Pikisaareen uusia taloja ei enää mahdu

Uusimmat asunnot valmistuvat ensi vuoden kesällä. Pikisaaren vuokra-asuntojen saneeraus jatkuu.

Minna Akimo

Oulu

Pikisaaren asemakaavan mukaiset viimeiset uudisrakennukset valmistuvat ensi kesänä.

Sen jälkeen Pikisaaren alueelle uutta rakennuskantaa ei enää tule, sillä tyhjiä tontteja alueella ei enää ole.

Viimeisin käynnissä oleva rakennushanke on Pikisaarentien varteen tulevat pientalot sekä kolmen asunnon pienrivitalo.

– Seuraavaksi voidaan miettiä, mitä oppilaitosten käytössä oleville alueille tehdään, mutta nyt kehittämien on kiinni siitä, mitä OSEKK päättää tilojen suhteen tehdä, Oulun kaupungin tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen sanoo.

Pikisaaren alue on Leskisen mielestä kehittynyt viime vuosina parempaan suuntaan. Esimerkkinä hän mainitsee sen, miten vanhaan villatehtaaseen on saatu taitelijoiden työtilat ja hiljattain samassa paikassa avautui Galleria Harmajan taidenäyttelytilat.

Sivakan omistamien vuokra-asuntojen korjaaminen Pikisaaren alueella etenee vaihteittain. Sivakan toimitusjohtajan Raimo Hätälän mukaan noin kolmannes asunnoista on jo remontoitu.

Sivakan omistamia vuokra-asuntoja alueella on yhteensä 39.

– Asuntoja saneerataan yhteistyössä asukkaiden kanssa ja ajan kerrostumat pyritään säilyttämään, jos se vain on mahdollista, Hätälä sanoo.

Hänen mukaansa rakennusten vanhan hengen säilyttäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ulko-ovet ja vanhat puukehyksiset ikkunat entisöidään, vaikka uusien hankkiminen tulisi halvemmaksi.

Pikisaaren alueen vuokra-asunnoille riittää kysyntää, vaikka kaikki asunnot eivät vastaa 2000-luvun asumisen tasoa.

– Yleiskuva on se, että meidän kohteissamme on erittäin pysyviä asukkaita.

Rakennusalan yrittäjä Pekka Pikkujämsä suhauttaa autollaan Pikisaarentie 12:n pihaan.

Rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Kuluneella viikolla uudet talot on saatu harjakorkeuteen.

– Oulun kaupunki järjesti tontin rakennusoikeudesta kilpailun, jonka me voitimme. Rakennustyöt alkoivat toukokuussa, Domectorin toimitusjohtaja Pikkujämsä sanoo.

Pikisaarentien varrella olevalle 2 000 neliön tontille nousee seitsemän taloa, joista yksi on kolmen asunnon rivitalo. Talojen asuinpinta-alat vaihtelevat vajaasta sadasta neliöistä yli 200:een neliöön.

Historialliselle alueelle uuden rakentaminen on tarkkaa työtä. Yksistään alueen kaava asettaa rakentamiselle tiukat rajat, mutta yhtä tärkeää on käydä keskusteluja alueen asukkaiden kanssa.

– Usein asenne on se, ettei mikään saisi muuttua, mutta nyt asenteet ovat jo pehmenneet, Pikkujämsä sanoo.

Pikkujämsän mielestä Pikisaaren kehittäminen ei saisi jäädä rakentamiseen. Hän visio, että aluetta voisi kehittää monin tavoin, jotta Pikisaaren historia pääsisi eloon.

– Miksi tänne ei avattaisi pikimuseota ja kerrottaisi lohenkalastuksen historiasta. Tännehän saisi vaikka mitä, joka lisäisi alueen elämää.

Domectorin toimitusjohtaja Pekka Pikkujämsä (oik.) ja projektipäällikkö Juha Pennanen kertovat, että Pikisaarentien varrelle valmistuvien
talojen pihalle tulee muun muassa aihkihirrestä tehty pihasauna.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.10.2016.