Puhe runoksi, runo lauluksi

Kahden oululaisen palvelukodin asukkaiden sanoista syntyi lauluja leipomisesta, puutarhurin työstä, lapsuusmuistoista, masennuksesta, hoivalaitosarjesta ja rakkaudesta.

Riitta Taulavuori

Kyllä on kylmää.

Toivotaan että sydän on
lämpimämpi.

Kuka sinne soittaa, sydämeen, niin.

Hyvinki lähelle, niin.

Osaako vastaanottaa toisen
sydämeen, sitä sietää miettiä,

niinpä niin.

Se riippuu, sitä minäki vähän
ajattelin, se riippuu,

se paljastuu,

ystävän sydämiä, ne tulee.

Eikä sen tartte olla mitään
ihmeellistä

kunhan se on hyvällä tarkoitettu.

Ehkä se on niin.

Niin.

Yllä oleva runo syntyi oululaisessa palvelukodissa kevättalvella. Sanataiteilija Timo Harju toi ulkoa kipollisen lunta ja pyysi palvelukodin asukkaan, Raija Alhon, pistämään kätensä lumeen.

– Siitä tuli avaussäe ”kyllä on kylmää”. Luin sen hänelle ääneen, ja hän hyvin luontevasti vastasi, että toivottavasti sydän on lämpimämpi. Siitä se runo sitten lähti, Alhon sanoja paperille kirjoittanut Harju kertoo.

Kyse on korvarunosta, joka syntyy vuorovaikutuksessa: toinen puhuu ja toinen kokoaa kuulemistaan sanoista runon. Menetelmä kehitettiin kuutisen vuotta sitten Turun sanataideyhdistyksen hankkeessa, korvarunoutta tuolloin kehittämässä ollut Harju muistelee.

– Kyse on soveltavan taiteen menetelmästä, jossa puhuja, kuten vanhus, voi puhua mistä hän haluaa. Samalla hän voi kokea tulevansa kuulluksi.

Korvarunous ei ole Harjun mukaan siis terapiaa sen paremmin kuin viriketoimintaakaan, ”josta ensimmäiseksi tulee mieleen hamstereiden juoksupyöräsysteemit”.

Viime keväänä Timo Harju tutustui oululaismuusikoiden Veli Vaismaan, Laura Ainali-Karjalaisen ja Antti Salmisen kanssa Oulun palvelusäätiön ylläpitämien palvelukotien, Saran Siiven ja Uitto-kodin asukkaisiin. Harju kokosi asukkaiden puheita runoiksi, ja muusikot alkoivat säveltää niistä lauluja.

Lauluiksi ryhdyttiin työstämään runoja, joista asukkaat itse erityisesti pitivät. Valintavaiheessa kuunneltiin myös asukkaiden omaisten toiveita.

Sävellyksiä syntyi kaikkiaan yksitoista, ja niistä yhdeksän päätyi nyt lokakuun alussa julkaistulle levylle Laulan sinun sanoillasi.

Musiikilliselta tyyliltään korvarunolaulut vaihtelevat klassisesta nykymusiikista laulelmaan ja bluesiin.

Raija Alhon sanoista syntynyt runo soljuu klassisen nykymusiikin sävelin. Runo ei ole mukana levyllä, mutta se esitetään korvarunojen konsertissa Valveella sunnuntaina.

– Sävelletyiksi tuli runoja ainakin leipomisesta, puutarhurin työstä, lapsuusmuistoista, masennuksesta, hoivalaitosarjesta ja rakkaudesta, Harju kertoo.

– Rakkaus on runoissa monenlaista. Mukana on rakkautta puolisoon, lapsiin, vanhempiin, lemmikkiin. Niistä vanhukset halusivat puhua.

Klassisen ja hengellisen musiikin ympäröimänä varttunut ja itse popahtavaa musiikkia tekevä laulaja Laura Ainali-Karjalainen kertoo pohtineensa jo useiden vuosien ajan sellaisia teemoja kuin kuolema, vanhuus ja elinikäinen sitoutuminen. Omien isovanhempien kuolema joitain vuosia sitten nosti nämä aiheet yhä lähemmäs.

– Korvarunoprojektissa oli mielestäni tärkeää päästä tutustumaan palvelukotien asukkaisiin ja oppia tuntemaan heitä henkilökohtaisesti. Tällä tavalla oli helpompi tuoda heidän persoonaansa esille sävellyksiä tehdessä. Ylipäätänsä meillä oli todella kivoja hetkiä, kun lauloimme, soitimme ja juttelimme yhdessä.

Erityisen koskettaviksi hetkiksi Ainali-Karjalainen kuvailee tilanteita, joissa puhekykynsä kadottanut asukas alkoi laulaa.

– Jatkaisin mielelläni tällaista tekemistä palvelutalojen asukkaiden kanssa. Mielessä on palata vielä näiden tutuiksi tulleidenkin vanhusten luo laulamaan ja juttelemaan.

Oululaismuusikot kävivät esittämässä sävellettyjen korvarunojen konsertin Uitto-kodissa 1.10. ja Sara Wacklin -kodissa 2.10. Levynjulkai-sukonsertti on Kulttuuritalo Valveella 9.10. kello 15.

fakta

Korvarunosta korvamadoksi

Korvaruno syntyy, kun toinen saa puhua ja toinen kuuntelee ja kirjoittaa ylös toisen sanoja. Menetelmä on Turun sanataideyhdistyksen kehittämä.

Sanataiteilija Timo Harju kirjoitti
korvarunoja oululaisten palvelukotien Saran Siiven ja Uitto-kodin
asukkaiden puheista viime keväänä. Palvelukodeissa vierailivat myös muusikot Veli Vaismaa, Laura Ainali-Karjalainen ja Antti Salminen, jotka alkoivat säveltää korvarunoja lauluiksi.

Lauluja sävellettiin kaikkiaan yksitoista, ja niistä yhdeksän päätyi levylle Laulan sinun sanoillasi.

Projektin rahoittivat Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto.

Levynjulkaisukonsertti Laulan sinun sanoillasi on Kulttuuritalo Valveella 9.10. kello 15 alkaen.

Konsertissa esiintyvät Timo Harju, Laura Ainali-Karjalainen, Veli Vaismaa, Antti Salminen, kitaristi Lauri Marjamäki, rumpali Olli Vimpari ja pianisti Petteri Turunen.

Konsertissa kuullaan myös vanhusten puhetta sekä korvarunoja, joita ei ole sävelletty.

Levyä voi ostaa konsertista tai sitä voi tilata nettisivujen (laulansinunsanoillasi.fi tai facebook.com/laulansinunsanoillasi) kautta tai sähköpostitse (laulansinunsanoillasi@gmail.com).

Uitto-kodin asukkaat läheisineen saivat kuulla Laulan sinun sanoillasi -konsertin ensimmäisinä viime lauantaina. Lauluvuorossa oli Veli Vaismaa, koskettimien takana Antti Salminen. Konsertin aikana Timo Harju (ruskeapukuinen mies pöydän ääressä) lausui lisäksi runoja, joita hän oli kirjoittanut palvelukodin asukkaiden kertomista muistoista.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.10.2016.