Torikokous verkossa

Monilla kunnilla, kylillä tai kaupunginosilla on omat Facebook-ryhmänsä. Ryhmät toimivat paikkakunnan ilmoitustauluina, mutta myös jäseniensä keskustelu-
foorumeina. Mistä siellä puhutaan? Säilyykö sopu? Neljän ryhmän ylläpitäjät kertovat.

Anne Helaakoski teksti // Colourbox kuvitus

Haukipudas

Suljettu ryhmä.

6 058 jäsentä.

Perustettu vuonna 2014.

Kuvaus:Jäsenyyteen vaaditaan merkintä Haukiputaasta/Oulusta. Mitä tapahtuu, mikä toimii, mihin mennä ja mistä hankkia? Vinkit ja linkit tervetuloa. Haukiputaalaisten oma ryhmä. Kirppis- ja jälleenmyynti- yms. ilmoitukset eivät ole sallittuja.”

Haukipudas-puskaradion perustaja ja yksi ylläpitäjistä on Katja Havana. Hän kertoo sivuston olevan lähinnä ilmoitustaulu, mutta joskus käydään myös keskustelua. Esimerkiksi kun turvapaikanhakijoita alkoi tulla Haukiputaalle, keskustelu kävi kiihkeästi puolesta ja vastaan.

– Silloin oli haaste olla ylläpitäjä. Ei pystynyt ja ehtinyt kaikkia lukemaan, meinasi levitä koko keskustelu käsiin.

Ylläpitäjät ovat tarkkoja siitä, että jäseneksi haluavan profiilissa näkyy Haukipudas- tai Oulu-kytkös. Jos profiili on salattu, liittymispyyntö ohitetaan.

– Se on huomattu, että jos MV-sivustolla on juttu, joka liittyy Haukiputaaseen, tulee heti jäsenpyyntöryöppy. Ihmiset haluavat tietää, mistä täällä keskustellaan.

Ryhmän jäsenissä on kaiken ikäisiä, aikuisten lisäksi mopopoikia on paljon.

Kuvia ryhmään laitetaan aika vähän, sillä esimerkiksi vanhoille kuville on paikkakunnalla oma ryhmänsä.

– Jos jossain on auto väärin parkissa, takki tai reppu löytynyt tai koira kadonnut, kuvia jaetaan.

Trolleja esiintyy, mutta keskustelu pysyy melko siistinä. Osasyynä on ylläpitäjien aktiivisuus. Jäsenille on laitettu varoituksia ja sanottu suoraan, että voisit rauhoittua.

– Jonkun verran olemme joutuneet poistamaan ihmisiä ryhmästä silloin, jos joku ei ole uskonut varoitusta tai puheet ja käytös ovat olleet asiattomia.

Kiiminki

3 610 jäsentä.

Perustettu vuonna 2013.

Kuvaus: ”Kaikkia Kiiminkiin, kiiminkiläisiin ja tapahtumiin liittyvää juttua yms.”

Kun ryhmä perustettiin kolmisen vuotta sitten, ei tajuttu, kuinka suureksi jäsenmäärä kasvaisi, muistelee ylläpitäjä Anna-Maria Nyman.

Kiiminki-ryhmä on sekoitus ilmoitustaulua ja keskustelufoorumia. Tarkoitus on ollut, ettei sääntöjä ole paljon, jotta ihmiset voivat vapaasti jutella ja ilmoittaa tapahtumista.

– Tietysti me ylläpitäjät puutumme asiaan, jos tulee ihan oikeita ylilyöntejä. Ja juttujen pitää toki olla jotenkin yhteyksissä Kiiminkiin.

Nymanin mukaan ryhmässä aiheet menevät laidasta laitaan, mutta ehkä eniten on ilmoittelua ja jutustelua alueen tapahtumista. Joskus kaupataankin jotain, varsinkin marja-aikana mustikkaa ja puolukkaa.

Ryhmässä kysellään esimerkiksi onko Kiimingissä hyviä hierojia tai tekoripsien tekijöitä. Ja usein on jokin löytynyt ja löytänyt omistajansa ryhmän avulla.

Kuvia sivuille laitetaan aina silloin tällöin, mutta ei niin paljon kuin joissain muissa ryhmissä, Nyman arvelee.

Tällä hetkellä ryhmäläisiä puhuttaa Jokirannan koulun sisäilma. Oppilaiden vanhemmat ovat vaihtaneet kokemuksiaan ja yrittäneet keksiä asiaan ratkaisua.

– Ilmeisesti keskustelu on tuottanut tulosta ja vanhemmat ovat saaneet äänensä kuuluville yhteisvoimin.

Nymanin mielestä ryhmä on ollut suorastaan ihmeen rauhallinen, eikä ylläpitäjien ole tarvinnut puuttua puheisiin usein.

– Joskus, kun juttelu menee asiattomaksi ja joudutaan poistamaan tekstiä, tulee tunne, että teki niin tai näin, niin se on aina väärin päin.

Lumijoki

Suljettu ryhmä.

682 jäsentä.

Perustettu vuonna 2008.

Kuvaus: ”Kaikki Lumijoella asuvat, asuneet tai muuten vain jollain lailla Lumijokeen sidoksissa olevat. Ryhmän tarkoituksena on olla yhteinen kokemusten ja tiedottamisen kanava lumijokisille ja paikkakuntaan kytköksissä oleville henkilöille. Kirjoitusten pitää olla kaikkien ryhmäläisten luettavissa ja käytetyn kielen täytyy olla asiallista.”

Lumijoki-ryhmässä jaetaan paitsi ilmoituksia tulevista tapahtumista myös keskustellaan – välillä hyvin vilkkaastikin, kertoo Heidi Honkimaa, yksi ryhmän ylläpitäjistä.

Esimerkiksi jonkin aikaa sitten kylällä havaittu hiippari herätti paljon puhetta.

– Samaten, jos jossain on huomattu ilkivaltaa, keskustelu käy kiivaana. Jotkut ottavat asiat hyvin henkilökohtaisestikin.

Ryhmän jäsenet ovat kaiken ikäisiä. Nuorten määrä on viime aikoina lisääntynyt.

Osa on ahkeria osallistujia. Honkimaa ottaa esimerkiksi Mika Halosen, jonka ryhmän sivulle laittamat vanhat valokuvat Lumijoelta ovat hyvin suosittuja ja kirvoittavat pitkiäkin keskusteluketjuja.

– Yksi ryhmäläinen puolestaan laittoi viestiä, että tilattaisiinko linja-auto ja lähdettäisiin Keskisen kyläkauppaan. Näyttää siltä, että heinäkuussa 2017 sinne lähdetään. Ryhmästä on siis tällaistakin hyötyä.

Kadonneet kissat ja koirat saadaan kotiin kiitettävän nopeasti ryhmän avulla.

Entiset lumijokisetkin ovat löytäneet ryhmän. Joskus heiltä tulee esimerkiksi kuvapyyntöjä, jotta he näkisivät, miltä paikkakunnalla nykyään näyttää.

Pienessä ryhmässä ei juuri esiinny törkeää kielenkäyttöä tai trollausta. Itsesäätelykin toimii. Usein kirjoittaja poistaa kommenttinsa, kun huomaa sen lipsahtaneen asiattomaksi, kertoo Honkimaa.

Muhos

Julkinen ryhmä.

3 610 jäsentä,.

Perustettu vuonna 2007.

Kuvaus: ”Kaikille entisille ja nykyisille muhoslaisille. Muistetaan pitää keskustelu siistinä ja olla muutenkin ihmisiksi! Myynti-ilmoitusten paikka on siihen tarkoitukseen varatuissa ryhmissä.”

Muhoslaiset-ryhmä on muotoutunut ajan kuluessa ja jäsenten lisääntyessä aika vapaamuotoisesti. Nykyään se mielletään jopa viralliseksi muhoslaisten ryhmäksi, kertovat ylläpitäjät.

– Tämä on luonut tarvetta moderoinnille, jota ei ennen tarvittu. Sääntöjä on kehitelty sitä mukaa, kun niille on vaikuttanut olevan tarvetta.

Ryhmässä keskustellaan vapaasti, ja ainoastaan pahimmat ylilyönnit ja henkilökohtaisuuksiin menevät kommentit poistetaan. ”Virallista” kolmen hengen ylläpitotiimiä avustaa joukko aktiiveja, jotka raportoivat sopimattomista viesteistä.

Reilu vuosi sitten ryhmässä käytiin kuumaa keskustelua turvapaikanhakijoista ja Päivärinteen väliaikaisesta vastaanottokeskuksesta.

– Silloin ylläpitäjän homma oli aika ikävää, kun pahimpia ylilyöntejä piti suitsia ja ihmisiä poistaa ryhmästä.

Viime aikoina jäseniä ovat puhuttaneet muun muassa koulukiusaaminen, alueella liikkuvat sudet ja muut petoeläimet sekä Muhokselle kaavaillut tuulivoimalat. Kestoaiheita ovat karanneet kissat ja koirat, kaahailevat autoilijat ja ympäristön epäsiisteys tai muut epäkohdat.

Ihmisiä ovat ihastuttaneet toisten auttamiseen liittyvät keskustelunavaukset.

– Ryhmässä on esimerkiksi kerätty lahjoituksia Muhoksen Voiton nuorille painijoille ja järjestetty marjoja vanhuksille, ylläpitäjät kertovat.6



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.10.2016.