Viimeiset Hullut Päivät Oulun Stokkalla

Stockmann myy tavaraa Oulussa vielä ensi tammi-
kuun loppuun asti.

Pasi Klemettilä

Oulu

Tiistaina aamulla Stockmannin tiloissa oli jo paljon keltaisilla hupuilla peitettyjä tavarakasoja. 31. kertaa Oulussa järjestettävät Stockmannin Hullut Päivät järjestetään haikeissa tunnelmissa, että kyseessä on viimeinen kerta Oulussa.

– Erikoista on tunnelma. Henkilökunnalle hullut päivät ovat viimeiset, sanoo tavaratalon johtaja Pentti Korhonen.

– Ensimmäisenä syksynä ei ollut sellaista ryntäystä kuin muissa tavarataloissa, Silloin Hullut päivät oli oululaisille uusi asia. Mutta hyvin äkkiä se tuli selväksi, mistä on kysymys. Myynti on kasvanut sen jälkeen koko ajan, Korhonen muistelee vuoden 2001 avajaisia.

Hänen mukaansa tavaratalon lopettaminen Oulussa ei näy nyt tarjolla olevan tavaran määrissä tai hinnoissa.

Henkilökunnan työasuissa saattaa olla kuitenkin jotain erilaista. Työasuna on perinteiseen tyyliin keltainen t-paita.

– Meillä on nyt sisäinen kilpailu henkilökunnalle, Pimp my t-shirt. Siinä saa käyttää hullua luovuutta ja muunnella sitä t-paitaa. Sitä vähän pelonsekaisesti odotetaan, mitä sieltä tulee, Korhonen hymyilee.

Korhonen sanoo, ettei hän tiedä kaikkia niitä seikkoja, jotka vaikuttivat Stockmannin päätökseen lähteä Oulusta.

Hän sanoo olevansa siitä ylpeä, että Oulun Stokka on aina toiminut hyvin kaikilla mittareilla.

– Oulu itsessään ei ole ehkä ollut se ongelma. Mutta jos myyntiä olisi ollut enemmän, ehkä tilanne olisi erilainen. Tai jos kallioparkki olisi saatu aikaisemmin, olisiko keskustan tilanne erilainen. Paljon jossittelua.

Korhonen on Oulusta kotoisin.

– Kaupunkikuvaan vaikuttaa, että Stokka ei ole enää täällä. Kun tämä on syntymäkaupunki, tietyllä tavalla pettymys tämä on.

Hän on itse sitä mieltä, että Oulussa voisi hyvin pärjätä pari kolme tavarataloa.

– Oulun kokoiseen kasvavaan kaupunkiin mahtuu mielestäni muutama tavaratalo. Keskustaan ja viiden minuutin ajomatkan päässä keskustasta rakennetaan paljon. Toivottavasti tähän tulee tavaratalo tai talo, jossa myydään tavaraa. Eiväthän kaikki brändit vielä Oulussa ole.

Korhonen tuumii, että myös kaupalliseen sektoriin tarvittaisiin jonkinlaista myyntimiestä Oulun puolesta.

– Olen pitkään katsonut Oulun tilannetta ja olen ollut muuallakin kasvukeskuksissa töissä. Täällä on mahdollisuuksia, mutta pitäisi tuoda enemmän esille hyviä asioita.

Korhonen itse jatkaa työuraansa ensi keväänä Vantaalla kauppakeskus Jumbon Stockmannin johtajana.

Jaana Harju-Anttila on ollut Oulun Stockmannilla koko tavaratalon historian ajan töissä. Osastopäällikkönä toimiva Harju-Anttila on ollut tavaratalossa monessa roolissa.

– Voi sanoa, että ensi shokin jälkeen luovutuksen meininkiä ei ole ollut meillä alusta asti olleilla missään vaiheessa, oliko se sitten ammattiylpeyttä. On annettu työn mennä edellä. Mutta nyt alkaa olla aamukampoja ja aletaan laskea työpäiviä. Totta kai se pikkuisen alkaa vaikuttaa pääkopassa, Harju-Anttila sanoo.

Moni Stockmannin entisistä työntekijöistä on jo lähtenyt, mutta niitä työntekijöitä on vielä viitisenkymmentä, jotka ovat olleet Oulun Stokkalla töissä alusta lähtien.

– Mielenkiinnolla katsotaan peli loppuun asti. Onhan se aikamoinen opinnäytetyö katsoa, miten tällainen iso tavaratalo suljetaan.

Fakta

Vuodesta 2001 lähtien Hulluja Päiviä

Stockmann aloitti Hulluilla Päivillä toimintansa Oulussa lokakuussa 2001. Nyt päivät järjestetään Oulussa 31. kerran, kun niitä on ollut kahdesti vuodessa.

Oulun tavaratalossa on edelleen noin

50

sellaista työntekijää, jotka ovat olleet tavaratalossa töissä sen avaamisesta lähtien.

Kiireapulaisia tulee Hulluille Päiville töihin noin

150

eli saman verran kuin ennenkin.

Stockmann myy tuotteita Oulussa vielä tammikuun ajan. Tammikuun lopussa tavaratalo suljetaan ja helmikuun loppuun mennessä Stockmann vie kimpsunsa ja kampsunsa pois Oulusta.

– Tiedettiin, millainen brändi Stockmann on. Meillä oli kova tahto näyttää, muistelee osastopäällikkö Jaana Harju-Anttila vuonna 2001 järjestettyjä ensimmäisiä Hulluja Päiviä Oulussa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 12.10.2016.