Kansan­lauluja ja aarioita

Koloratuurisopraano Ida Basilierin upea ura oli unohtua historiankirjoihin sivu­mainintoina.

Nyt Kalajoen kotiseutuyhdistyksen tuottama musiikkinäytelmä nostaa Tavastviikin satakielen takaisin parrasvaloihin.

Anu-Maija Kärjä

Kalajoki

Kalajoella torstaina ensi-iltansa saava musiikkinäytelmä kertoo koloratuurisopraano Ida Basilierin elämänvaiheista. Merkittävän elämäntarinan ohella näytelmä on mielenkiintoinen katsaus 1800-luvun lopun Suomen ja Euroopan kulttuurielämään, jossa Basilier kohtaa
Jean Sibeliuksen ja Leo Tolstoin.

– Ida on sopiva päähenkilö Suomi 100 -tapahtumalle, sillä hän oli aikanaan hyvin moderni, sisukas ja lahjakas nainen. Hän ei perheellisenäkään hylännyt uraansa ja kutsumustaan taiteilijana. Ida oli myös osaltaan luomassa pohjaa itsenäisen Suomen kulttuurielämälle, kertoo musiikkinäytelmän tuottaja ja kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Sari Alajoki.

Harjoitukset ovat alkamassa Kalajoen kristillisen opiston salissa. Valoja säädetään ja puvustuksen kanssa on meneillään viimehetkien hienosäätö. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Raimo Hentunen vaikuttaa tyyneltä ja tyytyväiseltä.

– Draaman kirjoittaminen todellisista ihmisistä on aina haaste. Otin vapaudet sepittää Idan elämänvaiheiden ympärille keksittyjä koh­tauksia, jotka kuitenkin voisivat olla totta. Faktat on otettu Idasta tehdystä opinnäytetyöstä, teatterihistoriasta ja muistelmista.

Näytelmä vie katsojan aluksi Idan lapsuuden maisemiin, Kalajoen Tyngälle. Heinäpellolla naapurin Annan korviin kantautuu hyvän ystävän, Idan, laulu. Anna on Hentusen mielikuvituksen luoma hahmo.

– Idan ja Annan tarinaa kerrotaan limittäin, käyden kuitenkin läpi Idan menestystä ja saavutuksia Annalle lähetettyjen kirjeiden kautta, kuvailee Hentunen musiikkinäytelmän tarinallista kuljetusta.

Niin näytelmässä kuin todellisuudessakin elämä kuljetti Idaa Oulun kautta lauluoppiin Helsinkiin ja aina Pariisiin asti. Avioitumisen myötä Ida Basilier muutti lopulta Kristianiaan, nykyiseen Osloon. Oulun aikaisilta ystäviltä saatu kultainen rannerengas kulkee edelleen Basilierin suvussa.

– Kävin elokuussa tapaamassa isoäitinsä mukaan nimettyä vuonna 1928 syntynyttä Ida Basilieria ja hänen perhettään Oslossa. Kultaisen rannerenkaan lisäksi Idan esiintymisasuja, leikekirjoja ja albumeja on edelleen olemassa, Alajoki kertoo vierailustaan.

Basilierin rooleissa nähdään kaksi kalajokislähtöistä sopraanoa. Aluksi nuorta Idaa esittää sopraano Annuliina Ikäheimo ja jälkimmäisellä puoliajalla Idan rooliin hyppää mezzosopraano Laura Mäkitalo.

– Idan esittämä ohjelmisto on tarjoiltu parhaalla mahdollisella tavalla. Hänhän esitti hyvin monenlaista musiikkia aina kansanlauluista aarioihin. Tämän musiikkinäytelmän ohjelmanumerot kelpaavat maailman salonkeihin, mutta nyt niitä ei tarvitse lähteä välttämättä iltapuku päällä kuuntelemaan, Ikäheimo kuvailee.

– Saimme myös itse vaikuttaa esitettävään ohjelmistoon. Ida oli koloratuurisopraano, joten hänen repertuaarinsa ei sellaisenaan olisi tähän musiikkinäytelmään sopinut. Oma suosikkini on Rosinan aaria Sevillan parturista, Una voce poco fa, jatkaa Mäkitalo.

Aarioiden lisäksi näytelmässä kuullaan suomalaista kansanlaulua, muun muassa Kuulaa ja Merikantoa.

Laulun ammattilaisten lisäksi näytelmän musiikista vastaa Haapaveden kamariorkesteri, Timo Hannulan johdolla. Näyttelijät ovat puolestaan pitkän linjan harrastajia lähialueelta.

– Tänä päivänä puhutaan paljon yhteisöllisyydestä. Sitä tämä musiikkinäytelmä on parhaimmillaan. Meillä on yhteinen tahtotila, Hentunen kiittelee yli neljänkymmenen hengen työryhmää.

– Tämä on ylimaakunnallinen ponnistus, vaikka suurin osa tekijöistä onkin kalajokisia tai sieltä kotoisin olevia. Tekijöilleen tästä tulee, ja on jo tullut, merkityksellinen ja ainutlaatuinen kokemus. Laajemman merkityksen määrittää lopulta yleisö, pohtii Alajoki.

Mutta mitä näytelmässä tekevät Tolstoi ja Sibelius?

– Tolstoin kerrotaan tokaisseen Idalle Pietarissa: ”Älä sitten koskaan mene naimisiin.” Tästä halusin kirjoittaa oman kohtauksen. Sibeliuksen ja Idan todellisesta kohtaamisesta ei puolestaan ole varmuutta, mutta kerrotaan, että Idaa kuultuaan nuori mies päätti ryhtyä säveltäjäksi, tarinoi Hentunen.

Fakta

Ida Basilier-Magelssen

Kalajoen kotiseutuyhdistys juhlistaa 80-vuotisjuhlaansa ja Suomen 100-vuotisjuhlaa näytelmällä, joka kertoo Kalajoelta maailmanmaineeseen ponnistaneen oopperatähden Ida Basilierin tarinan.

Basilier syntyi 10.9. 1846 Nivalassa, kuoli 23.5. 1928 Hegrassa, Norjassa.

1878 Avioliitto Johan Cammermeyer-Magelssenin (1835–1910) kanssa, lapset 1879 Aja, 1883 Johan, 1896 Fanny.

Haudattu Norjan Hegraan, missä on hänelle nimetty tie ja muistomerkki.

Näytelmän ensi-ilta on tänään torstaina 12.10. kello 19 Kalajoen kristillisessä opistossa.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Raimo Hentunen

Tuottaja: Sari Alajoki, Kalajoen kotiseutuyhdistys ry.

Puvustus: Jaana Öljymäki.

Lavastus: Markku Hernetkoski.

Ida Basilierin rooleissa: Annuliina Ikäheimo ja Laura Mäkitalo.

Haapaveden kamariorkesteri, johtaa Timo Hannula.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 12.10.2017.