Numerot karkasivat lehdiltä nettiin

Oulun alueen viimeinen painettu puhelinluettelo tulee jakoon tänään. Yli satavuotiaaksi sinnitelleen luettelon kohtaloksi koitui netti ja älypuhelin.

Innokkaimmat etsivät luetteloitaan jo jakelupäivän aattona.

Anni Hyypiö

Snellman, J.W G:son 41, Raappana, J. 230, Rohdoskauppa 171, Waivaistalo 153, Åström, Nahkapuoti 70.

Jo vuonna 1898 Oulussa painetussa puhelinluettelossa palvelut ja puodit, tervaporvarit ja toimittajat ovat siististi samassa nipussa, kukin puhelinnumeron tavoitettavina.

Vaikka maailma ympärillä muuttui, puhelinluettelo kesti sinnikkäästi nimien ja numeroiden listaajana – tähän vuoteen asti.

Oulun telealueen 130 000 puhelinluettelon jakelu käynnistyy tänään keskiviikkona 49 jakelupisteessä. Jaossa on pala historiaa, sillä kyseessä on Oulun alueen viimeinen jakoon tuleva paperinen luettelopainos.

Aika ajoi painetun puhelinluettelon ohitse. Tuhti luettelo voi tuntua paperintuhlaukselta, kun numerot ja osoitteet löytyvät netistä tai älypuhelimen sovellusta klikkaamalla. Legendaarisista Keltaisista Sivuistakin on tehty oma tablettisovelluksensa.

Puhelinluetteloita nykyisin julkaisevan Fonectan markkinointi- ja viestintäjohtajan Jaana Vuoren mukaan päätös luetteloiden julkaisun lopetuksesta tehtiin tänä vuonna. Nyt paperisten puhelinluetteloiden jakelu päättyy vaiheittain ensi vuoden helmikuuhun mennessä. Päätöksessä raha ja kysyntä ratkaisi – yritykset mainostavat mieluummin siellä, missä asiakaskin on, eli verkossa.

Viime vuosina Suomessa on julkaistu pariakymmentä alueellista puhelinluetteloa. Aiemmin luettelo toimitettiin lähes joka kotiin, mutta nyt luetteloiden toimitus on keskitetty jakelupisteille, ja vain etukäteistilaajat saavat luettelonsa postilaatikkoon asti.

Jaana Vuoren kokemuksen mukaan suomalaisten suhtautuminen printtiluettelon lopettamiseen on ollut kahtalaista. Osa on uutisen kuultuaan ollut perin yllättynyt siitä, että luetteloa ylipäänsä painetaan.

– Vanhemmat henkilöt taas ehdottomasti haluavat viimeisen painetun luettelon. Osa heistä onkin ollut huolissaan siitä, mitä tehdä, kun numerot siirtyvät nettiin. Siinä onkin nuoremmille tehtävää, että autetaan vanhemmat sukupolvetkin käyttämään netin palveluita, Vuori sanoo.

Jako näkyi myös yhdessä Oulun puhelinluettelon perinteisistä jakopaikoista, Arkistokatu 4:ssä sijaitsevassa DNA Kaupassa. Vaikka
luetteloiden jakelu käynnistyi vasta keskiviikkona, niiden perään kyseltiin jo tiistaina, kertoo vartija Taija Lämsä. Hän on todistanut luettelorumbaa jo monena syksynä.

– Kyllä se on ikäihmiselle edelleen ollut hyvin tärkeä, ja on totuttu hakemaan aina oma kappale. Joka vuosi kaikki luettelot ovat menneet.

Sen sijaan Lämsä itse muistelee tarttuneensa painettuun luetteloon viimeksi kymmenisen vuotta sitten.

Tuleeko painetusta puhelinluettelosta tulevaisuudessa arvokas reliikki, jota tulevat sukupolvet ihailevat silmät ymmyrkäisinä?

Ajatus ei ole aivan utopistinen, Jaana Vuori pohtii.

– Viimeisten luetteloiden perään ei syntynyt joukkoryntäystä, niitä riitti kaikille halukkaille. Olen kuitenkin kuullut useammalta sen, kuinka he aikovat hakea viimeisen luettelon talteen, jotta sitä voi näyttää perheen nuoremmille.

Maan ensimmäiset puhelinluettelot julkaistiin 1882 Turussa ja Helsingissä. Oulun maakunta-arkistosta löytyi pienen etsinnän jälkeen kuusi Oulun kattavaa vanhaa osoitekalenteria ja puhelinluetteloa, joista vanhimmat ovat 1900-luvun vaihteesta. Kuvan luetteloa esittelee tutkija Henriikka Porter. Vartija Taija Lämsä ja DNA Kaupan myymäläpäällikkö Ville Palojärvi muistelevat tarttuneensa printtiluetteloon viimeksi kymmenen vuotta sitten. Painettu Oulun telealueen puhelinluettelo vuodelle 2017 on lajinsa viimeinen. Luetteloita jaetaan niin kauan kuin painosta riittää.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 19.10.2016.