Hallissa mietitään remonttia

Oulun kauppahalli on Suomen kolmanneksi vanhin kauppahalli.

Remontti kytkeytyy naapurin ”hotelli Hallikaisen” suunnitelmiin.

Hotellista halutaan aiottua suurempi. Ratkaisua poikkeamisluvasta odotetaan lähiaikoina. Se voi olla kielteinen.

Kari Sankala

Oulu

Suomen kolmanneksi vanhimpaan, yli 116-vuotiaaseen Oulun kauppahalliin suunnitellaan remonttia.

Oulun kaupungin talousarvioesityksessä halliin esitetään varattavaksi vuosille 2018–2020 yhteensä 2 250 000 euroa.

Tulevasta peruskorjauksesta ei ole vielä päätöstä. Naapurista kaupunginhallitus on varannut tontin niin sanotulle Hallikaisen hotellille ja monitoimitilalle.

Hotellisuunnitelma on kuitenkin seissyt paikallaan, kun alun perin gasthaus-tyyppisestä hotellista halutaan huomattavasti aluksi aiottua suurempi.

Viimeisessä suunnitelmassa hotellissa oli huoneita noin 130 kappaletta, mutta yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa on sisässä hakemus 170 huoneen hotellin rakentamiseksi.

Kaavoittajan ratkaisua poikkeamisluvasta odotetaan lähiaikoina. Lupapäätös ei ole välttämättä myönteinen, sillä hotellisuunnitelma on jo kertaalleen lihonut.

Oulun kauppahalli kuuluu liikelaitos Oulun Tilakeskuksen rakennuksiin. Johtaja Jouko Leskinen sanoo, että kauppahallin remontti liittyy it-miljonääri Jyrki Hallikaisen hotellisuunnitelmiin.

– Tarkoituksena on valmistella hotellin tuloa, vaikka sitä ei aivan pian tulisikaan.

– Itse kauppahallin remontti vie 6–8 kuukautta. Se on määrä tehdä ensi kesän jälkeen talvella 2018–2019. Parhaillaan selvitellään, pitäisikö meidän järjestää hallille väistötilat, kuten Helsingin Hakaniemen torilla on kauppahallin kanssa tehty.

Oulussa väistötilat mahtuisivat vaikkapa Ahtisaaren aukion pysäköintialueelle. Leskinen arvelee, että väistötilojen kohdalta ratkaisu saadaan loppuvuoden aikana.

Kaupungin budjettiesityksessä kauppahallin saneeraus ajoittuu vuosiin 2018–2020.

Remontti sisältää rakennus- ja taloteknisen peruskorjauksen, kauppatorin aittojen ja makasiinien siirron hotellihankkeen tieltä sekä niiden muutos- ja korjaustyöt. Lisäksi on määrä rakentaa korvaavia varasto- ja WC-tiloja.

Oulun hallia vanhempia ovat vain Helsingin Hakaniemen ja Hietalahden torien kauppahallit. Tampereen kauppahalli avasi ovensa kuukausi Oulun hallin jälkeen.

Oulun kauppahallin ensimmäiseksi kauppapäiväksi on mainittu 8. toukokuuta 1901. Rahatoimikamarin esimies P.J. Helsingius joutui Kalevassa julkaistulla ilmoituksella määräämään kauppahallin avattavaksi kyseisenä päivänä.

Määräystä tehostivat venäläiset sotilaat – kasakat, jotka joutuivat puolipakolla ajamaan kauppamiehet ja -naiset halliin. Kauppahallien perustaminen liittyy erityisesti lihakaupan hygienian parantamiseen.

Oulun halli olikin ensisijaisesti lihakauppa eikä kalakauppa.

Edellä mainitut tiedot perustuvat Antero Mäkelän ja Esa Flinkin kokoamaan hallihistoriaan, joka julkaistiin satavuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2001.

Oululaisille Sinikka ja Kyösti Leinoselle kauppahalli on mieleen.

– Tämä on erittäin kotoisa ja viihtyisä avojalakaselle, Kyösti Leinonen kehuu.

– Tykkään käydä hallissa. Pitäisi jopa käydä useamminkin, Sinikka Leinonen sanoo.

Fakta

Kauppahallin suojelumääräykset

Oulun kauppahallin korttelissa on nykyisessä asemakaavassa kolme erilaista suojelumerkintää.

SR-1 kertoo, että halli kuuluu suojeltavien rakennusten korttelialueeseen.

Itse hallilla on merkintä sr-10 eli suojeltava rakennus. Rakennus on korjattava sen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen.

Viereinen yksikerroksinen punatiilirakennus on saanut suojeltavana rakennuksena merkinnän sr-20. Rakennuksen julkisivu pitää korjata käyttäen alkuperäisiä tai korvaavia materiaaleja. Sisätiloissa voi tehdä toiminnan vaatimia muutoksia.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 31.10.2017.