Viides kerta toden sanoo

Galleria Harmaja löysi uudet tilat Pikisaaren Vanhasta villatehtaasta. Kunhan sen naapureiden Proto ry:n ja taiteilijoiden muuttolaatikot on purettu, alkaa tapahtua.

Riitta Taulavuori

Vanhan villatehtaan galleriatilaan tulvii syksyisenä iltapäivänä niin paljon auringonvaloa, että on pakko siristää silmiään.

– Syksyisin ja keväisin voi olla välillä vähän liiankin valoisaa, myöntää kohdevalaisinta katosta roikkuvaan telineeseen asentava galleristi Tarja Myllyaho.

– Mutta aina tarvittaessahan voi laittaa verhot kiinni! Paikkana tämä Pikisaari on todella hieno ja hengeltään toisentyyppinen kuin aiemmat, galleristi jatkaa.

– Superhieno paikka! Tarja on tehnyt mahtavan havainnon, kun on löytänyt tämän, hehkuttaa kuvataiteilija Petri Yrjölä, jonka näyttely Seitti avaa Harmajan näyttelytoiminnan Vanhan villatehtaan kiinteistössä torstaina.

Yrjölä on tyytyväinen näyttelytilaan muun muassa siksi, että hän on voinut tuoda tänne myös kookkaita töitään.

Galleria Harmajalle Vanhan villatehtaan kiinteistö on viides näyttelytila Oulussa. Edellinen, Oulun keskustassa Torikadulla toiminut galleria sulki ovensa puolitoista vuotta sitten.

– Ilmoitin jo silloin, että lopetan vain toistaiseksi, Myllyaho sanoo.

Alalla yli 20 vuotta toiminut galleristi kuvailee olleensa vähän kuin vuorotteluvapaalla. Kuvataidemaailmaa hän ei tänäkään aikana jättänyt, vaan ”teki kaikenlaista pikkukeikkaa” ja esimerkiksi kuratoi Hiukkavaaraa-näyttelyn Oulun taidemuseolle.

Erityisen ja erilaisen uudesta näyttelytilasta tekee Myllyahon mielestä paitsi sijainti myös toiminta-ajatus ylipäätään.

– Tässä on gallerian lisäksi mukana siis myös muita tekijöitä tai toimijoita.

Tilojen päävuokralaisen, gallerian, naapuriin on muuttanut Pohjois-Suomen muotoilijat Proto ry, ja yläkerrasta on remontoitu seitsemän työhuonetta kuvataiteilijoiden ja valokuvaajien käyttöön.

– Kunhan muuttolaatikot on kunnolla purettu, täällä voidaan järjestää esimerkiksi avoimia ovia ja muita yleisölle tarkoitettuja tapahtumia. Niitä voitaisiin järjestää myös muiden Pikisaaren taiteilijoiden ja käsityöläisten kanssa.

Näyttelytilan sijainti vähän etäämmällä kaupungin ytimestä, perinteikkään kulttuurimaiseman keskellä, on Myllyahon mielestä houkuttelevan haastava.

– Käsitys Oulun keskustasta voisi mielestäni alkaa jo laajentua.

Vanhasta villatehtaasta ovat saaneet työhuoneet muun muassa kuvataiteilijat Kari Södö, Helena Kaikkonen ja Leena Kangas.

– Työskentely sujuu täällä varmasti ihan loistavasti. Huoneessa on riittävästi korkeutta, ja mikä parasta, voin tehdä pölyiset työvaiheet erillisessä tilassa, arvioi kookkaita puuveistoksia tekevä Södö.

– Aivan mahtavat tilat. Ja mitkä maisemat! ihastelee työhuonettaan työvälineillään – muun muassa käsin veivattavalla mankelilla ja mehumaijalla – sisustava tekstiilitaiteilija Kaikkonen.

Naapurihuoneessa lämpöpatteria maalaava taidemaalari Leena Kangas tunnustaa Pikisaaren olevan itselleen jännä paikka aivan erityisestä syystä.

– Olen kasvanut tuolla horisontissa näkyvän tehtaan juurella, ja nyt pääsen katsomaan Rommakonselälle toisesta kulmasta.

– Voi olla, että tämä paikka tulee näkymään jollain lailla omissa töissäkin. Täytyy ehkä alkaa pitää jotain impressionistista meripäiväkirjaa ympäri vuoden.

Pikisaari on rakennuskannaltaan merkittävä kulttuurihistoriallinen alue Oulussa. Vanhan villatehtaan kiinteistön omistaa Oulun kaupunki. Tilat ovat olleet aiemmin Oulun seudun ammattiopiston OSAO:n käytössä, mutta ne jäivät tyhjilleen OSAO:n siirrettyä opetustaan toisaalle.

Liikelaitos Oulun tilakeskus päätti Vanhan villatehtaan vuokrauksesta Galleria Harmajalle keväällä.

Tilakeskuksen mukaan vuokrauspäätöksen taustalla oli kaupunginvaltuuston elokuussa 2007 hyväksymä Pikisaaren kehittämis- ja toimenpideohjelma. Tämän mukaan aluetta kehitetään taiteilijoiden ja käsityöläisten asuin- ja toimintaympäristönä.

Petri Yrjölän näyttely Seitti Galleria Harmajassa (os. Pikisaarentie 17) 30.10. saakka

Galleristi Tarja Myllyaho asettelee kohdevalaisimia paikoilleen kuvataiteilija Kari Södön avustuksella. Taustalla näkyy Petri Yrjölän öljyvärimaalauksia
Galleria Harmajan avajaisnäyttelystä.
Proton toiminnanjohtajan Johannes Helaman mielestä eurolavat toimivat hyvin sisustuselementteinä.

Hulppeat tilat taipuvat moneen

Riitta Taulavuori

Eurolavat ovat tulleet sisustukseen jäädäkseen.

– Ne vain ovat yllättävän jämäköitä ja monipuolisia, tuumaa Pohjois-Suomen muotoilijat Proto ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama.

Proton toimistotiloihin Pikisaaren Vanhan villatehtaan kiinteistöön on sisustettu nurkkaus, jossa valkoiseksi maalatuille kuormalavoille on asetettu Namia Designin eli Elina Laukkalan tyynyjä. Seinähyllyssä on saman suunnittelijan vauvanukkeja.

Aiempaan verrattuna Protolla on käytössään nyt suorastaan hulppeat tilat. Aiempi toimisto oli nimittäin pöytäpaikka Galleria 5:n kyljessä Hallituskadulla.

Pikisaaren useamman kymmenen neliön toimisto taipuu tarvittaessa monenlaisiin tarkoituksiin, kuten näyttely-, showroom-, työpaja-, kokous- tai myyntitilaksi.

Showroom-tapahtuma järjestetään Vanhan villatehtaan tiloissa ainakin Oulu Design Daysien aikaan, kertoo koordinaattori Niina Jortikka.

Proton kolmatta kertaa järjestämä Oulu Design Days alkaa tänä vuonna 9. marraskuuta. Ohjelma elää vielä jonkin verran. Päivien päätapahtumana on kuitenkin muotoilua ja arkkitehtuuria käsittelevä seminaari kauppakeskus Valkean kokoustiloissa 11. marraskuuta.

Seminaarin nimenä on Kestävää muotoilua, ja sen pääpuhujina ovat Pariisissa asuva pariskunta, muotisuunnittelija Anna Ruohonen ja arkkitehti Pekka Littow sekä Teollisuustaiteen liiton Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen. Seminaarin ohjelmassa on myös Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFA ry:n koordinoima Pecha kucha -esitys.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 06.10.2016.