Valmentaja kehittää työkulttuuria

Arkkitehtitoimisto Kanttia2 palkittiin uudesta toimintamallistaan.

Daniel Wallenius

Oululainen arkkitehtitoimisto Kanttia2 halusi olla paras työpaikka, jotta se voisi olla paras arkkitehtitoimisto. Yritys osti ulkopuoliselta konsultilta arvion toiminnastaan ja tuolloin Päivi Tuohimaa läväytti pöytään listan firman kehityskohteista.

– Huomasin, että juuri nuo olivat meidän ongelmiamme ja mietin että kuka niitä alkaisi korjata. Totesin parhaan henkilön jo istuvan edessäni ja niin pyysin Päiviä töihin, Kanttia2:n toimitusjohtaja Markus Haapsaari kertoo.

Noin vuosi sitten Tuohimaasta tuli Kanttia2:n valmentaja ja chief culture officer.

– Kulttuuri tarkoittaa tässä sitä, keitä olemme, miten teemme töitä ja millaisen jäljen haluamme maailmaan jättää, Tuohimaa sanoo.

Tuohimaa painottaa sitä, että työpaikan kulttuuria ei voi luoda yksi ihminen. Hänen työnsä on sitä, että hän pyrkii etsimään ja rakentamaan työpaikan kulttuuria yhdessä työntekijöiden kanssa. Jo ennen Tuohimaan aloittamista Kanttia2:ssa oli kartoitettu työntekijöiden arvoja.

– Ne olivat hyvin paljon ammattiin liittyviä, mutta halusin lähteä syventämään niitä. Halusin oppia tuntemaan ihmiset, joiden kanssa työskentelen.

Tuohimaa teki koko Kanttia2:n henkilöstölle peilikäyttäytymisprofiilivalmennuksen, jossa tutkitaan ihmisten käyttäytymistyyliä, kohtaamiskykyä ja sitä, miten nämä rakentavat luottamusta. Hyvin pian hän tarttui myös työpaikan tiimien terveydentilaan: onko tiimityön pohjana oleva luottamus kunnossa?

– Päivin palkkaamisen jälkeen olemme alkaneet keskustella enemmän asioista. Ihmiset kokevat, että voivat vaikuttaa työpaikkansa asiohin ja avoimuus sekä luottamus ovat lisääntyneet, Haapsaari sanoo.

Konkreettinen muutos Kanttia2:n elämässä viimeisen vuoden aikana on myös ollut vastuutiimimallin käyttöönotto, kun työntekijät kokivat, ettei johtoryhmätyöskentelystä ole hyötyä. Sen sijaan talon työntekijät jaettiin neljään vastuutiimiin, jotka ovat kulttuuri-, resurssi-, myynti- ja taloustiimi.

– Mallin helmi on se, että asioista päättävät ne ihmiset, jotka oikeasti tekevät niitä työkseen. Arvostan sitä, että omistajat antoivat tehdä tällaisen muutoksen.

Muutosta arvostivat muutkin, sillä Kanttia2:lle myönnettiin tänä vuonna Eteran työkykypalkinto uuden toimintamallin vuoksi.

– Monesti on olemassa parempia käytäntöjä kuin ne jotka ovat jo käytössä. Maailma muuttuu ja silloin pitää kyetä uusiin ratkaisuihin. Jos haluamme olla hyviä, muutoksia on pakko tehdä, Haapsaari sanoo.

Parhaillaan Tuohimaa luonnostelee ehdotusta Kanttia 2:n rekrytointiprosessista. Tulevaisuudessa pyritään myös kartoittamaan, millaista työtä talon arkkitehdit osaavat parhaiten tehdä ja millaista he haluavat tehdä.

– Jos meillä on joku, joka haluaa oppia tietyn tyyppisiä töitä, niin hän pääsisi tiimiin, jossa on niiden kokenut osaaja, jonka kaveriksi pääsisi oppimaan, Tuohimaa sanoo.

Milloin valmentajan työ sitten on valmis?

– Kollega kysyi, eikö tehtäväni ole tehdä itseni tarpeettomaksi. Ja eihän se nyt mikään muu voi ollakaan, vaikken minä potkujakaan halua, Tuohimaa naurahtaa.

– Ihmisten välisessä kanssakäymisessä on aina muuttujia. Ei sellaista tilannetta tule, että työ olisi koskaan valmis, Haapsaari toteaa.

Fakta

Kanttia2

Kanttia2 on oululainen arkkitehtitoimisto, jolla on konttori myös Helsingissä.

Vuonna 1993 perustettu arkkitehtitoimisto työllistää noin 30 ihmistä.

Kanttia2:n arkkitehtien kynästä on peräisin muun muassa
Pikisaareen viime vuosina tehtyjä uusia taloja sekä parhaillaan Ouluun rakenteilla oleva Bittiumin pääkonttori.

Eteran
työkykypalkinto

Työeläkevakuutusyhtiö Etera palkitsee vuosittain työkyvyn edistämisessä ansioituneen yrityksen.

Vuoden 2016 palkinnon voittajan valitsi työmarkkinajuristina ja -johtajana uran tehnyt Lasse Laatunen.

Kanttia2:n lisäksi työkykypalkinnon finalisteiksi ylsivät Ansari-Yhtymä Oy, Finnsteve-yhtiöt, Lujatalo Oy ja Siparila Oy.

Viime vuonna palkinnon sai metsätyöpalveluihin erikoistunut UPM Silvesta.

Päivi Tuohimaan tehtäviin kuuluu myös uusien työntekijöiden perehdyttäminen. Tässä oppia saa työnsä aloittava Mirette Seppänen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 13.10.2016.