Elviira Suulasvuo palaa näyttämölle Primadonnassa

Näyttelijä Jaana Kahra ammentaa näyttämölle ensi kertaa teatterihistoriaa. Sieltä paljastuu kollegoita useassa eri polvessa. – Kunnioitin tätä ammattia nuorena suunnattomasti, hän kertoo.

Seniorisoppa tuo estradille erään 1939 syntyneen neiti-ihmisen.

60 vuotta

Eeva Kauppinen

Näyttelijä Jaana Kahra ilmestyy Oulun kaupunginteatterin ylälämpiöön tyylikkäästi harmaantuneena. Yllään hänellä on siniseen shiftaava valkoinen pitsileninki, joka sointuu täydellisesti yhteen uuden hiusvärin kanssa. Tällaisena tyyli-ikonina Kahra esiintyy uudessa Seniorisopassa, jonka nimi on Primadonna.

Ja primadonnahan tarkoittaa alunperin oopperan tai operetin ensimmäistä naista.

– Samaa tarkoitti myös teatteridiiva, jolla nykyään on negatiivisempi sävy, Kahra sanoo.

Primadonna on ensimmäinen esitys, jossa Jaana Kahra ammentaa omasta teatterisuvustaan ja juuristaan. Eräs esityksen henkilöistä on Elviira Suulasvuo, entinen Pratström. Tämä karikatyyrinen naishahmo syntyi 1939 radiota varten, mutta siirtyi sieltä myös esityslavoille ja toisen maailmansodan aikaan rintamakiertueille.

– Tällä ”nuorehkolla neiti-ihmisellä” on aivan ihana nimi. Hän haluaa olla hyvin sympaattinen ihminen, ”kaikkien kaveri”, ja jakaa mielellään runsaasti neuvoja, miten asiat tulisi hoitaa, Kahra kuvailee.

– Suulasvuo on tuon ajan Hyacinth Bucket.

Esityksen rakenne on sellainen, että yleisöä arvuutetaan primadonnan henkilöllisyydestä. Siksi siitä ei voi tämän enempää puhua. Kyse on selvästi kunnianosoituksesta.

– Näytelmä on minulle hyvinkin läheinen. Se pitää tulla katsomaan, sitten syy selviää, Kahra sanoo arvoituksellisesti.

Jaana Kahra kuuluu nimekkääseen teatterisukuun. Hänen vanhempansa olivat näyttelijät Eila Rinne (1920–1991) ja Kalevi Kahra (1927–1998). Myös äidinäiti oli ammattinäyttelijä, jonka ensimmäinen työpaikka oli Oulun Työväen Teatteri 1910-luvulla.

Kahran isoveli Kimmo Kahra on teatteriohjaaja.

Jaana Kahra kertoo kuitenkin, ettei ammatinvalinta ollut mikään yksinkertainen ja itsestään selvä asia.

– Kyllä minä aina haaveilin näyttelijän työstä. Mutta mitä enemmän haaveilin, sitä mahdottomammalta se tuntui, Kahra kertoo.

– Kunnioitin ammattia suunnattomasti, ylipaljon. Ja sitä korkeaa moraalia ja vakavuutta, millä esimerkiksi vanhempani työhönsä suhtautuivat. Ajattelin, ettei minusta voi olla noin ylevään ammattiin.

Millaiselta teatterin maailma lapsen mielestä näytti?

– Se oli jotenkin hohdokasta, vaikka olisi näytelty mitä, vaikka Victor Hugon Kurjat. Jotakin maagista siinä on aina ollut. Lapsena ihailin kaikkia teatterilaisia, ihan vaan kaikkia, Kahra sanoo.

– Ainahan sinne teatteriin olisi ollut lähdössä, mutta me päästiin vain harvoin. En kuulu siihen sukupolveen, joka olisi koko ajan ollut vanhempiensa työpaikalla. Ei, meillä oli apulainen kotona, joka piti meistä huolta. Ei ollut vaihtoehtoa. Vanhempien työ oli aamua-iltaa, aamua-iltaa, eikä ollut mitään vuorotarhoja siihen aikaan.

Seniorisoppa on Kahran mielestä loistava idea. Esityssarja tarjoaa ikäihmisille mahdollisuuden kohdata toisiaan kokemuksiaan ja muistojaan jakaen.

– Kommentit tulevat suoraan, kun ihmiset tuovat esityksen jälkeen soppalautasiaan pois. He purskauttavat sen ensimmäisen fiiliksen tai rupeavat kyselemään aiheesta tarkempia yksityiskohtia.

Motivoiko tällainen sinua näyttelijänä?

– Ehdottomasti. Välitön palaute on parasta.

FAKTA

Jaana Kahra

Näyttelijä, syntynyt 14.10.1957 Porissa, mistä perhe siirtyi Tampereelle ja Helsinkiin. Asuu Oulussa.

Kiinnitykset Näyttelijäharjoittelija ja näyttelijä Savonlinnan kaupunginteatteri 1979–1985, Lappeenrannan kaupunginteatteri 1985–1987, Kemin kaupunginteatteri 1987–1995, Oulun kaupunginteatterissa vuodesta 1995.

Rooleja Oulussa mm. Bobby Fisher asuu Pasadenassa (Ellen) 1995, Rakkausjuttu (nainen 13–44 v.) 2001, Maria Silfvan (7 roolia) 2003, Mobile Horror (Terhi) 2003, Valmentaja (Meerit) 2004, Turistin paluu (Meena) 2005, Kuningatar K (kuningatar Kristiina) 2007, Suomen hevonen (Aili) 2007, Prinsessa Rosa Ruusunen (ilkeä haltijatar Luna) 2010, Ronja Ryövärintytär (Undis) 2013, Yksiöön en Äitee ota (Aili) 2014, Sänky (Äiti) 2015, Kaiken Kirja (Täti Pie) 2016, Seniorisoppa – Primadonna 2017, Ilosia aikoja Mielensäpahoittaja (Emäntä) 2017.

Tulossa My Fair Lady (Rouva Pearce, Henry Higginsin taloudenhoitaja), ensi-ilta tammikuussa 2018.

Primadonnan esitykset jatkuvat loppuvuoden ja vielä keväällä 2018. Työryhmään kuuluvat Oulun kaupunginteatterin näyttelijät Jaana Kahra ja Anne Syysmaa.

Primadonna-esityksessä näyttämöllä on Jaana Kahran perimiä asioita ja muistoja ruokkivia museoesineitä.

Jaana Kahra on näytellyt Oulun kaupunginteatterissa vuodesta 1995. Kuvassa hänet nähdään Kuningatar K:n roolissa Laura Ruohosen samannimisessä näytelmässä (2007) yllään Pasi Räbinän suunnittelema hovipuku.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.10.2017.