikki esitykset ovat niin erilaisia, kertovat naiset.

Fakta

Kaamos Kabaree

Ravintola Ilonassa perjantaina 6. lokakuuta. Ovet avautuvat kello 20.30, esitys alkaa kello 21.30.

Järjestää oululainen fuusioburleskiryhmä Kinky Carnival Burlesque yhteistyössä rovaniemeläisen Midnight Sun Burlesquen ja muiden itsenäisten burleskitaiteilijoiden kesken.

Paikallisten esiintyjien lisäksi lavalla nähdään suomalaisen burleskin pioneerit Bettie Blackheart ja Frank Doggenstein sekä Miss D’Wine, Basil Naughty, Olivia Occulto, Hasard Le Sin sekä Dick Tator.

Erikoisuutena nähdään kokonaan miesesiintyjistä koostuva osio, House of Boylesque.

Tietoja: kinkycarnivalburlesque.com

Herr E. Satyr pyrkii heittämään yli

Anne Helaakoski

Kun Herr E. Satyr näki burleskia ensimmäisen kerran alkutalvesta 2015, hän oli täysin myyty. Esitykset olivat huikeita ja lisäksi burleskiin kuuluva kannustaminen ja hurraaminen loivat mahtavan tunnelman.

– Siitä kipinä taisi tulla, vaikka menikin vuosi, ennen kun lähdin mukaan Kinky Carnival Burlesque -ryhmään.

Herr E. kertoo nauttivansa siitä, että burleskissa on vapaus tehdä kaikkea, ja saa, ja on jopa suotavaa, lyödä yli. Toisaalta burleskilla on hänelle myös ”vakavampi” merkitys.

– Olen kamppaillut paljon kehonkuvan kanssa ja koen, että myös miehille luodaan aika voimakkaita odotuksia muun muas­sa rasvaprosenttiin ja lihaksiin liittyen, ja siihen, mikä koetaan seksikkääksi. Itse en ole erityisen pyöreä, mutten myöskään mitenkään tikissä.

Herr E. sanookin haluavansa nähdä itsensä eräänlaisena lähettinä sille, että myös ”rupsahtaneemmat” miehet ovat seksikkäitä. Enää ei tarvitse olla se stadin revityin kolli.

Ennakkoluuloja Herr E. ei ole erityisemmin kohdannut. Hän muistelee, että kun oli esiintymässä Ööpisgaalassa, miehet olivat jopa enemmän innoissaan esityksestä kuin naiset.

– Se hieman yllätti.

Esityksistään Herr E. haluaa tehdä humoristisia, lyödä huumorin yli, ja kujeilla jutuilla. Mitä typerämpää ja mauttomampaa hän saa aikaiseksi, sen parempi.

– Vaikka pakkohan on sanoa, että kun kieli on tarpeeksi syvällä poskessa, löytyy huumoristakin kanava hieman herätellä katsojia pohtimaan vaikkapa yhteiskunnallisia asioita, tai sitä, että tästäkö minä todella nautin.

Herr E. kannustaa ihmisiä kokeilemaan burleskia.

Ensimmäinen kerta jännittää aivan helvetisti, mutta kun lavalle astuu ja yleisö alkaa hurrata, niin huh huh, mies kuvailee.

Kaamos Kabareessa on Herr E:n mukaan niin kovia nimiä, että tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi ja käydä tutustumassa burleskiin.

– Ja helpotukseksi esiintymistä arkailevalle sanoisin, että ei hätää: en minäkään vielä tiedä, mistä oikein on kysymys.

Burleskiasuihin saa halutessaan menemään aikaa ja rahaa, mutta kekseliäisyydellä, mielikuvituksella, tuunaamalla ja lainaamallakin pärjää, kertovat Director’s Kat (Eeva-Maria Kauniskangas, vas.) ja LaLa L’More (Mette Hänninen).



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 05.10.2017.