Kuusamon ikkuna maailmalle

Ruka Nordicin pääsihteeri Seppo Linjakumpu tietää, että kisojen merkittävyyttä ei voi mitata rahassa.

Ulla Ingalsuo

Ruka Nordiciin on aikaa reilu kuukausi, ja Seppo Linjakummun kädet ovat täynnä töitä. Pääsihteeri neuvottelee, valitsee, johtaa, koordinoi, päättää ja houkuttelee.

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna Kuusamossa järjestettävissä kisoissa maastohiihdon ja yhdistetyn maailmacup-kiertueet aloittavat kautensa ja mukana ovat myös Puolassa jo viikkoa aiemmin kauden ensimmäiset kisansa hypänneet mäkimiehet. RukaNordic järjestetään nyt jo 16. kerran ja tänä vuonna kisataan 11:ssa maailmancupin osakilpailussa.

Lumesta ei ole huolta: vaikka taivaalta ei tulisi hiutalettakaan, kisat pystytään järjestämään viime talvena säilötyn lumen turvin. Muhan alla on lunta viiden kilometrin mittaiselle ladulle.

Linjakummun suurin haaste on talkooväki. Kisoissa tarvitaan noin 700 vapaaehtoista, joitten saaminen ei ole aivan yksinkertaista.

– Paitsi että tulijoita ei ole yhtä paljon kuin aikaisemmin, myös ihmisten sitouttaminen pitkään työrupeamaan on vaikeaa. Moni ilmoittautuu viime tipassa eikä opiskelijoita ole tänä vuonna edellisvuosien tavoin. Ammatillisen koulutuksen säästöpaineet näkyvät myös meillä.

”Olosuhteiden puolesta meillä ei ole montaa haastajaa maastohiihdossa ja yhdistetyssä, mutta mäkikisoille on ottajia.”

Linjakumpu sanoo monen konkaritalkoolaisen kyseenalaistavan myös työn mielekkyyden, kun rankan urakan jälkeen järjestävälle seuralle Kuusamon Erä-Veikoille ei välttämättä jää käteen mitään.

– Ymmärrän kritiikin. Minun pitää vain kannustaa ja korostaa kisojen merkitystä pitäjän hyväksi. Tänä vuonna tilanne on helpompi, sillä Kuusamon kaupunki, Hiihtoliitto ja yritykset korjasivat omia osuuksiaan. Kaikki ei jää meidän harteillemme ja voimme tehdä kisoilla halutun tuloksen.

Myös Kuusamon Erä-Veikkojen toiminnanjohtajana toimiva mies sanoo, että seuralle pitää jäädä 100 000 euroa, jotta budjetoidut kulut ja talkootyö saadaan katettua.

Muuten Ruka Nordicille kuuluu hyvää. Määrätietoista työtä on tehty keväästä lähtien yhdessä vastuualueiden vetäjien kanssa.

– Olosuhteiden puolesta meillä ei ole monta haastajaa maastohiihdossa ja yhdistetyssä, mutta mäkikisoille on ottajia. Jos paikat eivät ole kunnossa, et saa kisoja. Vastikään kuulin ensimmäisen kerran, että moitteita FIS:ltä ovat saaneet myös itävaltalaiset ja norjalaiset kisajärjestäjät.

Linjakumpu osallistui juuri Zûrichissa Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n kokoukseen, missä keskusteltiin tulevien vuosien alustavista suunnitelmista. Kisat on nyt varmistettu Rukalle vuoteen 2020.

Linjakumpu sanoo, että kaupungin Rukan mäkeen tekemä miljoonainvestointi on rauhoittanut tilanteen Kuusamon osalta eikä FIS:n taholta ole tullut sellaisesta painostusta kuin aikaisemmin. Rukan ovat pelastaneet uusi tekniikka ja alkutalven lumivarmuus.

– Pari vuotta sitten piti antaa näyttöjä näyttöjen perään. Nyt tätä työtä ei ole, vaan voimme keskittyä yksityiskohtien hiontaan.

Matkailullisesti kisat ovat Kuusamolle äärettömän tärkeät. Hiljaiseen alkukauteen on saatu tapahtuma, jossa majoituskapasiteetti ei enää riitä Rukan ydinalueella.

– Kisat ovat miljoonien arvoiset. Mistään muusta tapahtumasta et saa sataa tuntia suoraa televisiolähetystä tai 45 sekunnin matkailumainoksia lähetysten alle. Ruka Nordic on Kuusamon ikkuna maailmalle.

Fakta

Seppo Linjakumpu

59-vuotias Kuusamon Erä-Veikkojen toiminnanjohtaja ja Ruka Nordicin pääsihteeri.

Valmistui agrologiksi 1981. Toiminut aiemmin maanviljelijänä, maatalousneuvojana Posiolla, maataloussihteerinä Kuusamossa, Lähivakuutuksen toimitusjohtajana Kuusamossa sekä Koillis-Suomen aluemessujen päällikkönä. Mukana pitkään myös Koillismaan Osuuskaupan luottamustoimissa.

Kotoisin Kuusamon Vasaraperältä. Asuu lapsuudenkodissaan Kitkan törmällä puolisonsa Marja-Leenan kanssa. Perheeseen kuuluu myös kaksi tyttöä, Henna ja Niina. Vuoden ikäinen tyttärenpoika Leevi on ukin silmäterä.

Harrastaa liikunta – erityisesti suunnistusta ja hiihtoa –, kalastusta, metsästystä, kirjallisuutta sekä järjestötoimintaa kotikylässä ja reservinupseereissa.

Lupaava yleisurheilija: juoksi aikoinaan 800 metriä aikaan 1.59 ja 400 metriä 52 sekuntiin. Mukana Umpihankihiihdon MM-kisoissa jo viisi kertaa. Hiihti viime keväänä Kuusamon 12 tunnin hiihdossa 11 tunnin aikana perinteisellä tyylillä 110 kilometriä.

Valittiin Kuusamossa vuoden 2016 Jäljenjättäjäksi eli vuoden kuusamolaiseksi. Palkinnon jakavan Kuusamon Nuorkauppakamarin mukaan Linjakumpu edistää toiminnallaan hyvinvointia, periyttää tietoa sekä taitoa ja tekee Kuusamoa tunnetuksi niin Suomessa kuin koko maailmalla.

Seppo Linjakumpu tekee työtään Ruka Nordicin pääsihteerinä paitsi urheilun, myös paikkakunnan näkyvyyden eteen.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.10.2017.