Pieleen meni repii riemua möhläyksistä

Oulun kaupunginteatterin kevätkausi tarjoaa neljä ensi-iltaa:
hittikomedia Lontoosta, Neljäntienristeys oopperana, Jacques Brelin lauluja ja pohjoisten teattereiden yhteistuotanto Kultakausi.

Eeva Kauppinen

Pieleen meni on näytelmä, joka ei mennyt pieleen. Kolme brittiläistä näyttelijäopiskelijaa toteutti käsikirjoittamansa komedian ensin Vanhan Punaisen Leijonan teatteripubin yläkertaan Pohjois-Lontoossa.

Sana naurupommista alkoi kulkea suusta suuhun ja näytelmä – silloin vielä nimeltään Murha ennen joulua – lähti kotimaan kier-
tueelle.

Isommat estradit mielessään käsikirjoittajakolmikko kehitti tekstistä pidemmän version The Play That Goes Wrong. Siitä tuli hitti Lontoossa, ja näytelmä voitti parhaan uuden komedian Olivier-palkinnon 2015.

Nyt tämä onnellisten tähtien alla syntynyt hengentuote rantautuu myös Suomeen. Tampereen Teatterissa komedian nimi on Näytelmä joka menee pieleen. Oulussa nimi on Pieleen meni.

Teatterit käyttävät kuitenkin samaa Mikko Koivusalon suomennosta.

Pieleen meni saa ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 11. maaliskuuta. Tampereen Teatterissa se ehti ensi-iltaan jo viime perjantaina.

Pieleen meni on näytelmä näytelmässä. Innokas teatteriryhmä haluaa tuoda näyttämölle 1920-luvun murhamysteerin Murha Havershamin kartanossa. Sitten kaikki mikä voi mennä, menee pieleen: syntyy sekaannuksia, lavasteet kaatuvat, repliikkejä tyritään ja sisääntuloissa toheloidaan.

Käsikirjoittajat Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields ovat kertoneet inspiroituneensa Michael Greenin kirjasta Vulgaarin näyttelemisen taito samoin kuin Buster Keatonin, Charlie Chaplinin ja Mr. Beanin huumorista.

Oulun ensi-illan ohjaa Pertti Sveholm (The Addams Family, Valheet ja viettelijät). Isoimmissa rooleissa ovat Janne Raudaskoski, Elina Keinonen (vierailija), Mikko Leskelä, Mika Nuojua (vierailija) ja Merja Pietilä.

Pohjoiset teatterit jatkavat yhteistyötään. Ensimmäinen yhteinen produktio oli American Monkey (2015). Nyt tulee Kultakausi Strålande tider.

Rovaniemen Teatteri ei ole tässä yhteistyöproduktiossa mukana. Oulun, Kajaanin ja Kemin kaupunginteattereiden rinnalle ovat sen sijaan lähteneet Norrbottensteatern ja Riksteatern Ruotsista.

Kultakauden käsikirjoittavat Oulun kaupunginteatterin dramaturgi Jukka Heinänen ja Jani Lohikari, näytelmäkirjailija ja dramaturgi Riksteaternista.

– Sata vuotta sitten kultakauden suuret taiteilijat nostivat kansakunnan hämäristä esiin kuvataidetta ja kirjallisuutta. He kirjoittivat käsikirjoituksen, maalasivat lavasteet ja sävelsivät musiikin näytelmään nimeltä Suomi, tekijät tiivistävät.

– Sata vuotta itsenäistymisen jälkeen kenellekään ei tunnu olevan ihan selvää, mitä juhlitaan, kun juhlitaan satavuotiasta Suomea. Onneksi voi aina lähteä risteilylle ja tähystellä horisontissa keinuvan kansakunnan tilaa.

Kultakausi kantaesitetään Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 19. tammikuuta. Esityksiä on Oulussa vain seitsemän. Näyttämöllä ovat Annina Rokka ja Mikko Korsulainen Oulun kaupunginteatterista, Perttu Hallikainen Kajaanin kaupunginteatterista, Satu Tala ja Riku Innamaa Kemin kaupunginteatterista sekä Kimmo Tetri Riksteaternista.

Kevään kaksi muuta ensi-iltaa ovat ooppera Neljäntienristeys (kantaesitys 13. tammikuuta) ja Rakastakaa! – Jacques Brelin lauluja , joka on Oulun ammattikorkeakoulun ja kaupunginteatterin yhteistyöproduktio (ensi-ilta 28. tammikuuta).

FAKTA

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali

Festivaali järjestetään 1.–4. helmikuuta.

Lyhenee kuudesta päivästä nelipäiväiseksi.

Ohjelmassa ovat esimerkiksi Ahaa Teatteri: Ystäväni Viiru, A Line Art: Paikoillanne – valmiina – väritä! ja Cie Nuua: Taival.

Järjestetään nyt

36. kerran.

Festivaali palkittiin 2012 teatterialan Lasten ja nuorten teatteriteko -palkinnolla.

Brittikomedia The Play That Goes
Wrong saa Oulun kaupunginteatterissa nimekseen Pieleen meni.
Sekaannusten ja mokien komediassa ovat mukana näyttelijät Janne Raudaskoski ja Elina Keinonen (vierailija).


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.10.2016.